Akademija Oxford

Ako ste nekada primetili trnce u rukama, utrnulost ili smanjenu funkcionalnost u ruci, a pri tom je ta pojava postala učestala, nemojte to zanemarivati i olako shvatali.

Sindrom karpalnog tunela: Simptomi, uzroci i lečenje

Zašto? Zato što je moguće da je učestala pojava ovih sindroma posledica kompresije glavnog nerva koji prolazi kroz karpalni tunel – uski prolaz na dnu ruke, tačno ispod šake. I upravo je to sindrom karpalnog tunela koji dovodi do pojave ovih sindroma koji, ako se zanemaruju mogu imati ozbiljne posledice.
 

Šta je sindrom karpalnog tunela i kako nastaje?

 
Karpalni tunel, kako ime sugeriše, je tunel formiran od zglobova i tetiva u području šake. Unutar ovog tunela prolazi srednji nerv, poznat kao nerv medianus. Nerv medianus je odgovoran za osećaje i funkciju mišića u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i, delimično, u domalom prstu. Unutar njega se osim ovog nerva, nalazi i tetiva fleksora placa. Kada dođe do pritiska ili kompresije ovog nerva, javljaju se simptomi koji koji karakterišu sindrom karpalnog tunela.
 
Do opterećenja tunela dolazi usled suženja samog kanala ili oticanja mekih tkiva koji su locirani u ovom području ruke/šake. Kako dolazi do oticanja mekih tkiva, tako nastaje suženje, a posledično se opterećuje srednji nerv koji ometa normalnu provodljivost nervnih signala i ograničenja pokretljivosti u šaci. 
 

Šta dovodi do pojave sindroma karpalnog tunela

 
Neki od faktora koji doprinose nastanku sindroma karpalnog tunela podrazumevaju učestale i ponavljajuće pokrete koji utiču na pojavu preopterećenja u samom tunelu. Naime, dugotrajno ponavljanje istih pokreta rukom i šakom, kao što je rad za računarom ili obavljanje monotonih poslova, može dovesti do iritacije i oticanja oko nerva u karpalnom tunelu.
 
Ipak, ne sme se zanemariti ni uticaj različitih hormona i hormonskih promena koje mogu dovesti do suženja samog kanala. Hormonske promene, posebno kod žena (u trudnoći, menopauzi i sl.) mogu dovesti do suženja kanala usled oticanja mekih tkiva i pojave simptoma karpalnog tunela.
 
Neretko, do pojave trnaca u šaci, ograničenja pokretljivosti ili utrnulosti može doći usled pretrpljene traume i povrede. Na primer, povrede šake, kao i frakture ili dislokacije ručnog zgloba, mogu izazvati oticanje i pritisak na nerv.
 

Simptomi sindroma karpalnog tunela: Kako prepoznati problem

 
Simptomi sindroma karpalnog tunela često se manifestuju u ruci i šaci i mogu uključivati:
 
- Trnce i utrnulost šake: Ovaj osećaj se najčešće opisuje kao da ne osećate ruku ili osećate pojavu trnaca koji se javljaju u predelu šake i prstiju. Najčešće se ovaj osećaj opisuje kao osećaj da hiljade mrava mili niz ruku.
- Bol u šaci, ručnom zglobu ili podlaktici, koja se može protezati duž ruke. Bol se često pojačava tokom noći i tokom aktivnosti koje opterećuju šaku.
- Slabost: Osećaj da ruka postaje slaba, posebno prilikom držanja predmeta ili obavljanja finih motoričkih pokreta.
- Smanjena pokretljivost: Poteškoće u obavljanju uobičajenih pokreta rukom, kao što je hvatanje ili držanje predmeta.
 
Pravovremena reakcija i važnost stručne pomoći
 
Prepoznavanje simptoma sindroma karpalnog tunela je ključno, jer pravovremeno reagovanje može značajno olakšati simptome i sprečiti dalje napredovanje problema. Ako primetite navedene simptome ili osećate nelagodnost u ruci i šaci, važno je da potražite stručnu medicinsku pomoć.
 
U ovom procesu, Poliklinika Gracia Medika igra važnu ulogu kao saveznik u otkrivanju i lečenju sindroma karpalnog tunela u ranoj fazi. Sa stručnim timom specijalista i modernim pristupima dijagnostici, Gracia Medika omogućava precizno utvrđivanje problema i pruža efikasne terapijske opcije za ublažavanje simptoma. Zato je važno da, kada primetite učestalost pojave navedenih sindroma, iste ne zanemarite. Pravovremena reakcija i stručna pomoć su najvažnije za očuvanje funkcionalnosti ruku i sprečavanje daljeg pogoršanja stanja.
 
Terapijske opcije za ublažavanje simptoma
 
Kada se sa problemom utrnulosti, bola u šaci i ograničene pokretljivosti susretnete, tada je potrebno potražiti i stručnu pomoć kako bi se primenile odgovarajuće terapijske opcije koje će ove probleme najpre ublažiti, a zatim i potpuno eliminisati. Pravilna dijagnostika i tretman igraju ključnu ulogu u ovom procesu, a razumevanje dostupnih opcija može pomoći u efikasnijem ishodu lečenja. 
 
Na samom početku, dijagnostika sindroma karpalnog tunela zasniva se na primeni različitih metoda kao što su elektromiografija (EMG) i ultrazvuk, a sa ciljem bolje ocene provodljivosti nerva i potrebi da se isključe drugi potencijalni problemi sa zglobovima i mekim tkivima. Nakon precizne dijagnoze, pristup terapiji postaje individualizovan jer svaki pacijent zahteva poseban pristup. 
 
U praksi se mogu primeniti konzervativne terapije za ublažavanje simptoma ovog sindroma, a koje obuhvataju primenu specijalno dizajniranih ortoza (koje će pružiti podršku zglobu i smanjiti pritisak na karpalni tunel) i/ili vežbe koje će pomoći jačanju mišića šake, podlaktice i ruke. Sa druge strane, kada konzervativni pristup ne daje željene rezultate a simptomi postaju izraženiji, razmatra se hirurški pristup. Hirurška procedura podrazumeva oslobađanje pritiska na srednji nerv putem proširenja karpalnog tunela. 
 
Gracia Medika: Vaš partner za lečenje sindroma karpalnog tunela
 
Imajući u vidu napred navedene simptome, uzroke i moguće pristupe lečenju, kada se suočite sa ovim problemom, uvek se možete osloniti na stručni tim poliklinike Gracia Medika. Poliklinika Gracia Medika nudi konsultacije, savremeni pristup u dijagnostici ovog problema, kao i personalizovan pristup terapiji i lečenju. Iskusni tim stručnjaka Poliklinike Gracia Medika će u svakom trenutku biti posvećen očuvanju zdravlja i predlogu najboljeg načina lečenja, a u zavisnosti od složenosti problema karpalnog tunela.

dijagnostika kapralni tunel operacija lečenje

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik