Akademija Oxford

Putovanje u Italiju sa sobom nosi veliki broj destinacija koje nameću dilemu gde otići.

More sunce i kultura Italije Rimini Rim Sicilija

Italija je zemlja koja nudi prelepe pejzaže za odmor: od prelepih primorskih gradova, preko ušuškanih planinskih sela u srcu Dolomita i velelepnih vila u Toskani, do lepota glavnog grada Rima i prelepih ostrva.
 

More, plaža i provod u Riminiju

Ljubitelji turizma i dobrog provoda (noćnog života) Rimini stavljaju na vrh liste destinacija koje treba posetiti u Italiji. To je umetnički grad sa drevnim rimskim i renesansnim spomenicima, a takođe je i rodno mesto filmskog reditelja Federika Felinija. Grad su osnovali Rimljani 268. godine p.n.e. Tokom rimskog doba, Rimini je bio ključna komunikaciona veza između severa i juga poluostrva. Danas, ovaj grad je mesto idealno za mlade, sa puno diskoteka, klubova, pabova, restorana. Zbog svoje dobre geografske pozicije, iz Riminija možete lako i brzo stići do nekih od popularnih turističkih destinacija koje se nalaze u blizini: San Marino, Gradara, Frasasi. 
 
Rimini se može pohvaliti najlepšim i najposećenijim plažama na jadranskoj obali. Sa 15 km fine peščane plaže sa odličnim sadržajima za kupanje i šetalištem koje krase restorani, barovi, hoteli i noćni klubovi, Rimini je mesto za uživanje, odmor i provod. Neke od najlepših plaža su:
 
- Bagno Egisto,
- Bagno Tiki,
- Bagno Ricci, 
- Marina di Viserbella, i
- Marina Centro.
 
Pristup plažama je besplatan, ali ako želite da koristite usluge morate iznajmiti suncobran ili ležaljke uz plaćanje dnevne ili nedeljne naknade. Plaža u Riminiju promoviše zaštitu životne sredine i odgovoran odnos prema okruženju, zbog čega je zabranjena prodaja i distribucija pića u plastičnoj ambalaži. Za održivu plažu koja promoviše dobrobit onih koji je posećuju, takođe je zabranjeno pušiti na obali.
 

Putovanje sunčanom stranom Rima 

Iako ne izlazi na more, Rim, glavni grad Italije beleži preko 3.000 godina istorije. Od antičkih spomenika poput Koloseuma do umetnosti svetske klase u Vatikanu, glavni grad Italije je prepun atrakcija i znamenitosti u kojima možete uživati. Rim je fantastična mešavina istorije, arheologije, umetnosti, religije i kulture ali i ukusne hrane. Sve ono što pruža Rim je zapravo ono što podstiče da ga volite, i da mu se ponovo vraćate.
 
Poznat po svom dolce vita načinu života, Rim se oslanja na svoju lepotu i čari. Jer, dok šetate elegantnim trgovima, uživajući u izobilju sunca sa sladoledom u ruci i nailazeći na veličanstvene prizore kao što su Fontana di Trevi ili Španske stepenice, sigurno ćete osetiti magiju. Nemojte propustiti posetu čuvenom Koloseumu, glavnom simbolu Rima i impozantnoj građevini koja sa više od 1900 godina istorije priča priču o gladijatorskim predstavama koje su se održavale unutar najvećeg amfiteatra na svetu. Upravo zbog svoje priče, Koloseum je proglašen za sedmo svetsko čudo. 
 

Najlepše plaže tirkiznog mora u Sicilija 

I dok je Sicilija ostrvo koje pripada Italiji, uticaj različitih kultura se oseća na svakom koraku. Poreklo Sicilije potiče od Feničana, Grka, Rimljana, Normana, Španaca i tek na kraju,  Italijana. Čak se kaže da ako neko želi da zaista razume poreklo zapadne civilizacije, ne treba tražiti dalje od Sicilije. Ovi slojevi nasleđa stvaraju ogromnu tapiseriju kulture koja čini Siciliju italijanskim mestom za odmor sa mnogo različitih kulturnih uticaja.
 
Od arapskih uticaja u arhitektonskim stilovima koji se vide širom regiona do grčke mitologije koju Sicilijanci naširoko slave na festivalima, događajima i tradicijama, Sicilija je zadržala ponešto od svake kulture koja je čini prepoznatljivom.
 
Ipak, Sicilija je poznata kao destinacija za odmor, a letovanje na Siciliji je uvek dobar izbor. U zavisnosti od toga šta želite, odaberite plaže po svojoj meri jer Siciliju zapljuskuju obale tri mora: Tirenskog, Sredozemnog i Jonskog mora. Neke od najlepših plaža su na:
 
- Obali Tirenskog mora, plaža Čefalu i plaža Mondelo. Čefalu je idealno mesto za porodice, dok je Mondelo sa svojim zgradama i živahnim barovima i restoranima na obali mora interesantno za ljubitelje dobre zabave i hrane. 
- Zapadnoj obali gde dominira duga, bela peščana plaža u San Vito lo Capu, i njena susedna malo divlja i kamenita plaža Makari.
- Južnoj obali gde Foce del Belice predstavlja divan deo netaknute sicilijanske obale sa stazama koje vode kroz borovu šumu. Plaže oko Menfija, a posebno plaža Porto Palo sa Plavom zastavom, je idealna za kupanje. Južna obala je posebno interesantna za ljubitelje aktivnog odmora na Siciliji, i one koji su željni avanture i istraživanja divljih i netaknutih peščanih plaža koje okružuju ivicu rezervata prirode Torre Salsa.
- Istočnoj obali gde se ističu plaže Giardini-Naxos i fantastični Lido Mazaro, do kojih se dolazi žičarom iz grada Taormine. Šljunčana plaža na lepoj Isola Bella kao na razglednici je takođe veoma šarmantna. Neke od najlepših plaža na Siciliji su smeštene u prirodnom rezervatu Laghetti di Marinello i dalje od Giaoiosa Marea do San Giorgio.
 
Svakako, putovanje na Siciliju predstavlja idealno mesto za odmor, upoznavanje raznolikosti kulture ovog ostrva, ali i noćni provod. Sicilija je ostrvo na kome ćete uživati u peščanim plažama i suncu dok ispijate koktele i odmarate oči u nepreglednom plavetnilu Tirenskog, Jonskog ili Sredozemnog mora.

letovanje sicilija putovanje rim rimini putovanje rimini rim

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik