Akademija Oxford

Tražite jedinstven i nezaboravan način da proslavite Uskrs ove godine? Ne tražite dalje jer Vam predstavljamo tri destinacije idealne za putovanje za vreme uskršnjih praznika.

Najlepše destinacije za putovanje za Uskrs

Uskrs u Ohridu: Bezvremenska destinacija za savršeni praznik

Ohrid je šarmantan i grad pun istorije, smešten u srcu balkanskih planina Makedonije od kojih zastaje dah. Agencija Felix Travel je kreirala poseban turistički paket koji odgovara Vašim zahtevima te, bilo da tražite romantični odmor, porodični odmor ili solo avanturu, možemo Vam pomoći da isplanirate savršeno putovanje u Ohrid za uskršnje praznike.
 
Tokom boravka u Ohridu, možete istražiti drevne gradske crkve i manastire, prošetati njegovim kaldrmisanim ulicama i uživati u ukusnoj lokalnoj kuhinji. Takođe možete uživati u prelepom pogledu na Ohridsko jezero, jedno od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi, ali i raznim aktivnostima na otvorenom, kao što su planinarenje, vožnja čamcem i plivanje.
 
Ali možda će vrhunac vašeg putovanja biti doživljaj jedinstvenih uskršnjih tradicija Ohrida, koji spajaju hrišćanske i paganske rituale u živopisnu i svečanu proslavu. Možete prisustvovati spektakularnim procesijama Svete nedelje, probati tradicionalna uskršnja jela i učestvovati u kulturnim događajima i aktivnostima koje se prenose kroz generacije. Na dan Uskrsa, ulice Ohrida oživljavaju živopisnim povorkama, na kojima se pojavljuju meštani obučeni u narodne nošnje i nose sveće i ikone. Procesije se završavaju u crkvi, gde se održava posebna uskršnja liturgija.
 
Uskrs u Ohridu je vreme za slavlje i idealna prilika da probate tradicionalna jela, uključujući pečeno jagnje, burek i pogaču koja se sprema posebno za ove prilike. Ova jela ćete naći u mnogim lokalnim restoranima i kafićima širom grada.
 

Doživite kulturu Sarajeva u vreme uskršnjih praznika

Od trenutka kada stignete u Sarajevo, bićete oduševljeni lepotom i šarmom grada. Smešten u dolini okruženoj valovitim brdima i visokim planinama, Sarajevo se može pohvaliti bogatom mešavinom osmanske, austrougarske i jugoslovenske arhitekture, dajući mu jedinstven i eklektičan karakter.
 
Tokom Uskršnjih praznika u Sarajevu, imaćete priliku da istražite fascinantnu istoriju grada, uključujući njegovu ulogu u Otomanskom carstvu i njegovu burnuprošlost tokom rata u Bosni. Možete posetiti istorijsku Baščaršiju, prošetati obalom reke Miljacke i diviti se brojnim gradskim džamijama, crkvama i sinagogama.
 
Ali možda najnezaboravniji aspekt Uskrsa u Sarajevu je jedinstvena uskršnja tradicija grada. Od šarenog ukrašavanja uskršnjih jaja do ukusnih tradicionalnih jela poput pita i baklave, Uskrs u Sarajevu je proslava kao nijedna druga. A za one koji su zainteresovani za verske tradicije, postoji mnogo prelepih crkava i džamija koje treba posetiti i istražiti.
 
Sa svojom bogatom kulturom, fascinantnom istorijom i jedinstvenom uskršnjom tradicijom, Sarajevo je destinacija koja će sigurno ostaviti trajan utisak na svakoga ko se uputi u ovaj grad.
 

Uskršnji odmor za pamćenje: putovanje na Krf

Kako se Uskrs bliži, vreme je da počnete da planirate svoj odmor, a nema bolje destinacije od zadivljujućeg ostrva Krf, koji se nalazi u Jonskom moru, u blizini zapadne obale Grčke. Sa svojim kristalno čistim vodama, pejzažima koji oduzimaju dah i bogatim kulturnim nasleđem, Krf je savršena destinacija za zaista nezaboravno iskustvo odmora.
 
Agencija Felix Travel nudi paket putovanja za uskršnje praznike na Krfu, uključujući sve, od smeštaja i prevoza do obilazaka sa vodičem. Tokom boravka na Krfu, imaćete priliku da istražite fascinantnu istoriju i kulturu ostrva, uključujući njegove drevne hramove, istorijske zamkove i šarmantni stari grad. Takođe ćete imati priliku da uživate u zadivljujućim prirodnim lepotama ostrva, uključujući njegove netaknute plaže, skrivene uvale i bujne zelene šume.
 
Ali možda je najuzbudljiviji aspekt uskršnjeg odmora na Krfu jeste prilika da budete svedoci jedinstvenih uskršnjih tradicija ostrva. Od živopisnih povorki i muzike do ukusnih tradicionalnih uskršnjih jela i praznične atmosfere, nema boljeg mesta da doživite čaroliju Uskrsa nego na Krfu. Dan pre Uskrsa, na Veliku subotu, na glavnom gradskom trgu na Krfu se pravi cvetni tepih od šarenog cveća i latica raspoređenih u zamršenim dezenima. Na dan Uskrsa, meštani slave uz tradicionalnu muziku i igru na gradskim ulicama i trgovima. Proslave često uključuju običaj „choregos“, gde izabrana osoba vodi ples i pevanje. 
 
Da li ste spremni da osetite duh Uskrsa na Krfu? Pakujte se, uskoro krećemo.

uskrs krf

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik