Akademija Oxford

Humani papiloma virus (HPV) je virus koji može izazvati pojavu genitalnih bradavica, odnosno kondiloma.

HPV virus i kondilomi: brzo i efikasno uklanjanje kondiloma

HPV se širi kontaktom koža na kožu i veoma je zarazan. Genitalne bradavice koje su izazvane HPV-om su na izgled ružne i neprijatne, ali dobra vest je da postoji mnogo brzih i efikasnih metoda za njihovo uklanjanje. Ukoliko sumnjate ili znate da imate HPV, izbegavajte seksualne odnose i na vreme se obratite svom lekaru kako ne bi došlo do daljih komplikacija.
 

Vrste kondiloma i načini infekcije

Kondilomi imaju nekoliko vrsta i javljaju se na  sluzokoži genitalnih organa, anusa, područja pazuha i usne duplje. Infekcija se javlja, po pravilu, tokom nezaštićenog seksa (vaginalnog, analnog ili oralnog) sa nosiocem papiloma virusa.
 
U osnovi, postoje dve osnovne vrste neoplazmi koje se manifestuju kao:
 
- Ravni kondilomi koji utiču na grlić materice kod žena i sluzokožu uretre kod muškaraca;
- Šiljasti kondilomi – formiraju papilarne kondilome, sa smeštajem na vulvi, klitorisu, vagini, uretri, glavi penisa, kao i u perineumu i anusu.
 
Praksa je pokazala da su to benigni tumori, koji, nažalost, mogu prerasti u ozbiljna, kancerogena stanja.
 

Lečenje kondiloma: kada se obratiti lekaru?

Kada primetite promenu na koži i sumnjate da ste dobili kondilome, prvi korak u lečenju kondiloma jeste traženje medicinske pomoći. Pravovremena reakcija na prvi znak kondiloma jeste sprečavanje mogućnosti za njihovo dalje širenje. Nakon izvršenog pregleda zahvaćenog područja, može biti izvršena i biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza. Kada se dijagnoza potvrdi, pristupa se lečenju. Lečenje kondiloma podrazumeva primenu lokalnih lekova koji se primenjuju direktno na zahvaćeno područje i deluju na uništavanje virusa i samih bradavica. Međutim, kada lekovi nemaju efekta, primenjuju se druge metode uklanjanja kondiloma.
 

Procedure za uklanjanje kondiloma

U praksi postoji nekoliko načina za uklanjanje kondiloma pri čemu se primena odgovarajućeg načina vrši u zavisnosti od težine stanja samog pacijenta. Postoje sledeći načini za uklanjanje kondiloma:
 
- Uklanjanje kondiloma uz pomoć radio talasa (radiotalasna hirurgija): Uklanjanje kondiloma uz pomoć radiotalasa predstavlja najefikasniji metod skidanja kondiloma. Istraživanja pokazuju da je stopa izlečenja 97%, dok je za druge metode nešto manja. Uz pomoć primene radiotalasa, kondilomi se uklanjaju samo jednom intervencijom. Za samo nekoliko minuta moguće je ukloniti 20 – 30 ovih promena na koži.
 
- Uklanjanje kondiloma laserom (laserska hirurgija): lasersko uklanjanje kondiloma podrazumeva korišćenje svetla visokog intenziteta koji dovodi do njegovog uništenja. Uklanjanje kondiloma laserom je potrebno kada je uočeno da se kondilomi povećavaju u svojoj veličini a njihove ivice postaju nejasne. Takođe, ako su kondilomi vizuelno asimetričnog oblika, nejasne forme i imaju tendenciju da menjaju boju.
 
- Uklanjanje kondiloma hirurškim putem: Otklanjanje kondiloma hirurškim putem se vrši uz pomoć lokalnog anestetika kako bi se omogućilo uklanjanje kondiloma hirurškim nožem (skalpelom).
 
- Uklanjanje kondiloma smrzavanjem – primena krioterapije: Krioterapija u uklanjanju kondiloma podrazumeva korišćenje tečnog azota kako bi se izvršilo zamrzavanje genitalne bradavice, što dovodi do stvaranja plikova i, na kraju, otpadanja. 
 
 

Oporavak nakon skidanja kondiloma

Vreme oporavka zavisi od lokacije i broja uklonjenih bradavica. Većina ljudi će moći da se vrati normalnim aktivnostima u roku od 1 do 3 dana. Lečenje traje 2 do 4 nedelje. Može doći do ožiljaka. Nakon uklanjanja kondiloma, normalno je da se oseti nelagodnost u toku perioda oporavka. Evo nekoliko stvari koje možete da uradite da biste unapredili zarastanje i smanjili rizik od komplikacija:
 
- Sledite uputstva svog lekara: Vaš lekar će vam dati konkretna uputstva o tome kako da se brinete o tretiranom području nakon procedure. Važno je pažljivo pratiti ova uputstva kako biste osigurali pravilno zarastanje i smanjili rizik od infekcije.
 
- Održavajte područje čistim i suvim: Da biste sprečili infekciju, držite tretirano područje čistim i suvim. 
 
- Izbegavajte seksualnu aktivnost: Važno je izbegavati seksualnu aktivnost dok Vaš lekar ne kaže da je bezbedno. Ovo će smanjiti rizik od širenja virusa ili izazivanja dalje iritacije na zahvaćenom području.
 
- Nakon intervencije skidanja kondiloma, moguća je pojava otoka ili nelagodnosti nakon procedure. Lekovi protiv bolova i tople obloge mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.
 
- Pratite znake infekcije: Pazite na znake infekcije kao što su groznica, pojačan bol, crvenilo. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite svom lekaru.
 
Proces oporavka nakon uklanjanja kondiloma varira u zavisnosti od vrste sprovedene procedure i pojedinačnih faktora. Važno je da se pridržavate uputstava lekara i da se brinete o sebi tokom perioda oporavka kako biste unapredili proves zarastanja i smanjili rizik od komplikacija.
 
Prevencija je pola zdravlja: vakcina protiv HPV
Ako to već niste uradili, razmislite o vakcinaciji protiv HPV-a. HPV vakcina može pomoći u sprečavanju budućih slučajeva pojave kondiloma i pojave drugih zdravstvenih problema povezanih sa humanim papiloma virusom. 
 
Pored toga što sprečava širenje HPV infekcije, vakcinacija je veoma efikasna i smanjuje rizik od pojave određenih karcinoma. HPV je glavni uzrok raka grlića materice, kao i drugih vrsta raka kao što su analni, vaginalni i rak grla. Vakcinacijom se štiti, ne samo pojedinac, već i čitavo društvo što znači da ako je veliki procenat populacije vakcinisan, to može pomoći i u zaštiti onih koji nisu vakcinisani.

hpv virus kondilomi

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik