Akademija Oxford

Istražite lepote najlepših mesta u Italiji, otkrijte kulturu i specifičnosti Rima, Riminija, Bolonje i Sardinije. Iz svakog mesta ponestite uspomene koje ćete dugo pamtiti.

Šta videti u Rimu Riminiju Bolonji Sardiniji

Istražite legende Rima

Svako ko voli istoriju, umetnost i kulturu, mora bar jednom posetiti Rim, večni grad. Sa preko 2.500 godina istorije, Rim je dom nekih od najpoznatijih svetskih znamenitosti, uključujući Koloseum, Panteon i Fontanu di Trevi.
 
Najstariji simbol Rima i jedna od najposećenijih znamenitosti u gradu jeste Koloseum. Smešten u srcu Rima, Koloseum je eliptični amfiteatar koji je izgrađen 70-80 godine nove ere i mogao je da primi do 50.000 gledalaca. U to vreme, Koloseum je korišćen za razne događaje, uključujući gladijatorska takmičenja, javne spektakle i lov na životinje. Takođe je korišćen u druge svrhe tokom vekova. Međutim, uprkos svojoj starosti i šteti koju je pretrpeo tokom vekova, Koloseum ostaje impresivna struktura koja izaziva strahopoštovanje. Amfiteatar je dugačak 188 metara, širok 156 metara i visok 50 metara i napravljen je prvenstveno od betona i kamena. Prilikom posete Koloseumu istražite njegove gornje nivoe kako biste uživali u prekrasnom pogledu na Rim i okolinu.
 
Fontana di Trevi jedna je od najposećenijih znamenitosti u Rimu i jedna od najpoznatijih fontana na svetu. Smeštena u rimskom okrugu Trevi, fontana je remek delo barokne arhitekture i skulpture i glavna atrakcija za turiste koji posećuju grad. Sagrađena u 18. veku, napravljena je od kamena travertina i sadrži centralnu skulpturu boga Okeana, koga okružuju dva morska konja i dva tritona. Fontana je visoka 26 metara i široka 49 metara, što je čini jednom od najvećih fontana u Rimu. Jedna od najpoznatijih tradicija povezanih sa Fontanom di Trevi je bacanje novčića u fontanu. Legenda kaže da će bacanje novčića preko levog ramena u fontanu učiniti da se ponovo vratite u Rim. Ova tradicija je postala toliko popularna da se svake godine u fontanu bacaju novčići koji u zbiru vrede preko milion evra.
 
Panteon je izgrađen 118. godine nove ere za vreme vladavine cara Hadrijana i prvobitno je bio posvećen svim bogovima. Najizrazitija karakteristika hrama je njegova masivna kupola, prečnika 43 metra koja je napravljena je od betona i cigle. Unutrašnjost Panteona je podjednako impresivna, sa kružnim prostorom sa mermernim stubovima i složenim dekorativnim detaljima. U središtu prostora je kružni otvor u kupoli, nazvan oculus, koji omogućava sunčevoj svetlosti i kiši da uđu u zgradu.
 

Istorija i arhitetktura Bolonje

Bolonja, grad poznat pod nazivom La Grassa ili Debeli, je grad u severnoj Italiji koji se može pohvaliti nekim od najboljih kuhinja u zemlji i bogatim kulturnim nasleđem. To je glavni grad regije Emilija – Romanja i idealna je destinacija za gurmane i ljubitelje umetnosti.
 
Jedna od najpoznatijih gradskih kulinarskih kreacija je Bolonjez sos, bogat mesni sos na bazi paradajza koji se obično služi sa testeninom taljatela. Ostali lokalni specijaliteti uključuju mortadelu i sir Parmigiano – Reggiano. Posetioci se mogu prepustiti ovim ukusnim poslasticama u jednoj od mnogih tratorija ili osterija u gradu, ili u Mercato di Mezzo, istorijskoj pijaci koja prodaje razne lokalne proizvode.
 
Osim hrane, Bolonja je takođe dom impresivnog niza umetnosti i arhitekture. Istorijski centar grada sadrži mešavinu srednjovekovnog, renesansnog i baroknog stila, sa značajnim znamenitostima među kojima se ističu:
 
- Dve kule, 
- Neptunova fontana,
- Bazilika San Petronio. 
 
Zbog toga što je poznata kao univerzitetski grad u kome se nalazi jedan od najstarijih univerziteta u Bolonji, grad karakteriše mladalačka i živahna atmosfera, posebno uveče kada se lokalno stanovništvo i studenti okupljaju na ulicama i trgovima.
 

Plaže Riminija i kulturno – istorijske atrakcije

Rimini je prelep primorski grad koji se nalazi u regionu Emilija – Romanja u Italiji. Sa svojim živopisnim plažama, živahnim noćnim životom i bogatim kulturnim nasleđem, Rimini je popularna turistička destinacija koja privlači posetioce iz celog sveta. 
 
Plaže Riminija su savršene za kupanje, sunčanje i širok spektar vodenih sportova. Najpopularnije plaže uključuju Marina Centro, Rivabella i Miramare, od kojih sve nude razne pogodnosti, od suncobrana i ležaljki do barova i restorana na plaži.
 
Osim plaža, Rimini je takođe dom brojnih istorijskih i kulturnih atrakcija, uključujući drevni rimski amfiteatar i Avgustov luk, koji se nalaze u istorijskom centru grada. Ostale značajne atrakcije uključuju hram Malatesta, Gradski muzej i Tiberijev most, a svi oni nude uvid u bogatu istoriju i kulturnu baštinu Riminija.
 
Kada je u pitanju hrana, Rimini je poznat po svojoj kuhinji u kojoj dominiraju morski plodovi, raznovrsna sveža riba i školjke. Obavezno probajte lokalno vino Sangiovese.
 

Istražite najlepša mesta u Sardiniji

Sardinija je prelepo ostrvo u Mediteranu koje se može pohvaliti bogatstvom prirodnih i kulturnih atrakcija. Od zapanjujućih plaža i kristalno čistog mora do drevnih ruševina i živopisnih gradova, Sardinija očarava svojom lepotom:
 
1. Costa Smeralda: Ovaj deo obale je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sardiniji. Sa svojim tirkiznim vodama, belim peščanim plažama i luksuznim odmaralištima, nije ni čudo zašto je to pravo turističko mesto. Na ovoj obali nalazi se i mali grad pod nazivom Porto Červo i odlično je mesto za istraživanje i uživanje u pogledu.
2. Nurage: Drevne kamene kule rasute širom Sardinije. One svedoče o bogatoj istoriji ostrva, i nalaze se pod Unesco-vom zaštitom jer predstavljaju jedan je od najbolje očuvanih primera nuragijske arhitekture na ostrvu.
3. Kaljari: Ovaj živahni grad je glavni grad Sardinije i poznat je po svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Istorijski centar grada prepun je krivudavih ulica, živopisnih zgrada i istorijskih znamenitosti kao što su katedrala u Kaljariju i rimski amfiteatar.
4. Arhipelag La Madalena: Ova grupa ostrva koja se nalazi na obali Sardinije je zaštićeni nacionalni park i poznat je po svojim netaknutim plažama i tirkiznim vodama. Istražite okolinu Sardinije krstareći brodom i uživajte u zadivljujućim pejzažima.
 
Ovo su samo neke od mnogih turističkih atrakcija koje Sardinija može da ponudi. Bez obzira da li ste zainteresovani za istoriju, kulturu ili jednostavno želite da se odmarate na suncu na nekoj od mnogobrojnih plaža, Sardinija će vas sigurno očarati i inspirisati.

putovanje rim sardinija rimini putovanje rimini rim bolonja

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik