Akademija Oxford

Novogodišnji i božićni praznici nose sa sobom neponovljivu čaroliju koja oživljava svake godine.

Čarolija praznika u gradovima bivše Jugoslavije: Zagreb, Sarajevo, Ohrid

I zato, najbolji doček Nove godine je upravo tamo gde trepere raznobojne lampice nad nekim od najlepše ukrašenih gradova. Novogodišnji vašari i festivali, miris kuvanog vina i cimeta koji se širi vazduhom dadatno doprinose čaroliji praznika. Ako se pitate gde za Novu godinu, nemojte propustiti Advent u Zagrebu, doček Nove godine u Sarajevu ili Ohridu.


Zagreb, Sarajevo i Ohrid, tri su grada smeštena u tri države, gde svaki grad priča svoju priču i nosi breme svoje prošlosti. Tako različiti po istoriji, a opet tako slični po srdačnosti njenih stanovnika, ovi gradovi predstavljaju idealna mesta za putovanje na vikend, kada želite da se sklonite od svakodnevnih obaveza i na trenutak budete deo druge kulture.


Advent Zagreb: mesto novogodišnje čarolije

Zagreb je jedan od gradova u regionu koji u vreme božićnih i novogodišnjih praznika veoma lako može da parira nekoj od većih evropskih metropola. Čuveni advent u Zagrebu je tradicionalna manifestacija koja se organizuje u mesecu pred Božić, tačnije od početka decembra. U čitavom gradu organizovan je bogat kulturno – zabavni program koji prati i adekvatna praznična atmosfera.


Novogodišnja bajka u Zagrebu koja traje čitav jedan mesec, vraća osmeh na lice neobičnim dekoracijama, ljupkim drvenim kućicama i dobrom muzikom. Advent u Zagrebu oslikava pravi božićni duh, a kreiran je tako da angažovanjem svih čula uđe u naša srca i probudi radost. Pored čuvenog Ledenog parka u kome se mogu klizati i mladi i stari, Advent u Zagrebu krasi hiljade lampica koje daju magičan izgled tradicionalnom Božićnom sajmu. Upravo na Božićnom sajmu možete kupiti poklone za praznike, licidarska srca i medenjake, ukrase i nakit.


Advent u Zagrebu se ne može zamisliti bez velike novogodišnje jelke koja se nalazi na glavnom zagrebačkom trgu, dok se na drugim trgovima, poput Zrinjevca, Cvetnog i Evropskog trga održavaju  dodatne manifestacije praćene muzikom, prisustvo Deda Mraza i drugih likova koji su posebno interesantni najmlađima je obavezno. Zato je Advent u Zagrebu idealno mesto za porodice, a po izboru portala „European Best Destinations” nosi titulu jedne od najboljih turističkih destinacija za božićne praznike u Evropi (2016, 2017. i 2018. godine).


Sarajevo: Grad meraka i sevdaha idealan za praznike

Novogodišnji praznici predstavljaju pravi izgovor za putovanje. Ako ste se pitali kuda za Novu godinu, da je toliko blizu, a da je ipak van Srbije, tada je Sarajevo prvi i pravi izbor. Gostoprimljive, srdačne i prijatne Sarajlije prave baš takvu atmosferu za doček Nove godine. Uz to, tradicionalna sarajevska hrana nezaobilazan je deo ponude za najluđu noć.


Ipak, kada provodite dane u Sarajevu za novogodišnje praznike, svakako ćete imati malo vremena da upoznate grad i uživate u njegovim prazničnim čarolijama.


Sarajevo je mesto na kome su jasno vidljivi tragovi vizantijske, otomanske, ugarske, mletačke i rimske kulture. Ovo je mesto gde se mogu videti pravoslavne crkve,  muslimanske džamije i sinagoge. Zato nije ni čudo što Sarajevo često nazivaju Istanbulom Balkana. Ipak, ako se pitate zašto treba posetiti Sarajevo, i da li je doček Nove godine u Sarajevu baš za Vas, tada su reči suvišne jer ovaj doživljaj treba iskusiti. Atmosferu domaćina i prigodnu hranu uz čuvene sarajevske ćevape, teško je prepričati. Sarajevo je grad koji je u novogodišnjoj noći raspevan i boemski, a već narednog dana je miran – pravi raj za hedoniste.


Ni manjeg grada ni većeg uživanja u Ohridu

Ohrid je najstarije jezero na Balkanu smešteno na krajnjem jugu Makedonije. Oko ovog jezera koje se naziva još i biserom Makedonije, razvio se čitav jedan grad koji sa svojom netaknutom prirodom predstavlja pravu, idiličnu atmosferu, koja zove na odmor i uživanje. Ohrid je mesto kulturnog i istorijskog nasleđa Makedonije, mesto za kraljevski tretman turista. I ako želite takav treman, posebno u vreme novogodišnjih praznika, Ohrid je mesto na čijim obalama ćete doživeti najlepše uspomene.


Od vatrometa u ponoć do zabave koja traje do izlaska sunca, postoji mnoštvo različitih načina da dočekate Novu godinu u Ohridu. Dakle, bilo da želite da provedete mirnu noć ili budete deo velike zabave, Ohrid će Vas razmaziti velikim brojem mogućnosti izbora. Posebno je važno napomenuti da je većina novogodišnjih zabava prilagođena porodicama sa decom. To je iz razloga kako bi se omogućilo i da porodice sa decom da uživaju u novogodišnjoj proslavi. Ipak, nije svaka zabava namenjena porodicama sa decom, tako da mladi, parovi i drugovi mogu biti deo velikih i grandioznih zabava koje su prilagođene njima.


Poželite želju u ponoć dok vatromet obasjava nebo iznad jezera. Uživajte u dobroj zabavi, hrani i piću na obalama jezera koje je proglašeno za svetsko kulturno nasledstvo pod zaštitom Unesco-a. Osetite čari grada u najlepšem delu godine, a kada novogodišnja euforija prođe, slobodno vreme iskoristite da uživate, odmorite se i dišete punim plućima. 


putovanje ohrid ohridsko jezero zagreb sarajevo

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik