Akademija Oxford

Mladeži su česta pojava na koži, ali neki od njih mogu biti “sumnjivi”.

Preventiva i briga o koži saveti stručnjaka za rano prepoznavanje sumnjivih mladeža

Važnost redovnog samopregleda kože i dermatoloških pregleda jednom do dva puta godišnje je ključna u ranom prepoznavanju sumnjivih mladeža, što može biti presudno za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je maligni melanom.
 

Šta su sumnjivi mladeži?

 
Sumnjivi mladeži su oni koji pokazuju određene promene u boji, veličini, obliku ili teksturi. Ove promene mogu ukazivati na mogući razvoj malignog melanoma, jednog od najopasnijih oblika raka kože.
 
"ABCDE" pravilo za identifikaciju sumnjivih mladeža
• Asimetrija (A - Asymmetry): Ako jedna polovina mladeža izgleda drugačije od druge.
• Ivice (B - Borders): Ako su ivice mladeža nepravilne, zupčaste ili reckave.
• Boja (C - Colour): Ako mladež ima više boja ili neujednačenu boju.
• Prečnik (D - Diameter): Ako je mladež veći od 6 mm.
• Evolucija (E - Evolution): Svaka promena u mladežu, uključujući veličinu, oblik, boju, ili simptome kao što su svrab, bol ili krvarenje.
 

Kada posetiti lekara specijalistu?

 
Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je da se obratite dermatologu. Specijalista će, na osnovu kliničkog ili dermoskopskog pregleda, doneti odluku o daljem toku postupanja.
 

Uklanjanje sumnjivih mladeža

 
Ukoliko se utvrdi da je mladež sumnjiv, u najvećem broju slučajeva dokto će predložiti uklanjanje mladeža. Postoje različite metode uklanjanja, a lekari specijalisti u poliklinici Diva preporučuju ISKLJUČIVO
 
• radiotalasnu hiruršku tehniku ili
• klasičnu hiruršku eksciziju
 
zbog mogućnosti slanja mladeža na patohistološku analizu, što je ključno za zdravlje pacijenta. Izbor metode za uklanjanje mladeža zavisi od karakteristika mladeža i dijagnostičkih nalaza.
 
Hirurgija se primenjuje u slučajevima displastičnih mladeža, promena koje upućuju na melanom, kongenitalnih nevusa, plavih nevusa i velikih ili iritirajućih mladeža.
 
Važnost patohistološke analize
 
Patohistološka analiza omogućava precizno određivanje granica ekscizije i neophodna je za potvrdu da li je sumnjiv mladež u potpunosti uklonjen.
 
Prevencija i edukacija
 
Redovni pregledi i edukacija o mladežima su neophodni za rano otkrivanje promena koje mogu biti indikator malignih stanja. Većina mladeža je benigna, ali rano prepoznavanje i blagovremeno delovanje su ključni za očuvanje zdravlja.
 
Besplatni klinički pregledi mladeža i konsultacije u poliklinici Diva dr Bogdanović
 
Besplatne konsultacije i klinički pregledi mladeža su nešto što se u radu poliklinike Diva podrazumeva i po čemu su prepoznatljivi. Smatraju da su preventiva, redovni pregledi mladeža i pravovremena dijagnostika od neprocenjive važnosti jer je maligne tumore kože moguće izlečiti u početnoj fazi jednostavnom hirurškom ekscizijom.
 
Poliklinika Diva, sa više od 30 godina rada i iskustva, na čelu sa dr Svetlanom Bogdanović, specijalistom estetske hirurgije, i njen tim od 9 lekara specijalista, pioniri su u uvođenju radiotalasne tehnike za uklanjanje promena na koži na našim prostorima.
 
Doktorka Svetlana Bogdanović, osnovala je polikliniku Diva 1993. godine, a od 1997. godine radi kao edukovani specijalista radiotalasne hirurgije koju je PRVA počela da radi u našoj zemlji i regionu.
 
Njihov pristup, koji spaja najnoviju tehnologiju i stručnost, čini da borba protiv malignog melanoma i drugih kožnih promena bude efikasnija i sigurnija.
 
U poliklinici Diva, u svakom trenutku možete zakazati i uraditi dermatološki pregled kože ili dermoskopski pregled mladeža, a preporuka njihovog stručnog tima je da proverite i preventivno otklonite rizične mladeže, kako bi se izbegle komplikacije i zdravstveni problemi.
 
Posetite Polikliniku Diva i zakažite pregled, besplatne konsultacije ili proceduru 
na telefone   +381 63 338 334 i   011   32 42 841.
 
Lekari specijalisti poliklinike Diva na 3 adrese:
Kosovska 34,
Njegoševa 19a, Vračar - Slavija i
Bulevar Zorana Đinđića 125d, Novi Beograd

poliklinika diva uklanjanje mladeža sumnjivi mladeži lekar specijalista radiotalasna hirurška tehnika patohistološka analiza pregledi mladeža Doktorka Svetlana Bogdanović

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik