Akademija Oxford

Fizikalna terapija se sve češće koristi u različitim oblastima zdravstvene nege, a njen primarni cilj jeste da obezbedi adekvatan pristup u prevenciji i tretmanu nakon postavljene dijagnoze.

Najbolja fizikalna terapija u Beogradu: Šta je fizikalna terapija i zašto se primenjuje

U slučaju dijagnoze različitih fizičkih problema i poremećaja tela, primena fizikalne terapije je posebno važna jer, korišćenjem različitih tehnika, omogućava:
 
- Poboljšanje pokretljivosti;
- Ublažavanje bola;
- Jačanje mišića i 
- Poboljšanje opšteg fizičkog zdravlja; i
- Prevenciju budućih povreda.
 
Posebno je važno napomenuti značaj fizikalne terapije nakon operacije i različitih najčešće sportskih povreda. Njena primena u postupku oporavka nakon povreda, sportskih ili hirurških intervencija omogućava pacijentima različitih starosnih dobi da, kroz individualan pristup i pažljivo odabrane vežbe i tehnike, povrate izgubljenu funkcionalnost i snagu.
 

Važno je da fizikalna terapija bude prilagođena individualnim potrebama

 
Ako u obzir uzmemo brz tempo života, fizičko zdravlje postaje sve značajnije. Zbog toga, njena primena sa ciljem brzog oporavka od povreda ili nakon hirurških intervencija postaje veoma važna u obnavljanju pokretljivosti i poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života. Ipak, od suštinskog značaja jeste da svaki tretman fizikalne terapije bude prilagođen individualnim potrebama svakog pojedinca.
 
Pođimo od toga da se fizičko stanje svakog pojedinca razlikuje. Neko ima potrebu za fizikalnom terapijom nakon sportskih povreda, dok će drugi imati potrebu za oporavkom nakon operacije kuka, preloma noge ili teške traume. To znači da pristup fizikalne terapije i definisan set tehnika i vežbi koji pomaže jednoj osobi možda neće biti najbolji pristup za drugu. Upravo tu dolazi do izražaja personalizovan pristup fizikalnoj terapiji.
 
U Beogradu, poliklinika Gracia medika i njeni stručnjaci razumeju važnost uzimanja u obzir svih faktora koji utiču na zdravlje i oporavak svakog pacijenta. Iz tog razloga, oni pažljivo slušaju pacijente, razgovaraju o njihovim ciljevima i analiziraju njihove fizičke izazove. Ovaj pristup omogućava da se razvije personalizovan plan terapije koji se temelji na stvarnim potrebama osobe. Otuda, kombinacija elemenata fizikalne terapije za svakog pacijenta će biti jedinstvena. Ovaj pristup omogućava ne samo ublažavanje trenutnih problema, već i prevenciju budućih komplikacija. Jačanje mišića, poboljšanje držanja tela i povećanje opsega pokreta - sve su to ciljevi koje fizikalna terapija može postići kroz prilagođene planove i individualan pristup.
 

Različiti pristupi fizikalne terapije u otklanjanju bola i povećanju pokretljivosti

 
Nije redak slučaj da se u procesu fizikalne terapije primenjuju različite metode i tehnike. Kombinacijom pristupa fizikalnoj terapiji i individualno definisanom planu svakog pojedinačnog pacijenta, kreira se plan oporavka koji će dati najbolji mogući rezultat za pacijenta. Zbog toga je važno da terapeuti pažljivo procene svaku osobu, njeno fizičko stanje i definišu odgovarajuće tehnike koje će najefikasnije zadovoljiti njihove potrebe. Bez obzira na to koji pristup se koristi, cilj fizikalne terapije ostaje isti: unaprediti zdravlje, smanjiti bol i povećati funkcionalnost pacijenata. Zato se u praksi primenjuju tehnike:
 
• Manualne terapije: Najčešće podrazumevaju masažu i osteopatske tehnike kako bi se stimulisali i opustili mišići, zglobovi i meka tkiva pacijenta. Ova tehnika se koristi za smanjenje bola, povećanje pokretljivosti i poboljšanje funkcionalnosti.
• Terapijske vežbe: Podrazumevaju programe vežbi za jačanje mišića i poboljšanje funkcionalnosti. Ovi programi se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenata i mogu se fokusirati na određene grupe mišića ili na celokupno telo. Posebno se primenjuju nakon povreda, operacija ili kod osoba koje žele da unaprede svoje sportske performanse.
Elektroterapija, laser i shockwave terapija: Korišćenje tehnologije za ublažavanje simptoma nakon povreda ili operacija u značajnoj meri može doprineti oporavku. Elektroterapija koristi električne impulse kako bi stimuliše mišiće, ublažava bol i poboljšava cirkulaciju. Osim elektroterapije, fizikalna terapija zasnovana na primeni lasera ili shockwave terapije u značajnoj meri eliminišu bol i ublažavaju upalne proese u organizmu, doprinoseći brzom ozdravljenju i poboljšanju funkcionalnosti.
 

Efekti fizikalne terapije na ukupno zdravlje

 
Kako fizikalna terapija igra ključnu ulogu u unapređenju ukupnog zdravlja svakog od nas, korišćenjem niza tehnika, vežbi i tretmana, obezbeđuje se i značajan doprinos ukupnom kvalitetu života. Posebno, nakon sportskih povreda i operacija, ovaj oblik terapije pruža dragocenu podršku koja omogućava pacijentima da se vrate svakodnevnim aktivnostima i vode zdrav život.
 
1. Fizikalna terapija nakon sporstkih povreda: Sportske povrede su neizbežan deo svakog sportiste, a primena fizikalne terapije u procesu oporavka posebno je važna kako bi se eliminisao bol, povećao opseg pokreta i omogućilo jačanje mišića. Primenom fizikalne terapije, sportisti dobijaju priliku da se brže vrate svojim sportskim aktivnostima uz istovremeno preventivno delovanje u pravcu smanjenja rizika od ponovnih povreda.
 
2. Fizikalna terapija nakon operacije: Nakon hirurških intervencija, fizikalna terapija postaje ključni činilac u procesu rehabilitacije. Bez obzira da li je reč o operaciji kolena, kuka ili bilo kog drugog dela tela, fizikalna terapija pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljaka tkiva, podsticanju cirkulacije, smanjenje otoka i vraćanju mobilnosti i pokretljivosti.
 
Kako izabrati najbolju fizikalnu terapiju u Beogradu
 
Kada je u pitanju briga o zdravlju i oporavku nakon operacije ili povrede, izbor prave fizikalne terapije igra presudnu ulogu. Beograd, kao dinamičan grad, nudi raznovrsne opcije za fizikalnu terapiju, ali, postavlja se pitanje kako doneti najbolju odluku koja će doprineti i najvećem pozitivnom uticaju na zdravlje?
 
U svetu fizikalne terapije, Gracia Medika, renomirana poliklinika u Beogradu, ističe se ne samo svojim pristupom, već i svojim rezultatima i visokostručnim timom koji je posvećen brzom oporavku i unapređenju zdravlja pacijenata.
 
Kada birate najbolje za sebe, birajte:
- Stručnost i iskustvo;
- Personalizovan pristup terapiji;
- Iskustva i rezultate;
- Raznolikost tehnika fizikalne terapije;
 
Mogućnost primene različitih i savremenih tehnoloških rešenja u procesu lečenja i oporavka (npr. laseri, shockwave i dr.)
Sve to, a i mnogo više, dobićete u Poliklinici Gracia Medika.

elektroterapija Ultrazvučna terapija sonoterapija laser shockwave terapija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik