Akademija Oxford

Putovanje u Toskanu, u bilo koje doba godine, pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo koje dugo ostaje u sećanju.

Istražite Toskanu: najlepša mesta za obilazak

U srcu Toskane nalaze se brojni gradovi koji predstavljaju kolevku umetnosti, dom mnogih vajara, slikara i pisaca, zbog čega Toskana može da pruži sve, svakome. Ipak, najbolji meseci za putovanja u Toskanu su april, maj, jun, septembar i oktobar. Ovi meseci predstavljaju idealno vreme za putovanje jer su tada i vremenske prilike najbolje. 


Duga istorija Toskane koja se neguje i danas

Svojim valovitim predelima i pejzažima koji ostavljaju bez daha, Toskana je od vremena Eturaca bila popularna destinacija za uživanje. U vreme Rimljana, u toskanskim selima su bili smešteni silosi za žito, a kasnije je Napoleon uživao u njenim lepotama u vili smeštenoj na obroncima Toskane, a sa pogledom na ostrvo Elba. Gradovi i sela smeštena u Toskani, kao jednom od najvećih regiona Italije, bili su, a i danas su, ključna stanica za turiste i one koji su željni pravog odmora – od dinamičnih putovanja do mirnih večeri na obalama Tirenskog mora.


Toskana kao kolevka umetnosti

Kao jedna od 20 italijanskih regija, Toskana se može označiti kao kolevka umetnosti. Još su Eturci i Rimljani ostavili svoje nasleđe u obliku monumentalnih skulptura. Prelazak iz gotike u renesansu se jasno vidi u radovima sijenskog slikara Duča di Buoninsenje i firentinskih majstora Čimabue i Đota. Dalje se, u Firenci, Bolonji i Pizi nalaze umetnička dela koja svojim detaljima zavređuju potrebu da im se pokloni dodatna pažnja.


Od srednjeg veka i doba renesanse, Toskana je izrodila veliki broj umetnika, vajara i arhitekti koji su postali svetski poznati, a njihova dela su obeležila čitavo jedno doba. Među njima su, pored navedenih, Mikelanđelo, da Vinči, Modilijani, Donatelo, i drugi. Sva očuvana umetnička dela danas su smeštena u crkvama muzejima i galerijama širom Toskane. Ipak, ne sme se zanemariti ni uticaj savremenog doba na razvoj umetnosti koja je posebno vidljiva u gradovima, ona se prožima kroz oštru uličnu umetnost, ali i sela Toskane koja kontinuirano razvijaju umetnost 21. veka. 


Osetite senzaciju ukusa tradicionalne Toskane

Ukoliko volite da putujete i isprobavate gastronomske specijalitete različitih nacija, sasvim je sigurno da ćete uživati u tradicionalnim specijalitetima koje Toskana nudi. Može se slobodno reći da nijedna regija Italije nije više zaokupljena hranom i vinom kao što je Toskana. Ova regija, pored umetnosti, pruža i jedinstven spoj hrane i pića. Lokalno, sezonsko i pre svega prirodno i održivo, odraz je kvaliteta toskanskih specijaliteta. 


Hleb i vino: najbolje iz Toskane

Toskana je poznata po svojim finim vinima a regija Chianti je posegno značajna među enolozima i ljubiteljima vina. I dok ćete u vinarijama Toskane probati vrhunska vina kao što su Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, tokom svoje posete Toskani i njenim skrivenim draguljima nemojte zaobići posete porodičnim proizvodnjama gde se testenina i dalje proizvodi ručno, gde se prave najbolji sirevi i služe najbolji „bistecca alla fiorentina“. 


U Toskani, obavezno je probati i čuveni toskanski helb koji se tradicionalno pravi bez soli. Priča o ovoj tradiciji datira s kraja 15. veka, kada su Firenca i Piza bile u ratu. Stanovnici Pize su mislili da će morati da se predaju ako blokiraju pošiljku soli iz Firence. Umesto toga, Firentinci su se jednostavno prilagodili životu bez soli u hlebu.


Zato su Firenca, Montalćino, Montepulčano, Piza, Sijena i San Gimigiano mesta koja je obavezno posetiti u Toskani, a na putu do njih ne zaboravite da se opustite i istražujete mala mestašca koja kriju brojne tajne. 


Val d'Orcia i savršeni pejzaži Toskane


Vanvremenska regija Italije koja je prepoznatljiva po svojim valovitim predelima, Toskana, pruža mogućnost uživanja u savršenim pejzažima i zalascima sunca. Putovanje u Toskanu i poseta čuvenoj Val d'Orcia je posebno, zato što pruža kombinaciju prekrasnih panorama koje prave najlepša sećanja, a fotografije koje ovde nastanu, najlepše su u Italiji. Ovome dodatno doprinose i sunčevi zraci koji se prelamaju zlatnim žitnim poljima, maslinjacima i vinogradima. U ovim pejzažima se posebno može uživati ukoliko putovanje u Toskanu ostavite za neki od letnjih meseci. Srednjevekovna sela na vrhovima brda, obronci šuma koji se naziru u daljini i uske popločane ulice koje se kriju u malim gradićima na putu kroz Toskanu, kriju svoje viševekovne tajne i uzbudljive priče. 


Brojne zanimljivosti Toskane

Toskana krije mnoge zanimljivosti, a jedna od njih jeste da ova regija Italije ima više spomenika kulturne baštine koji su pod zaštitom UNESCO-a, nego što to imaju Južna Afrika i Australija. Tako je i čuveni Krivi toranj u Pizi koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine dobio ime zbog loše odluke da se ova građevina teška 15.000 tona izgradi na močvarnom zemljištu.


Ljubitelji crtanih filmova i Pinokija, možda nisu znali da je 1883. godine Karlo Kolodi u Firenci napisao knjigu pod nazivom „Avanture Pinokija“ koji je tek kasnije pretvoren u Diznijev film. Zato, ukoliko organizujete putovanje u Toskanu u maju, obavezno posetite mali grad Kolodi jer se tada obeležava Pinokijev rođendan u istoimenom parku. 


putovanje toskana putovanje firenca

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik