Akademija Oxford

Putovanje u Krakov, putovanje u Pariz, putovanje u Amsterdam – predlozi su za idealan odmor.

Umetnost i kultura Krakova, Pariza i Amsterdama

 Iz Krakova do Pariza avionom, ili iz Pariza do Amsterdama, iskoristite odmor na pravi način i obiđite tri države i tri najlepša grada ovih država za kratko vreme. Bez obzira da li želite da učite i saznate više o njihovoj kulturi i istoriji, ili jednostavno da se dobro provedete, svaki grad je poseban i specifičan, ali će svakako ispuniti sva očekivanja.


Krakov: najstariji grad u Poljskoj

Krakov je drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Smešten na reci Visli u Malopoljskoj oblasti, grad datira iz 7. veka. Krakov je tradicionalno bio jedan od vodećih centara poljskog akademskog, kulturnog i umetničkog života i jedan je od najvažnijih ekonomskih centara Poljske koji je u periodu od 11. do sredine 16. veka bio i njen glavni grad. Kada se odlučite na putovanje u Krakov, budite spremni da izdvojite dovoljno vremena kako biste obišli sve njegove lepote i uživali u njima. Idealno vreme za putovanje u Krakov je od aprila do oktobra. U zavisnosti od toga u kom delu Krakova boravite i koliko vremena ste izdvojili za obilazak ovog grada, možete uživati u nekim od najlepših delova grada.


Stari grad Krakova je toliko lep da je dovoljno da samo sedite u bašti nekog od mnogobrojnih kafića i uživate uz kafu ili pivo dok posmatrate ljude oko sebe. Ako se odlučite na obilazak Krakova, počnite od Barbikana koji se nalazi na severnom kraju Plantija, parka koji okružuje ceo Stari grad. Veličanstveni prizor vodiće Vas kroz Florijanove kapije u Florijansku ulicu odakle se pruža pogled na kule bazilike Svete Marije. Bazilika Svete Marije je jedna od najvažnijih verskih građevina u zemlji. Kao i mnoge druge znamenitosti u Starom gradu koje su pod zaštitom Unesco-a, prošlost bazilike je obavijena velom legendi i mitova. Legenda kaže da je upravo iz ove zgrade stražar signalizirao dolazak mongolskih hordi u 13. veku.


Nemojte propustiti posetu i obliazak kuće umetnika Jana Matejka, Muzeja farmacije, Jevrejskog muzeja Galicije, Stare sinagoge, Murala na trgu Juda, kraljevskog zamka Vavel.


Pariz: grad širokih avenija i najpoznatijeg muzeja na svetu

Putovanje u Pariz, grad svetlosti, idealan je za ljubitelje romantike ali i one koji vole uzbudljiva i avanturistička putovanja. Bogat kulturnim i umetničkim nasleđem, velikim brojem muzeja i galerija, pozorišta i čuvenih kabarea, Pariz nudi mogućost da uživate u istraživanju širokih avenija, ali i uskih, kaldrmom popločanih ulica, u kojima možete pronaći baš ono čemu se niste nadali. 


Putovanje u Pariz obavezno započnite posetom čuvenom Ajfelovom tornju a ukoliko ste radoznalog duha, popnite se na njen vrh i uživajte u neverovatnom pogledu na metropolu. Toranj je izgrađen 1889. godine i dostiže visinu od 324 m. Iako je izgrađen za potrebe svetskog sajma u Parizu i predviđeno je da traje najviše 20 godina, ovaj toranj se održao do danas i predstavlja najpoznatiji simbol Pariza. Za potpuni doživljaj Ajfelovog tornja, možete se odlučiti na krstarenje Senom i uživanju u divnom pogledu na grad.


Poseta najvećem svetskom muzeju je obavezna stanica svakog putovanja u Pariz. Luvr je muzej koji izlaže više od 35.000 umetničkih predmeta, dok stalna kolekcija broji oko 300.000 umetničkih dela koja datiraju pre 1948. godine. Ogromna zbirka umetničkih dela među kojima su remek dela Leonarda da Vinčija, Rembranta, Van Dajka, Rubensa, Karavađa, Van Goga ali i skulpture Miloske Venere, staroegipatske skulpture Sedećeg pisara, i mnogih drugih.


Ljubitelji dobre zabave treba da posete i čuveni Mulen Ruž (Moulin Rouge), najpoznatiji kabare u Parizu koji je prvi put otvoren 1889. Uživajte u dobroj zabavi i francuskim vinima koje morate isprobati. 


Pariz nudi puno mesta za obilazak. Od bazilike Sakre-ker (Basilica of the Sacred Heart - bazilika Svetog srca),  preko Trijumfalne kapije i čudesnih vidikovaca okruga Monmatr do katedrale Notrdam i čuvene Versajske palate, uživajte u duhu Pariza, grada svetlosti, romantike i umetnosti.


Amsterdam: grad bicikala i umetnosti

Sa svojom živopisnom mrežom kanala, bogatom istorijom i uzbudljivom kulturnom scenom, glavni grad Holandije, Amsterdam, predstavlja jedan od najživljih gradova na svetu. Veliki broj atrakcija koje nudi Amsterdam možete doživeti na jedinstven i neponovljiv način.


Najlepši način da doživite Amsterdam jeste posetom njegovog najlepšeg kvarta – Jordana. Prvobitno područje radničke klase, uske ulice Jordana i neobične zgrade sada čine jednu od najpoželjnijih četvrti u Amsterdamu. Ulice Jordana, četvrti u Amsterdamu, krase brojne umetničke galerije, antikvarnice, vrtovi i prijatni barovi i restorani. Jedan od mogućih načina da sagledate Amsterdam iz drugog ugla, jeste upravo sa vode.


Vozite bicikl, jer je Amsterdam grad bicikala. O tome svedoči podatak da u Amsterdamu ima preko 800.000 bicikala i vožnja bicikle predstavlja način života koji možete iskusiti ako odlučite da istražujete grad ovim prevoznim sredstvom. Iznajmite bicikl i uputite se na jezero Sloterplas gde ćete uživati u sunčanju na njegovim obalama, ili istražite idilu Ouderkerk an de Amstel, malog gradića smeštenog na samo par kilometara od Amsterdama. 


Ukoliko u Amsterdamu boravite duže od nekoliko dana, dopustite sebi da istražite njegovu okolinu. Uživajte u pejzažima okoline, plažama ali i popularnim vetrenjačama. U Amsterdamu postoji osam preostalih vetrenjača, a najlakše je posetiti De Gooier u naselju Oostelijke Eilanden. Ova vetrenjača jedinstvena je jer se ispod nje nalazi jedna od najpoznatijih zanatskih mikropivara sa velikom terasom za piće na otvorenom. Na  samo 20 minuta vožnje od centra Amsterdama, istražite živopisni grad Harlem koji obiluje istorijom i kulturom. Ako tražite savršen pogled na vetrenjače, valovite travnjake i krivudave kanale, onda je Zaanse Schans, pastirski raj idealno mesto za Vas.


putovanje krakov putovanje pariz putovanje amsterdam

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik