Akademija Oxford

Budimpešta, Beč i Salzburg su gradovi prepuni bogatog kulturnog nasleđa, sa živopisnom umetničkom scenom koja privlači posetioce iz celog sveta.

Najbolje od kulture i umetnosti Budimpešte, Beča i Salzbuga

Od klasične muzike do opere, od pozorišta do likovne umetnosti, ovi gradovi nude mnoštvo kulturnih i umetničkih iskustava koja nemaju premca nigde drugde. Istražite najbolje od kulture i umetnosti ovih gradova, a mi Vam pomažemo u tome.
 

Istražite najbolje iz istočne Evrope u Budimpešti

Tražite destinaciju koja kombinuje zadivljujuću arhitekturu, bogatu istoriju i ukusnu kuhinju? Ne tražite dalje od Budimpešte, glavnog grada Mađarske. Ovaj prelepi grad je centar aktivnosti i kulture, sa naprednom umetničkom scenom, muzejima svetske klase i arhitekturom koja oduzima dah koja se proteže kroz vekove.
 
Posetioci Budimpešte mogu da istraže mnoge istorijske znamenitosti grada, uključujući Budimski zamak, zgradu mađarskog parlamenta, Ribarski bastion, a u neposrednoj blizini je i Sent Andreja, gradić u koji se vredi otići, posebno u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. 
 
Budimpešta je dom brojnih muzeja, galerija i kulturnih lokacija, kao što su Mađarski nacionalni muzej i Muzej lepih umetnosti, koji posetiocima nude priliku da saznaju više o mađarskoj kulturi i istoriji. To je takođe destinacija koja je bogata kulturom, sa živopisnom umetničkom scenom koja uključuje sve, od klasične muzike do savremene umetnosti.
 
A kada je u pitanju hrana i piće, Budimpešta je pravi gastronomski raj. Obavezno probajte tradicionalna mađarska jela kao što su gulaš i chimney cake, ili uživajte u noćnom izlasku u nekom od poznatih gradskih barova. I naravno, nijedno putovanje u Budimpeštu ne bi bilo potpuno bez posete jednom od poznatih gradskih termalnih izvora. Kada ukombinujete sve ovo, dobićete jedinstveni spoj najlepših aktivnosti koje čine putovanje u Budimpeštu nezaboravnim.
 

Najbolje od kulture i umetnosti Beča: obiđite najpoznatije gradske muzeje i galerije

Ako ste ljubitelj umetnosti ili istorije, Beč je savršena destinacija za Vas. Ovaj grad je dom nekih od najimpresivnijih svetskih muzeja i galerija, sa kolekcijama koje obuhvataju vekove i kontinente. Evo nekih od muzeja i galerija koje morate videti u Beču:
 
- Muzej Albertina: Ovaj impresivni muzej je dom jedne od najvećih i najvažnijih kolekcija grafičke umetnosti na svetu, sa delima umetnika poput Leonarda da Vinčija, Mikelanđela i Rafaela, ali i Monea, Pikasa i Klimta. Jedan od najpopularnijih eksponata u muzeju je Batliner zbirka, koja uključuje radove nekih od najznačajnijih umetnika 20. veka, kao što su Endi Vorhol, Roj Lihtenštajn i Gerhard Rihter. Pored svoje impresivne umetničke kolekcije, muzej ima i zadivljujući enterijer, sa velikim salama i sobama koje su ukrašene kitnjastim freskama i štukaturama. Posetioci takođe mogu da uživaju u prelepoj bašti muzeja, koja nudi zadivljujući pogled na grad.
 
- Muzej istorije umetnosti (Kunsthistorisches Museum): Ovaj zadivljujući muzej sadrži neverovatnu kolekciju umetnosti i artefakata, uključujući dela Rembranta, Vermera i Karavađa, kao i drevna egipatska i grčka blaga.
 
- Palata Belvedere: Ova prelepa barokna palata je dom impresivne kolekcije umetnosti, uključujući dela Gustava Klimta i Egona Šilea.
 
- Prirodnjački muzej: Ovaj muzej je dom obimne kolekcije fosila, minerala i životinjskih uzoraka, a poseduje i planetarijum i digitalni bioskop.
 
Da li ste spremni da iskusite najbolje od muzeja svetske klase u Beču?
 

Salzburg: Obilazak najboljih gradskih muzeja

Salzburg je dom brojnih muzeja i umetničkih galerija svetske klase, što ga, uz putovanje u Beč, čini destinacijom koju moraju posetiti ljubitelji umetnosti i istorije. Za potpuni doživljaj, prepourčujemo obilazak sledećih muzeja:
 
- Muzej Salzburga je nezaobilazna poseta za sve zainteresovane za istoriju i kulturu grada. Sadrži ogromnu kolekciju artefakata, slika i eksponata koji pričaju o prošlosti Salzburga, od Rimskog carstva do danas. Salzburški muzej ima razne izložbe koje pokrivaju širok spektar tema. Neke od najpopularnijih izložbi uključuju izložbu „Mit o Salzburgu“, koja istražuje imidž i reputaciju grada tokom godina, i izložbu „Salzburška panorama“, koja nudi zadivljujući pogled na grad od 360 stepeni.
 
- Residenzgalerie je dom impresivne kolekcije evropske umetnosti od srednjeg veka do 19. veka. Smešten je u bivšoj kraljevskoj palati, Residenzgalerie i u njemu su izložena najpoznatija dela umetnika svih vremena, uključujući Rubensa, Rembranta i Brugela.
 
- Muzej moderne umetnosti je relativno nov dodatak kulturnoj sceni Salzburga, ali je brzo postao jedan od najpopularnijih. Sadrži radove nekih od najpoznatijih savremenih umetnika u svetu, kao i specijalne izložbe i instalacije.
 
- Muzej igračaka je jedinstven i šarmantan muzej koji je savršen za porodice. Sadrži ogromnu kolekciju antičkih igračaka i igara iz celog sveta, uključujući lutke, vozove i društvene igre.
 
- Dom Volfanga Amadeusa Mocarta je smešten u Salzburgu, jer je upravo to Mocartovo rodno mesto. Njegov dom iz detinjstva pretvoren je u muzej, nudeći posetiocima priliku da vide sobe u kojima je odrastao, saznaju više o njegovoj porodici i istraže instrumente koje je svirao.
 
Budimpešta, Beč i Salzburg su gradovi koji nude neke od najboljih kulturnih i umetničkih atrakcija u Evropi. Od klasične muzike do likovne umetnosti i arhitekture, u ovim prelepim gradovima upoznaćete se sa najlepšim palatama, muzejima i videti neke od najlepših znamenitosti koje oduzimaju dah. Bilo da ste ljubitelj istorije ili umetnosti, sigurno ćete imati nezaboravno iskustvo istražujući bogato kulturno nasleđe ovih gradova.

putovanje beč putovanje budimpešta beč salzbuga

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik