Akademija Oxford

Putovanje u Španiju posebno je interesentno ljubiteljima umetnosti. Otuda, u muzejima širom Španije čuvaju se dela najvećih i najpoznatijih umetnika svih vremena.

Najlepši muzeji u Barseloni Madridu Sevilji

Poseta muzejima širom Španije omogućiće da kroz upoznavanje umetnosti proširite svoje znanje, uživate u remek delima najpoznatijih umetnika, vajara i slikara a sve to će se pozitivno odraziti na kvalitet života i usvajanje novih znanja.
 
Ako pođete od Katalonije, u Barseloni su smešteni neki od najboljih muzeja Evrope. U katalonskoj prestonici muzeji odaju počast dugačkoj listi kreativnih genija predstavljajući kubizam, impresionizam, modernizam i postmodernizam. U Madridu ćete pronaći jedinstvene prikaze remek dela umetnosti od najranijih dana do danas, a u različitim gradovima Andaluzije upoznajte umetnost u svim oblicima, kroz slike, skulpture i fotografije.
 

Muzej nacionalne umetnosti u Barseloni

Muzej nacionalne umetnosti u Barseloni je jedan od muzeja u kome možete lako obilaziti različite riznice umetnosti. Za Muzej nacionalne umetnosti vezuje se slogan „Jedan muzej, hiljadu godina umetnosti“ upravo zato što pruža neverovatan pregled katalonske umetnosti od 12. do 20. veka. U muzeju se mogu videti murali sa zidina crkava na Pirinejima iz 12. veka, a odlična gotička zbirka počinje nekim freskama iz kasnog 13. veka koje su otkrivene prilikom renoviranja nekih palata u gradu sredinom i krajem 20. veka. Muzej Nacionalne umetnosti ponosno izlaže delo Madona poniznosti iz kolekcije Thissen, a nezaobilazna je i kolekcija Modernista, koja uključuje mural Ramona Kasasa.
 

Pikasov muzej u Barseloni

Poštovaoci dela i rada Pabla Pikasa, mogu se upoznati sa tokom istog u čuvenom Pikasovom muzeju. Odmah na početku da istaknemo, ovaj muzej ne izlaže čuvena dela poput „Les Demoiselles d'Avignon“ i prve kubističke slike iz tog vremena, već pre svega dočarava život Pabla Pikasa i vremena koje je provodio u blizini umetničke škole La Llotja. Osnivanje muzeja je vezano za ključnu figuru u Pikasovom životu, njegovog prijatelja i sekretara Jaumea Sabartesa, koji je u tu svrhu poklonio sopstvenu kolekciju. Omaž se odaje prostoriji posvećenoj Pikasovim portretima (najpoznatija je slika Sabartesa iz plavog perioda koji nosi belo ruho), i Sabartesovim sopstvenim crtežima. 
 
Nakon Sabartesove smrti, Pablo Pikaso je poklonio kompletnu seriju od 58 platna zasnovanih na Velaskezovoj čuvenoj „Las Meninas“, a koja je danas izložena u Velikoj Sali muzeja. Postavka je upotpunjena gravurama i divnom kolekcijom keramike koju je poklonila Pikasova udovica.
 

Španska umetnost muzeja Reina Sofia

Reina Sofia je jedan od najvećih muzeja u Madridu koji je posebno specijalizovan za špansku umetnost 20. veka. Prikazujući remek – dela koja se fokusiraju na feminizam, snove, španski građanski rat i pre svega Pikasovu „Gerniku“, muzej Reina Sofia podstiče na razmišljanje i razgovor. Ovo je jedan od najvećih svetskih muzeja posvećen modernoj umetnosti, koji, pored ostalih, ponosno prikazuje dela Pabla Pikasa i Salvadora Dalija.
 
Kolekcija španskih i međunarodnih remek – dela u Muzeju Prado
Muzej Prado je jedan od najpoznatijih i najposećenijih muzeja u Madridu, što zbog svoje postavke, što zbog neobične arhitekture građevine u kojoj se muzej nalazi. Arhitekta Huan de Viljanueva dizajnirao je ovo mesto koje danas predstavlja najvažniji muzej na svetu za evropsko slikarstvo. Zbirka evropske umetnosti se kreće od 12. do 20. veka; najpoznatija dela su „Las Meninas” Dijega Velaskeza i „Treći maj 1808” Fransiska Goje.
 
Muzeji kriju priču o Andaluziji
Muzeji u Andaluziji pokrivaju širok spektar umetničkih dela, od slika do arheoloških dela, pa čak i remek – dela savremene umetnosti, flamenka. Nažalost, turisti često potcenjuju gradske muzeje ili zato što im niko nije pričao o njima ili zato što im nedostaje vremena. Da biste upoznali burnu prošlost Andaluzije, posvetite pažnju njenim muzeijima. Neki od najpoznatijih muzeja su:
 
- Muzej lepih umetnosti (Museo de Bellas Artes) u Sevilji u kome su izložene najpoznatije slike Seviljske škole (od 15. do 17. veka) sa impresivnom zbirkom dela Murilja, Valdesa Leala, Zurbarana i El Greka.
- Muzej Karmen Tisen (Museo Carmen Thyssen) u Malagi koji izlaže kolekciju različitih dela, od pejzaža do portreta, poznatih andaluzijskih slikara. Za zanimljivu perspektivu razvoja i kulture južne Španije, divite se poznatim delima kao što su Plaove „Dame u bašti“ ili „La Buenaventura“ Romera de Toresa.
 
Umetnost španskog fudbala i njihovi muzeji: Spotify Camp Nou i Santjago Bernabeu
Putovanje u Barselonu i Madrid ne bi bilo potpuno ako ne obiđete i čuvene muzeje najpoznatijih fudbalskih klubova. 
 
Putovanje u Barselonu upotpunite posetom Muzeju fudbalskog kluba Barselona i stadionu Spotify Camp Nou i uživanju u:
- Svim istorijskim trofejima koje je osvojio fudbalski klub Barselona,
- Istoriji kluba i njegovim najpoznatijim igračima, 
- Iskustvima virtuelne stvarnosti stadiona; i
- Kupovini suvenira sa motivima čuvenog fubalskog kluba.
 
A kada nastavite put u Madrid, tamo obavezno obiđite muzej u okviru stadiona Santjago Bernabeu i uživajte u eksponatima, šampionskim trofejima tima i vrhunskim zvezdama u istoriji Real Madrida. Muzej Real Madrida vam pruža priliku da se vratite u prošlost i saznate sve o istoriji kluba i njihovim dostignućima tokom vremena. Dok ste u Madridu nemojte propustiti ni posetu čuvenom muzeju Atletiko Madrida, fudbalskog kluba koji je osvojio La Ligu čak 11 puta. Territorio Atleti je muzej posvećen fudbalskom klubu Atletiko Madrid a nalazi se u sklopu stadiona Civitas Metropolitano. Ovaj neverovatni muzej prostire se na površini od 1.400 m2. Muzej ima niz interaktivnih panela koji omogućavaju posetiocima da nauče sve o istoriji kluba i vrednostima tima.

madrid putovanje andaluzija muzeji barselona sevilja

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik