Akademija Oxford

Ako ste ljubitelj legendi i misterije, putovanje u Ljubljanu, Krakov i Pariz doneće Vam dovoljno uzbuđenja koje će ovo putovanje učiniti nezaboravnim.

Najveće legende i mitovi Ljubljane, Krakova i Pariza

 

Istražite legende Ljubljane 

Ljubljana, šarmantna prestonica Slovenije, je grad pun istorije i tradicije. Međutim, Ljubljana je i grad legendi koje posebno doprinose njenom specifičnom karakteru. Izdvajamo nekoliko legendi po kojima je Ljubljana poznata.
 
Legenda o zmaju: Prema legendi, zmaj je nekada živeo u močvarnim predelima oko Ljubljane. Zmaj je terorisao lokalno stanovništvo sve dok heroj po imenu Jason, nije ubio zver. Danas je zmaj važan simbol Ljubljane, a njegova statua se nalazi na vrhu kultnog Zmajevog mosta u gradu.
 
Legenda o Ljubljanici: Za reku Ljubljanicu, koja protiče kroz srce grada, kaže se da ima magična svojstva. Prema legendi, ako zaželite želju dok stojite na jednom od mnogih mostova koji prelaze reku, veća je verovatnoća da će vam se želja ostvariti.
 
Legenda o ljubljanskoj veštici: U 17. veku u Ljubljani je živela žena po imenu Uršula koja je bila optužena da se bavi veštičarenjem. Nakon što je osuđena, legenda kaže da je proklela grad pre nego što je spaljena na lomači. Tada je njena kletva izazvala strašnu oluju koja je preplavila grad, a njen duh i dan – danas besciljno luta ljubljanskim ulicama.
 
Legenda o zelenom čoveku: Zeleni čovek je lik iz slovenske mitologije koji predstavlja prirodu i plodnost. U Ljubljani je prikazan u statui koja stoji na ulazu u centralnu gradsku pijacu. Prema legendi, ako dodirnete nos statue, imaćete sreću i prosperitet.
 
Ovo su samo neke od mnogih legendi i mitova koji čine Ljubljanu tako fascinantnom destinacijom. Istraživanje znamenitosti grada i učenje o njegovoj istoriji i kulturi sigurno će Vas ostaviti zadivljenim.
 

Legende i mitovi Krakova

Krakov je grad koji zaista zaokuplja maštu i očarava svojom magičnom atmosferom. Od njegovog živopisnog Starog grada do njegovog impresivnog srednjovekovnog zamka, Krakov je destinacija koju treba posetiti. Krakov je grad legendi i mitova, sa pričama o vešticama, duhovima i misterioznim podzemnim tunelima. Rudnik soli Vieliczka, koji se nalazi nedaleko od Krakova, je fascinantan primer podzemnog sveta grada. Prilikom putovanja u Krakov, istražite tunele ovog drevnog rudnika, koji je u funkciji od 13. veka. Ipak, ako ste ljubitelji legendi i misterija, za Vas izdvajamo nekoliko koje su posebno popularne legenda o Vavelskom zmaju i legenda o izgubljenoj vojsci.
 
Legenda o Vavelskom zmaju: Prema legendi, strašni zmaj Smok Vavelski je terorisao grad Krakov, proždirajući stoku, pa čak i ljude. Kralj je ponudio nagradu svakom ko bi ubio zmaja. Šegrt obućara po imenu Skuba je smislio plan tako što je napunio ovčiju kožu sumporom i ostavio je ispred zmajeve pećine. Zmaj je progutao i ubrzo ožedneo, da je pio vodu iz reke Visle sve dok nije eksplodirao. Tako je Krakov oslobođen od zmajevog terora, a kraljeva ćerka Vanda se udala za mladog šegrta.
 
Legenda o izgubljenoj vojsci: Prema legendi, jedan kralj Poljske je jednom poveo svoju vojsku u pećinu ispod zamka Vavel, nadajući se da će pronaći blago. Vojska se nikada nije vratila, a govorilo se da su zauvek izgubljeni u lavirintskim tunelima ispod zamka. Tuneli su do danas ostali misterija, a neki veruju da vode sve do Baltičkog mora.
 
Krakov je magična i očaravajuća destinacija koja će osvojiti vaše srce i maštu. Bilo da istražujete istorijske znamenitosti ili se prepuštate lokalnoj kuhinji, Krakov je mesto koje će Vas neće ostaviti ravnodušnim
 

Legende Pariza i čuveni Fantom iz opere

Pariz, grad svetlosti, bio je mesto za bezbroj mitova i legendi tokom vekova. Jedna od najpoznatijih legendi jeste čuvena legenda o Fantomu iz opere. Fantom iz opere je takođe i svetski poznati mjuzikl zasnovan na istoimenom romanu francuskog autora Gastona Lerua iz 1910. godine. Radnja se odvija u pariskoj operi krajem 19. veka i prati priču o misterioznoj ličnosti poznatoj kao Fantom koji proganja katakombe zgrade i zaljubljuje se u mladu sopran pevačicu Kristin Dae.
 
Fantom je unakaženi muzički genije koji koristi svoje talente da teroriše operu i primora menadžment da Kristini da glavne uloge u njihovim produkcijama. On postaje opsednut njom i počinje da joj šalje pisma, učeći je da peva i čak je u nekoliko navrata otima. Kristin se, međutim, zaljubljuje u Raula, mladog plemića, a Fantomova ljubomora dovodi do tragičnog vrhunca.
Ova legenda je inspirisala mnoge umetnike da kreiraju svoja ostvarenja prema ovoj legendi, uključujući filmove, TV emisije i scenske produkcije. Muzička verzija, koju je komponovao Endrju Lojd Veber, premijerno je prikazana na londonskom Vest Endu 1986. godine i od tada je postala jedan od najuspešnijih mjuzikla svih vremena, sa produkcijama u preko 30 zemalja i prevodima na 16 jezika. Složeni setovi, kostimi i specijalni efekti emisije postali su legendarni, posebno scena lustera u kojoj Fantom šalje veliki luster opere da se sruši na scenu.
 
Ako planirate putovanje u Pariz, obavezno posetite operu koja je bila mesto nastanka legende, Palatu Garnije, a koja je otvorena za javnost i za obilaske. Veliko stepenište zgrade, raskošan foaje i zadivljujuća sala su predstavljeni u kultnim setovima mjuzikla. Upoznajte bezvremensku priču o ljubavi, opsesiji i tragediji koja je smeštena u pozadini jedne od najlepših i istorijskih zgrada u Parizu.

ljubljana pariz putovanje krakov putovanje pariz

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik