Akademija Oxford

Na svom putovanju Evropom nikako ne smete zaobići Sloveniju i njen glavni grad – Ljubljanu.

Ljubljana i Bled – mesta u koja ćete se zaljubiti

Smeštena u srcu Slovenije, Ljubljana nudi atrakcije za svakoga. Posetite Stari deo grada smešten u Ljubljanskom dvorcu, slikajte se pored Zmajskog mosta, obiđite Prešernov trg. Od Ljubljane, svoje putešestvije nastavite ka Bledu i uživajte u najboljim krempitama na svetu.


Ljubljanski dvorac – prva destinacija u Ljubljani


Stari deo grada Ljubljane smešten je u Ljubljanskom dvorcu, na brdu iznad grada koji više od 900 godina predstavlja zaštitni simbol Ljubljane. Posetom dvorcu i njegovim kulama i visokim bedemima, pružaju se najlepši pogledi na grad, a unutar dvorca se nalazi i muzej koji pruža uvid u slovenačku istoriju, tradiciju i kulturu. Unutar zidina Ljubljanskog dvorca istražite skrivene pešačke staze i uživajte u nekom od kafića i restorana gde ćete predahnuti i uživati u lokalnim specijalitetima hrane i pića.


Ljubljana se hvali svojim mostovima, trgovima i bogatom istorijom


Jedinstvena priča koju pripoveda Ljubljana krije bogatstvo njene bogate istorije. Njenu priču oblikuje urbanistički plan centralnog dela grada, gde je Jože Plečnik projktovao čuveni Tromost koji spaja stari i moderni deo grada preko reke Ljubljanice. 


Kako je zmaj simbol Ljubljane, skulpture zmajeva se mogu videti i na poznatom Zmajevom mostu izgrađenom davne 1901. godine. Ove skulpture su istovremeno i strašne i veličanstvene i svojim izgledom izazivaju istovremeno i oduševljenje i strah.


Od Ljubljane do Bleda – tajna Bledskog jezera


Po završetku obilaska čarobne Ljubljane, uživajte u bajkovitim predelima Kranjske gore dok putujete ka Bledu. Grad smešten na Bledskom jezeru a po predanju, ovo jezero su stvorile vile. Na mestu jezera nekada je dolina bila puna trave na koju su pastiri dovodili svoje ovce preko dana, a vile su volele da koriste ovu travu kao podjum za igru noću. U strahu da će ovce pojesti njivou travu, vile su zamolile pastire da naprave ogradu oko njihovog plesnog podija. Pastiri su odbili da pomognu vilama i ubrzo su ovce pojele svu travu i ostavile za sobom ništa osim gole zemlje. U potrazi za osvetom, vile su preplavile dolinu i stvorile jezero sa malim ostrvom u sredini, gde su mogle da nastave da igraju noću. To je ujedno i jedino ostrvo u Sloveniji.


Na Bledu osetite čaroliju ukusa najbolje krempite


Iako je moguće probati je u poslastičarnicama širom Slovenije, originalnu krempitu možete probati jedino na Bledu. Tradicionalno, u hotelu Park koji se nalazi na samoj obali Bledskog jezera, krempita se pravi od 1953. godine i čuva tajnu zlatne hrskave korice i krema od vanile koji krije čaroliju savršenog ukusa. 


Kada bi se sve prodate krempite po originalnoj recepturi hotela Park poređale u nizu, bile bi duge 1.050 kilometara što je razdaljina od Bleda do Napulja.


ljubljana bled slovenija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik