Akademija Oxford

Firenca je jedan od najpoznatijih, najposećenijih i najlepših gradova u Evropi kao i glavni grad regije Toskana.

Toskana Firenca i Stari most Ponte Vekio

Šetnja ulicama Firence je kao da prolazite kroz ogromnu umetničku galeriju na otvorenom. Istorijsko jezgro je proglašeno za mesto svetske kulturne baštine 1982. godine, a poznata je i po srednjovekovnim i renesansnim delima poput kupole Santa Maria del Fiore, mosta Ponte Vecchio, bazilike Santa Kruz, Palate Vecchio, muzeja kao što su Ufici, Bargelo. Ova svetska prestonica renesanse, arhitekture i umetnosti poznata je i po zanimljivim legendama i istorijskim događajima. Otkrivamo vam nekoliko zanimljivosti zbog kojih ćete poželeti da posetite Firencu.

U Firenci su živeli i stvarali mnogi slavni i važni italijanski umetnici. Možda i najveći od njih su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo i Dante kao otac književnosti i italijanskog jezika kakvog danas poznajemo.


Firenca je poznata po toskanskom dijalektu koji je najbliži latinskom jeziku.  
 

Simbol Firence je ljiljan. Postoji priča koja najbolje objašnjava povezanost ovog grada i cveta. Tokom proleća okolina Firence obiluje ljiljanima, pa su bili logičan izbor za simbol grada. Palata Budini Gatai sa desne strane fasade ima prozor koji uvek stoji otvoren. Legenda kaže da je iza tog prozora zaljubljena žena čekala dane, mesece i godine da joj se muž vrati iz rata. Nažalost nikada se nije vratio, a nakon ženine smrti prozor je bio zatvoren. Tada su se počele događati čudne stvari u samoj palati, pa je odlučeno da se prozor ponovo otvori, i to zauvek.


Pinokio je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih dečjih knjiga, a napisana je u Firenci. Pisac je Karlo Kolodi.

 

Ponte Vekio, Stari most u Firenci


Ponte Vekio je sigurno jedan od simbola centra Firence, koja je jedan od najposećenijih gradova u Italiji. Monumentalne katedrale, raskošne palate i galerije pune renesansnih remek dela su doprinele da u Firencu dolazi sve veći broj turista. Jedna od građevina je i most Ponte Vekio, što u prevodu znači Stari most.


Koliko je tačno star most, ne može se utvrditi, ali se zna da je prvi most preko reke Arno izgrađen još u vreme Rimljana od kamena i drveta. Tokom vremena su ga stalno obnavljali zbog čestih poplava. Most kakav danas vidimo datira iz 14. veka. Ima tri luka, a ta konstrukcija se pokazala dobrom, jer je Ponte Vekio jedini firentinski most koji je opstao i posle nemačkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu.


Bogata porodica Mediči se vrtoglavo uzdiže u 15. veku i postaje meta brojnih neprijatelja, i poslovnih i političkih. Svoju rezidenciju sele u palatu Piti, tako da su članovi porodice morali svakodnevno da prelaze most kako bi došli do centra grada. Da bi izbegli gužvu i imali siguran prolaz do gradske većnice Palate Vekio, naređuju da se izgradi čuveni “tajni” prolaz koji je išao od njihove palate preko mosta sve do glavnog trga Sinjorija.


Međutim, neprijatni mirisi iz obližnjih mesara i otpaci koji su bacani iz istih su smetali Medičijevima, zbog čega su dekretom naredili da se prljave trgovine sa mosta presele na drugu lokaciju u gradu. Umesto mesara otvorene su zlatare sa šarmantnim drvenim prozorima.


Šetnja Ponte Vekiom i gledanje zalaska sunca nad rekom Arno vrhunac je romantike koji se može doživeti samo u Firenci. Stavite slavni most na popis firentinskih lokacija koje apsolutno morate posetiti i počnite sa planiranjem putovanja u čarobnu Toskanu.

 

PIZA I KRIVI TORANJ


Još jedna od asocijacija na Toskanu, zasigurno je Piza – grad prepoznatljiv po Krivom tornju.

Krivi toranj u Pizi jedna je od najprepoznatljivijih građevina na svetu, a svako ko ga poseti, sigurno će napraviti barem jednu fotografiju na kojoj gura slavni toranj. Ali to nije sve što ovaj spomenik čini posebnim. Danas pod zaštitom Unesco-a, ova poznata građevina ima turbulentnu prošlost ispunjenu pokušajima, a najčešće greškama, da se ispravi.

Piza je izgrađena na močvarnom područijum, a i samo ime grada potiče od grčke reči koja znači  “močvarna zemlja”. Međutim, arhitektama tog vremena to i nije puno značilo, pa ih nije ni sprečilo da počnu izgradnju na zemlji čiji je sastav uglavnom glina i sitan pesak. Plitki i teški temelji počeli su da se krive pod teretom već kod drugog sprata tornja.

Izgradnja tornja u Pizi je trajala čak 199 godina, a gradio se u tri faze. Početak izgradnje je bio u 12. veku i dva puta je prekidan zbog ratova. Zbog duge izgradnje u projektu je učestvovalo više arhitekata. Toranj ima sedam zvona koja predstavljaju note muzičke lestvice, ali iako je prvobitno zamišljen kao zvonik, zvona se nisu oglasila još od 20.veka. Razlog je što je svako zvono teško čak 3628 kg i njihovo klaćenje predstavlja opasnost za toranj. Benito Musolini je svojevremeno proglasio toranj za sramotu Italijana i naredio da se ispravi. Po njegovom naređenju izbušeno je na stotine rupa u temeljima koje su potom ispunili betonom. Međutim, rezultat je bio potpuno suprotan Musolinijevoj želji. Dodatni teret betona potisnuo je toranj dublje u zemlju i uzrokovao još veći nagib. Skoro dvadeset godina skup inženjera, matematičatra, istoričara i arhitekata su razmatrali načine kako da stabilizuju toranj, da bi se 1990. godine zatvorio za javnost. Više od decenije je trajala obnova i stabilizacija da bi toranj opet bio otvoren za javnost 2001 godine. Dugogodišnji napori stručnjaka su urodili plodom jer je danas nagib tornja 3,99 stepeni, dok je u prošlosti bio 5,5 stepeni. Stanovnici Pize se protive ispravljanu tornja, a razlog tome je svakako što upravo Krivi toranj privuče u njihov grad više miliona turista.


Piza šta videti Piza Italija Firenca znamenitosti Krivi toranj u Pizi Ponte Vekio toskana lepote

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik