Akademija Oxford

Krit je najveće Grčko ostrvo koje izlazi na tri mora: Egejsko, Libijsko i Jonsko more. U daljem tekstu predstavićemo vam najlepše plaže koje izlaze na Libijsko more.

Najpopularnije plaže na obali Libijskog mora - Krit Grčka

Najpopularnije i najlepše plaže na obali Libijskog mora na Kritu

Elafonisi – Nalazi se u blizini poznatog turističkog mesta Hanja. Od ovog grada je udaljena oko sat i po vožnje kolima. Ovu plažu čine kameni i peščani sprudovi koji su odvojeni plitkom vodom. Voda je kristalno čista i mirna, bez obzira što je na otvorenom moru. Pesak je sitan i beo, a voda ima više nijansi plave boje. U nekim delovima plaže pesak je roze boje, što ovoj plaži daje posebnu lepotu i autentičnost. Plićak je veoma dug, i ukoliko želite da plivate, morali bi ste da odete malo dalje. Preko puta ove plaže je malo ostrvo do kojeg možete doći pešice, uskim pojasom mora koji odvaja Elafonosi plažu od ostrva. U sezoni je ovde jako velika gužva, ali plaža je dugačka, pa ćete moći da nađete svoj kutak na njoj. Na plaži postoje kanitine, tuševi, suncobrani i ležaljke, kao i toalet koji se dodatno naplaćuje. Ova plažu je teško opisati rečima. Njena lepota dolazi do pravog izražaja kada se nađete na njoj.


Preveli – Ova plaža se nalazi 40 km južno od glavnog grada na Kirtu. Ovo je prava oaza raja koja podseća na lagunu. Voda je zeleno-smaragdna, a pesak je izrazito sitan i beo. U njenoj okolini ima dosta palmi, koje doprinose toj prelepoj zelenoj boji mora. Na kraju ove plaže se nalazi reka Kourtaliotis. Ceo ambijent koji okružuje ovu specifičnu plažu koja se završava rekom, bujnom vegetacijom, palmama, stvara pravu oazu mira i lepote. Zbog same njene lepote, u toku letnjih meseci, ova plaža ima veliki broj posetilaca.


Matala – Nalazi se oko 70 km od grada Heraklion, u istoimenom mestu. Ima jedinstven izgled po tome što se s jedne strane ove plaže uzdižu litice sa krivudavim uvalama i pećinama, dok se sa druge strane plaže prostire prirodni hlad koji pruža bujna vegetacija. Središnji deo plaže pruža prelep pogled na Libijsko more, kristalno i izrazito čisto. Ova plaža je poznata po hipicima, koji su 60-ih godina dolazili i boravili na njoj i u njenom okruženju. Zbog same njene lepote i autentičnosti, opravdala je dobijanje „plave zastavice“.


Chrisi – Chrisi je u stvari malo zlatno ostrvo koje se nalazi u Libijskom moru, u blizini Krita. Kristalno čisto more, i najfiniji sitan pesak zlatne boje, krasi ovu predivnu plažu na ostrvu Chrisi. Plaža ima suncobrane i ležaljke. Zbog prelepe tirkizne boje mora i jedinstvene lepote same plaže, Chrisi malo podseća na Afriku. Za posetioce ove plaže koji vole prirodnu hladovinu, na ovoj plaži će je vrlo lako pronaći. Ova regija obiluje neverovatno bogatom i bujnom vegetacijom. Preporuka je da obavezno obiđete ovo prelepo ostrvo i uživate u pravom tropskom raju.


Krit ima još puno lepih plaža i uvala, ali ove plaže Libijskog mora nikako ne smete zaobići.


krit letovanje

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik