Akademija Oxford

Venecija, poznata po raznim imenima – Kraljica Jadrana, Grad mostova, Nevesta mora, grad je u Severnoj Italiji koji važi za jedan od najlepših italijanskih gradova.

Venecija Kraljica jadrana - Putovanje

Ono što je sigurno jeste da je grad potpuno misteriozan, elegantan i drugačiji. Venecija je grad u laguni, a leži na 117 ostrva i ima više od 400 mostova. Ono što je posebno specifično jesu čuveni venecijanski kanali kojima plove gondole, koje su predstavljene kao simbol Venecije. Najvažniji i najveći kanal Venecije je Canale Grande (Veliki kanal), a veruje se da je Venecija cela podignuta oko njega. Gondole, vekovima su korišćene za prevoz ljudi u venecijanskoj laguni. Danas su plovidbe gondolama glavna turistička atrakcija Venecije, naravno pored Venecijanskog karnevala, kao i njenih znamenitosti. Najznačajnije znamenitosti Venecije su trg i crkva Svetog Marka, Santa Maria della Salute, most Rialto kanala Grande kao i Most uzdaha. 

Karneval u Veneciji

Dobro poznati karneval pod maskama u Veneciji održava se svake godine u periodu karnevala, odnosno 40 dana pre Uskrsa (po katoličkom kalendaru). Ono po čemu je ovaj karneval posebno poznat jesu maske koje se nose na karnevalu. Venecijanske maske su simbol umetnosti i kulture Italije. Nastale su još u antičko vreme a korišćene su u različite svrhe. U vreme kada su se pravile razlike među društvenim slojevima, maske su bile korišćene kao simbol jednakosti, ne bi li prikrile tu različitost. Nekada su služile čak i da bi se prikrio promiskuitet i kriminal, a u 17. veku nosile su se kao zaštita od Kuge. Postoje različiti tipovi maski koji imaju različitu simboliku. Najčešća I najpoznatija venecijanska maska je Bauta – pokriva samo gornji deo lica, omogućava onome ko je nosi da nesmetano govori, ali i dalje drži identitet tajnim. Ono što je svakako prva asocijacija na Veneciju, pored karnevala i gondola jeste Crkva Svetog Marka. 

 

Basilica di San Marco

Crkva Svetog Marka nalazi se na Trgu Svetog Marka i predstavlja centar Venecije. Nastala je za vreme Republike Venecije u romaničkom, gotičkom i vizantijskom stilu. Izgled crkve zamišljen je po uzoru na carigradsku Aja Sofiju. Gotovo celu unutrašnjost krase impresivni vizantijski mozaici, a zid iza oltara – koji je danas crkveni muzej, ukrašen je sa dve hiljade dragog kamenja. 

 

Santa Maria della Salute

Bazilika Santa Maria della Salute vredna je pomena kada je u pitanju Venecija, ne samo zbog našeg čuvenog pesnika Laze Kostića koji je inspirisan ovom crkvom napisao poetsko delo koje nosi njen naziv, već i zbog svojih nestvarnih arhitektonskih simbola kojima privlači posetioce. Nalazi se sa “druge” strane Velikog kanala, a nastala je za vreme Kuge, od strane Venecijanaca. Sagrađena u čast Device Marije, ali kao simbol zaštite od epidemije. To je i razlog zašto se crkva zove Santa Maria della Salute – zdravlje. 


kraljica jadrana

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik