Akademija Oxford

Sicilija je najveće i jedno od najlepših ostrva u Sredozemnom moru. Na samom jugu Italije, ispod čuvene čizme.

Njeno veličanstvo kraljica Sicilija

Nekadašnja kraljevina, sa prestonicom u Palermu, ostrvo bogate istorije i kulture, jedinstvenih pejzaža i dugih obala. Sicilijanci tvrde da prave najbolje kanelone i da se kod njih jede najbolj italijanska pasta. Na Siciliji se nalazi mnoštvo važnih arheoloških i antičkih nalazišta, a veruje se da je tu bio dom antičke meduze Gorgone. Sunce, more, vino, Koza Nostra...nezaobilazne asocijacije na Siciliju. 

Legenda kaže, da je šestog dana, završavajući stvaranje zemlje, Bog toliko bio zadivljen lepotom koju je stvorio, da je uzeo svet u ruke i poljubio ga. To mesto na koje je spustio svoje usne, bila je Sicilija.

 

Palermo 

Palermo je grad pun kontrasta, prestonica Sicilije i Mediterana. U ovom gradu preplitale su se zazličite civilizacije i kulture, od svakoga je zasigurno ostalo po nešto što grad deli na prošlost i sadašnjost. Grci, Rimljani, Vandali, Goti samo su neki od naseljenika Palerma čija je kultura ostala u okrilju grada. Odlikuje ga dinamičan tempo života, jedinstvena muzika, gostoljubivi meštani, izvrsna kuhinja i vina, čudesna arhitektura i multikulturalnost. 


Koza Nostra – Naša stvar, pod sloganom “Prava moć se nikad ne dobija, ona mora da se uzme”. Sicilijanska mafija, poznatija kao Koza Nostra je kriminalna organizacija nastala na Siciliji, koja se proširila na Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju... Mafijaši su među sobom poznati kao ljudi časti i poštenja. 

 

Etna – vulkan koji nikada ne spava

Nastao iz mora pre milion godina, danas najveći aktivni vulkan u Evropi, nalazi se upravo na Siciliji. Pitate se zašto “Vulkan koji nikada ne spava”? Zato što je gotovo u neprekidnoj fazi erupcije. Ime Etna u prevodu znači “gorim”! Za Etnu kao i samu Siciliju se vezuju mnoge legende, od kojih je najpoznatija ona koja kaže da je Etna nastala na mestu gde je Odisej oslepeo Kiklopa na jedino oko koje ima. Tada, u planini Etni, gde su kovane Zevsove munje, nastala je šupljina iz koje je proključala lava. 


Kako zemljište u podnožju ovog vulkana spada u veoma plodno, ono omogućava uzgajanje nekolicine sorti voća, meda, pistaća, badema, vina i maslinovog ulja. Ono po čemu je Etna takođe prepoznatljiva su plantaže limuna i pomorandži u njenom podnožju. 

 

Antičko nalazište – Dolina hramova

U Dolini hramova, nalaze se ruševine 7 antičkih hramova pod zaštitom UNESCO-a, najistaknutijih primera umetnosti i arhitekture Antičke Grčke. Jedan od najpoznatijih hramova koji je bar donekle ceo je hram rimske boginje sporazuma u društvu Konkordije. Nalazi se u Agriđentu, nekoliko puta rušen i obnovljen. 


Sve što se u Dolini hramova gajilo u antičkom periodu, gaji se i sada. Ono što je posebno karakteristično jesu maslinjaci i vinogradi, ali svakako najzanimljivije jeste uzgajanje veoma retke Crne sicilijanske pčele. 

 

Sicilijansko vino

Sicilija je jedna od najdinamičnijih vinskih područja sa više vinograda nego bilo koja druga italijanska regija. Sicilija je bila poznata uglavnom po proizvodnji marsale, ojačanog i slatkog vina. Danas, sicilijanska vina odlikuje potpuno jedinstven karakter. Najpoznatija vinska regija na Siciliji je Etna za koju su posebno vezani vino Rosso d’Etna i Bianco d’Etna. Raznolikost ovog ostrva doprinosi raznolikosti vina i sorti grožđa. Tako se za neka vina koriste jedinstvene sorte, dok se za druga mešaju. Uz dobro belo sicilijansko vino najbolje se slažu sveže ribe i morski plodovi ili italijanska pršuta, dok uz crveno vino sicilijanci uglavnom vezuju i crveno meso ili jaču hranu. 


letovanje sicilija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik