Akademija Oxford

Obilazak severne Italije isplanirajte prema svojim očekivanjima koje imate od putovanja, pa se tako odlučite za putovanje u Veneciju ako ste ljubitelj romantike

Ekskluziva Sanrema modne piste Milana - romantika Venecije

Obilazak severne Italije isplanirajte prema svojim očekivanjima koje imate od putovanja, pa se tako odlučite za putovanje u Veneciju ako ste ljubitelj romantike, putovanje u Milano ako želite da osetite duh mode ovog grada ili putovanje u Sanremo ako želite da uživate u ekskluzivi ovog mesta.


Romantično putovanje u Veneciju

Ako ste planirali romantično putovanje ili medeni mesec, onda je Venecija pravi izbor. Često se za Veneciju kaže da je to jedna od najromantičnijih destinacija jer pruža puno mogućnosti koje će učiniti ovo putovanje nezaboravnim. Vožnja gondolom je prva od romantičnih stvari koju možete iskusiti na svom putovanju u Veneciju. Posebno romantičan užitak predstavlja vožnja vijugavim gradskim kanalima u vreme zalaska sunca. 


Trg Svetog Marka je centar zbivanja u Veneciji i dom Duždeve palate. Ovo  je mesto na kome ćete u Veneciji uživati u hranjenju golubova, obilasku crkve ili istraživanju čuvene četvrti Dorsoduro. Dosoduro je miran i starinski deo grada, smešten u boemskoj atmosferi sa mnoštvom prelepih restorana, živahnih pabova, muzeja. Istražite uske ulice i obiđite Gallerie dell’Accademia, San Sebastiano, baziliku Santa Maria della Salute. Ako ste ljubitelj muzeja, obavezno posetite neki od njih.


Posetite i ostrva u okolini Venecije. Ako ste spremni da istražite okolinu Venecije, nakon kratke vožnje čamcem istražite ostrvo Murano i divite se kreacijama šarenog stakla. Ovde možete saznati dosta o istoriji svetski poznate industrije muranskog stakla, a tome posebno doprinosi i Museo del Vetro (Muzej muranskog stakla). Ostrvo Murano je posebno jer ćete prisustvovati pravljenju stakla, ali i kupiti personalizovani suvenir sa zajedničkog i romantičnog putovanja u Veneciju.


Sa druge strane, na 30 minuta vožnje brodom od Venecije, nalazi se ostrvo Burano, poznato po čipki i kreacijama od čipke. Videćete starije dame kako sede ispred svojih kuća i sa velikim strpljenjem tkaju čipku. Kao i u Muranu, i u Buranu možete posetiti muzej – Museo del Merletto (Muzej Burano čipke) za potpuni pregled istorije i izrade čuvene venecijanske čipke.
Milano, prestonica i čuveni četvorougao mode


Posle Rima, Milano je najnaseljeniji italijanski grad, grad mode i luksuznih vrhunskih brendova, grad nekih od najpoznatijih svetskih umetničkih dela, mesto koje svedoči o neverovatnim remek delima renesanse.


Milano je čuven po Fashion Week-u, nedelji mode. Ovaj događaj je 1958. godine pokrenula Nacionalna komora italijanske mode sa namerom da promoviše i zaštiti italijanski modni talenat. Danas, Fashion Week u Milanu predstavlja događaj koji se održava pred početak sezone, na šest meseci. Kolekcije za predstojeću sezonu proleće/leto se predstavlja u septembru/oktobru, dok se kolekcija jesen/zima predstavlja u februaru/martu. Putovanje u Milano na Fashion Week predstavlja pravi modni užitak za sve ljubitelje i poštovaoce mode.


Sasvim je sigurno, ako bar malo pratite modne trendove, ne smete zaobići najpoznatije delove grada i tzv. modni četvoroguao. Ovo područje obuhvata ulice Via della Spiga i Via Montenapoleone, koje predstavljaju dve najprestižnije modne ulice, a koje sa Via Manzoni i Via Sant’Andrea čine najposećeniji modni kutak grada. Ovde ćete pronaći sve luksuzne modne brendove, kako italijanske (Prada, Versace, Armani, Valentino, Dolce & Gabbana), tako i strane Louis Vuitton, Chanel i Yves Saint Laurent.


Treba imati u vidu da su sve prodavnice u ovom poznatom modnom četvorougalu zapravo prodavnice vrhunskih brendova, tako da ako posećujete Milano sa ograničenim budžetom, ne očekujte da ćete pronaći jeftine prodavnice u ovoj oblasti. Ipak, preporučujemo da posetite ovo područje kako biste posmatrali izašli iz zone komfora i videli Milano iz drugačijeg, modnog, ugla.


Ekskluzivna putovanja u Sanremo

Sanremo je grad smešten u Liguriji, regiji zapadne obale Italije koja se proteže od Đenove do granice sa Francuskom. Ovo mesto predstavlja idealnu turističku destinaciju tokom cele godine, posebno zbog temperature koja je znatno viša u odnosu na druge delove severne Italije. Grad je smešten u zalivu, okružen brdima koji mu pružaju prijatno vreme tokom cele godine. 


Istorijski centar Sanrema vizuelni je svedok drevne istorije grada, osnovanog u rimsko doba. Najstariji deo grada je La Pinja, koja datira iz 11. veka i to je ujedno i najmirniji deo grada do koga se može doći kroz ulaz na nekoliko vrata. Najpoznatija i najkarakterističnija su Vrata Santo Stefana koja su korišćena kao zvanični ulaz u grad, a same kuće koje su bile utvrđenje citadele neretko su se nalazile na meti upada varvarskih gusara. Od La Pinje, možete šetati do svetilišta Madonna della Costa, najviše tačke u gradu. Prekrasan mozaik od kaldrme vodi put do svetilišta Madonna della Costa, simbola grada, koji se može videti iz celog Sanrema.


Jedna od poznatijih katedrala jeste katedrala San Siro, izgrađena u romanskom stilu, koja u sebi čuva prelep originalni mozaik reprodukovan na glavnoj fasadi. Crkva je više puta obnavljana usled raznih bombardovanja, menjajući tako svoj arhitektonski izgled.


Pored istorijskih i spomenika kulture, jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti je kazino Sanremo. To je grandiozno arhitektonsko delo, izgrađeno je na širokom šetalištu sa palmama koje gleda na luku. Prvobitno izgrađena kao pozorište, a zatim pretvorena u kockarski i zabavni klub 1928. godine, zgrada kazina danas je blistava bela palata, čiju unutrašnjost krase dva sprata automata i elegantni saloni. Unutar kazina se nalaze i pozorište i fini restorani, a sve to je povezano sa trgovačkom zonom na Piazza Colombo i Via Matteotti.


putovanje milano putovanje venecija romantika sanremo venecija modna pista

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik