Akademija Oxford

U svetu umetnosti i arhitekture, Milano je jedan od italijanskih gradova koji se posebno ističe svojim kulturnim bogatstvom.

Milano - centar arhitekture i svetske umetnosti

Ovaj italijanski grad smešten u srcu Lombardije, predstavlja sinonim za stil, eleganciju i kreativnost. Upravo zbog toga, Milano privlači umetnike, dizajnere i turiste iz celog sveta. 
 
Duboka i burna istorija ovog grada seže u daleku prošlost. Kroz istorijske periode poput rimske vlasti, renesanse i savremenog doba, grad je uspeo da sačuva svoju kulturnu baštinu. Iz toga proističe mnoštvo muzeja, galerija i spomenika koji svedoče o njegovoj prošlosti, a zbog kojih se smatra centrom arhitekture i svetske umetnosti.
 

Remek – dela milanske arhitekture

 
Arhitektonska lepota Milana je besprekorna. Katedrala Duomo di Milano, Castello Sforzesco, Teatro alla Scala, i moderne inovacije poput Bosco Verticale, predstavljaju samo deo arhitektonskog pejzaža ovog grada. Svaka od ovih građevina priča svoju priču i čini Milano domom impresivnih arhitektonskih dostignuća.
 

Duomo di Milano: zaštitni simbol Milana

 
Zaštitni simbol grada Milana je svakako čuvena katedrala Duomo di Milano. Ova katedrala predstavlja izraz gotičke arhitekture u svojoj najboljoj formi. Iako je gradnja Milanske katedrale trajala gotovo šest vekova, danas, posle toliko vremena, ona predstavlja jedinstveni arhitektonski spektakl. Svojom belom fasadom i beskrajnim skulpturama, Duomo je pravo umetničko delo i simbol grada.
 

Castello Sforzesco: simbol srednjevekovne moći

 
Castello Sforzesco je još jedan primer arhitekturnog zdanja koje datira iz 15. veka, a  koji predstavlja klasični primer uticaja renesanse. Ova tvrđava nosi naziv po porodici Sforza, koja je vladala Milanom u 15. veku a koja je odražavala simbol njihove moći i prestiža. Unutar zidina dvorca, nalaze se brojni muzeji i umetničke kolekcije, uključujući dela Leonarda da Vinčija i drugih velikih majstora. Možda i najpoznatija atrakcija unutar zidina ove tvrđave je  „Rondo della Vittoria“. Ova veličanstvena dvorišna galerija je mesto za kulturne događaje i izložbe, a takođe je, među mladencima, popularna i čuvena sala za svadbe, Sala delle Asse, koju je Leonardo da Vinči lično dekorisao freskama koje prikazuju drveće.
 
Milanska skala: Ikona klasične arhitekture
 
Teatro alla Scala, poznat i kao La Scala ili Milanska skala, nije samo prestižna operska kuća, već i remek-delo milanske arhitekture. Izgrađen krajem 18. veka, ovaj impozantni teatar se odlikuje klasičnom stilistikom sa elegantnom fasadom i raskošnim enterijerom. Visoki stubovi, lučne arkade i detaljno ukrašeni balkoni čine Teatro alla Scala ne samo mestom za izuzetne umetničke nastupe, već i arhitektonsko čudo koje izaziva divljenje svojih posetilaca.
 
Galleria Vittorio Emanuele II: Grandiozna Staklena Kupola
 
Još jedna impozantna građevina i, slobondo se može reći, najpoznatija građevina Milana odmah posle katedale, jeste Galleria Vittorio Emanuele II. Ova monumentalna trgovačka galerija, izgrađena u periodu od 1865. do 1877. godine, pažnju prilvači posebno svojim staklenim svodom, koji se uzdiže visoko iznad mermernog poda. Svod galerije je prožet elegantnim ornamentima, freskama i vitražima koji dodaju raskoš i šarm mestu a ikonografski lukovi stvaraju osećaj otvorenosti i prostranosti. Zbog svoje grandiozne lepote, Galleria Vittorio Emanuele II se često naziva i dnevna soba Milana.
 
Umetnička strana Milana
 
Kroz vekove, Milano je bio centar velelepne arhitekture i umetnosti. Pored čuvene Skale, Milano i njegove brojne galerije, muzeji pa čak i ulice, privlače umetnike različitih disciplina. Brojni muzeji, galerije, i umetničke studije kao što su Pinacoteca di Brera, Galleria d'Arte Moderna, i Fondazione Prada samo su neki od dragulja umetnosti koji čine Milano posebnim.
 
Okrug Brera, često je predstavljen i kao kulturna četvrt Milana tako da je to pravi raj za umetnike i ljubitelje umetnosti. Pinacoteca di Brera, jedan od najvažnijih muzeja u Milanu, čuva dela svetski priznatih majstora, a šetnja slikovitim trgovima i prolazima ovog kvarta pruža osećaj stvaranja deo bogate kulturne tradicije.
 
Sa druge strane, umetnost Milana sadržana je i verno prikazana u Galleria d'Arte Moderna i svojim postavkama prikazuje uticaj različitih epoha i stilova na razvoj grada. Ovaj muzej je domaćin impresivnoj kolekciji umetničkih dela koja obuhvataju period od 18. do 20. veka, od klasicizma i romantizma, do futurizma i ekspresionizma, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje umetnosti. Smeštena u predivnom Palazzo dell'Arte, izgrađenom 1933. godine, ova galerija je postala deo umetničkog nasleđa Milana. 
 
Tajna večera: Vrhunac svetske umetnosti u srcu Milana
 
U srcu Milana, u crkvi Santa Maria delle Grazie, skrivena je umetnička riznica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim a koje se istovremeno smatra i vrhuncem svetske umetnosti: Tajna večera, Leonarda da Vinčija. Ovo remek – delo iskazuje duboko razumevanje perspektive koja ima za cilj da prikaže jedan najrealističnijih prikaza večere Isusa Hrista i apostola. Kao delo renesnasne umetnosti, ovo je jedno od retkih primera umetnosti u kojima se postepeno izražava prelazak svetla i tame, prikazujući senke koje stvaraju neponovljivu dubinu i atmosferu. Detalji u delu, od izraza lica apostola do svetlosti koja pada na sto, čine sliku gotovo stvarnom.
 
***
 
Sva pomenuta arhitekturna zdanja, ali i mnogo više njih, vremenom se sažimaju sa umetnošću ovog divnog grada bogate istorije. Milano je mesto u kome se prošlost i budućnost susreću u savršenom harmoničnom balansu ističući važnost očuvanja duha prošlih vremena kako bi se očuvao izražaj duše grada i očuvala njegova kreativna energija.

putovanje milano milano arhitektura milano umetnost

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik