Akademija Oxford

Zlatni Prag – glavni i najveći grad Češke na reci Vltavi čije je jezgro, zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti, pod zaštitom Unesco-a.

Zlatni Prag – glavni i najveći grad Češke

Tokom Drugog svetskog rata, Prag je kao jedan od najstarijih i najlepših gradova srednje Evrope pošteđen razaranja.

Najveći dvorac na svetu. Praški hrad (zamak) je po Ginisovoj knjizi rekorda najveći zamak na svetu. Praški dvorac bio je rezidencija mnogih kraljeva a danas je on kuća predsednika Češke Republike. Katedrala Svetog Vida, koja se nalazi u ovom kompleksu jedna je od najpoznatijih i najneobičnijih građevina u Pragu. U ovoj katedrali krunisani su kraljevi, prinčevi i carevi. Pravi primer gotičke arhitekture sa svojim freskama i vitražima među kojima je i vitraž Ćirila i Metodija. U jednoj od kapela katedrale čuvaju se krunski dragulji. Za završnu izgradnju ove, ali i drugih znamenitosti Praga zadužen je najpoznatiji češki vladar, Karlo IV.

 

Karlo IV – najslavniji češki vladar u istoriji


Kralj Češke ali i vladar Svetog Rimskog carstva za čiju je prestonicu izabrao upravo Prag. Najviše se posvetio intelektualnom razvoju, kao prvi na prestolu koji je bio pismen. Osnovao je čuveni Univerzitet u Pragu koji važi za najstarji evropski univerzitet, nakon čega dolazi do osnivanja Univerziteta u Krakovu i u Beču. Umetnost Praga takođe je doživela vrhunac, a najznačajniji spomenici kulture iz njegovog vremena vladavine su Karlov most, dvorac Karlštejn i već pomenuta katedrala.


Karlov most najstariji je most na reci Vltavi. Na mostu se nalazi 30 statusa svetaca – zaštitnika Praga. Danas su te statue zamenjene kopijama, a originali se nalaze u Nacionalnom muzeju.  Karlštejn, još jedan praški zamak. Ovaj gotički zamak je služio (a I danas služi) za čuvanje kraljevske krune, relikvija i drugih kraljevskih vrednosti. Nalazi se na brdovitom uzvišenju iznad Praga.

 

Astronomski sat


Praški astronomski sat je jedna od najznačajnijih i najprivlačnijih kulturnih atrakcija ovog grada. To je treći najstariji astronomski sat na svetu i jedini koji i dalje kuca. Svakim otkucajem  punog sata od 9h do 21h otvaraju se vratanca iz kojih izlaze figure apostola. Ovaj sat osim tačnog vremena pokazuje i položaj sunca, meseca i zvezda, a dodat je i prsten sa znacima zodijaka.

Tajanstvena kuća Fausta. Na Karlovom trgu u Pragu, nalazi se tajanstvena kuća u kojoj je prema legendi, živeo junak legende doktor Faust, svima dobro poznat iz čuvenog Geteovog dela Faust – onaj koji je prodao dušu đavolu u zamenu za večni život. Sve dok, jedne noći, đavo nije došao po njega.

Većina ljudi kada pomisli na Prag, pored svih ovih znamenitosti prva asocijacija budu praški specijaliteti i PIVO! Češka je svetski poznata po svojoj pivskoj istoriji koja ulazi u deo njene kulture. U Pragu može da se nađe pivo za svaku osobu – lager, kraft, svetla, tamna. Najpoznatija češka piva su svetlo zlatna piva jakog ukusa. Pored piva, na stolu bi se sigurno našao češki gulaš kuvan sa mnogo goveđeg mesa, praške kobasice i čuvene praške kolenice pripremljene u crnom pivu.


Praški dvorac Katedrala Svetog Vida Kralj Češke Karlov most astronomski sat Karlovom trgu u Pragu

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik