Akademija Oxford

Ako ste upravo saznali da ste trudni, a trudnoća nije bila deo Vašeg trenutnog životnog plana, sasvim smo sigurni da se nalazite pred jednim neverovatno izazovnim iskustvom

Odluka o prekidu trudnoće: Kiretaža ili prekid trudnoće uz pomoć lekova
Ako ste upravo saznali da ste trudni, a trudnoća nije bila deo Vašeg trenutnog životnog plana, sasvim smo sigurni da se nalazite pred jednim neverovatno izazovnim iskustvom koje može izazvati širok spektar emocija i razmišljanja. Za neke osobe, odluka o prekidu trudnoće primenom abortusa može biti najbolji izbor u određenim okolnostima. Ipak, emocije kao što su strah, zbunjenost i neizvesnost sasvim su normalne reakcije i zato je, pre nego što donesete odluku o prekidu trudnoće važno je da imate sa kim da popričate, bilo da je to partner, roditelji ili zdravstveni radnik. Svakako će odluka o zadržavanju ili prekidu trudnoće biti Vaš izbor.

 

Odluka o prekidu trudnoće

Trudnoća, na primer. može biti neplanirana i lične okolnosti žene mogu otežati ili onemogućiti podizanje deteta. Ovi razlozi mogu uključivati finansijska razmatranja, trudnoću kao posledicu silovanja ili nasilne veze ili jednostavno, žena možda ne želi da ima bebu. Dakle, situacija svake osobe je jedinstvena i ne postoji jedinstven odgovor na to kada treba izvršiti prekid trudnoće. I dok su neka pitanja poptuno opravdana, ipak, postoje i situacije i stanja koje otežavaju nastavak trudnoće ili ugrožavaju život majke, kao što su zdravstveni problemi, zbog čega se preporučuje prekidanje trudnoće. Zato je važno doneti odluku o tome da li izvršiti prekid drugog stanja na osnovu objektivnog sagledavanja stanja i mogućnosti, uz potpunu empatiju i bez osuđivanja.
 
Od ključnog je značaja da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima koji mogu da pruže medicinske savete, objasne dostupne opcije i odgovore na sve nedoumice. U tom procesu zdravstveni tim poliklinike Gracia Medika Vam stoji na raspolaganju kako biste obavili neophodan pregled za utvrđivanje trudnoće, analizu zdravstvenog stanja i, ukoliko to odlučite, proceduru prekida trudnoće.
 
Nemojte zaboraviti da je odluka o prekidu trudnoće isključivo Vaš, lični izbor i to je jedna od najtežih odluka sa kojom se možete susresti. 

 

Šta je abortus?

 
Abortus je medicinska procedura kojom se namerno prekida trudnoća. Postoje različite vrste abortusa, a odgovarajući metod zavisi od gestacijske starosti trudnoće, kao i od drugih faktora koje odredi zdravstveni radnik. Dve najčešće metode prekida trudnoće su kiretaža i medikamentozni abortus.

 

Kiretaža ili prekid trudnoće uz pomoć tablete (medikamentozni abortus)

 
Kada se suoče sa neželjenom trudnoćom, pojedinci mogu istražiti različite opcije prekida trudnoće. Kiretaža je medicinska procedura koja se koristi u nekoliko namena, uključujući rešavanje određenih komplikacija trudnoće, upravljanje pobačajima ili izvođenje abortusa u određenim situacijama. Ova procedura abortusa se vrši najčešće do desete nedelje trudnoće i podrazumeva širenje grlića materice i uklanjanje tkiva iz materice.
 
Sa druge strane, postoji opcija abortusa primenom lekova, gde se pod ovim abortusom podrazumeva primena odgovarajućih lekova isključivo u prvih deset nedelja trudnoće. Proces uključuje oralnu ili vaginalnu primenu tableta, koje deluju tako što izazivaju kontrakcije i dovode do pojave krvarenja jer se na taj način potiskuje trudnoća.

 
Kada se preporučuje kiretaža a kada prekid trudnoće uz pomoć lekova?
Kiretaža se može preporučiti u slučajevima kada je došlo do nepotpunog pobačaja ili spontanog pobačaja, a kada su delovi fetalnog ili placentnog tkiva ostali u materici. Može se koristiti i kao metoda za prekid neželjene trudnoće.
 
Sa druge strane, za mnoge trudnice, dostupnost abortusa uz pomoć lekova znači veću privatnost i udobnost prilikom prekida trudnoće. Pored toga, abortus uz pomoć lekova je dostupan kada se trudnoća otkrije ultrazvukom (obično oko pet nedelja) do najkasnije deset nedelja. 

 
Tok pripreme, anestezije i prekida trudnoće
Pre izvođenja same procedure, stručni tim Poliklinike Gracia Medika će sprovesti procenu, koja podrazumeva analize kao što su fizički pregled, ultrazvuk i laboratorijske analize. Za izvođenje procedure kirteaže, neophodno je sporvesti navedene analize, utvrditi gestacijsku starost trudnoće, a za pacijentkinju je neophodno da poseduje pismenu potvrdu o krvnoj grupi i Rh faktoru.
U zavisnosti od okolnosti, postupak kiretaže se može izvesti uz lokalnu anesteziju, gde je samo grlić materice tretiran, ili opštu anesteziju, gde je pacijentkinja bez svesti tokom cele procedure.
 
Sama procedura kiretaže traje oko petnaestak minuta, pri čemu zdravstveni radnik proširuje grlić materice i pristupa uklanjanju tkiva iz materice uz pomoć kirete. Nakon izvršene procedure, očekujte da ćete biti smešteni u klinici najmanje četiri sata kako bi se ispratilo Vaše stanje nakon izvršene procedure. 
 
Dok je procedura kiretaže invanzivni, hirurški proces prekida trudnoće, korišćenje pilule za abortus je proces koji se odvija u dve faze. U prvoj fazi se vrši uzimanje tablete koja blokira hormon neophodan za nastavak trudnoće. Nakon toga, 36 do 48 sati kasnije sledi drugi lek koji izaziva izbacivanje sadržaja materice. Ovo je ujedno i povoljnija opcija kada je u pitanju cena abortusa. Tablete za abortus koristite u svom domu, dakle nema hospitalizacije.

 
Kako izgleda oporavak nakon abortusa?
 
U zavisnosti od vrste abortusa, da li se radi o kiretaži ili se vrši abortus uz pomoć pilule za abortus (medikamentozni abortus), oporavak je kod svake žene drugačiji. Nakon abortusa, mogu se javiti grčevi, krvarenje ili blaga nelagodnost, poput menstrualnih bolova. U procesu oporavka, veoma je važno pratiti uputstva lekara i obavezno je vršiti redovne kontrole u dogovoru sa lekarom nakon izvršenog prekida trudnoće.
 
Nemojte zanemariti značaj samog postupka, jer je to emocionalno izazovno i teško iskustvo. Zato je, pre i nakon prekida trudnoće, važno prepoznati i adekvatno upravljati emocijama. Emocionalno putovanje svakog pojedinca je jedinstveno i traženje podrške od pouzdanih prijatelja, porodice ili savetodavnih službi može pružiti utehu tokom ovog perioda.

abortus kiretaža prekid trunoće

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik