Akademija Oxford

Grac je kreativan studentski grad smešten na jugoistoku Austrije, u kom se prepliću razni stilovi arhitekture italijanske renesanse i baroka.

Grac i Maribor Putovanje

Grac – grad italijanske umetnosti u Austriji


Grac je drugi po veličini grad u Austriji, na reci Mur. Zašto studentski grad? Jer raspolaže sa 6 univerziteta na kojima se školuje više od 60 hiljada studenata koji dolaze iz raznih delova Austrije ali i Evrope. Jezgro Starog grada Graca nalazi se na Unesco listi svetske kulturne baštine od 1999. godine. Grad je pun raznih znamenitosti, kulturno-istorijskih spomenika poput dvoraca, crkvi, pozorišta, zatim vidikovaca i parkova. Ono što nama posebno privlači pažnju jeste Fabrika čokolade Zotter.


Zotter Schokolade


Fabrika čokolade Zotter nalazi se nedaleko od Graca i velika je turistička atrakcija. Za rad ove fabrike zadužen je Jozef Zotter zajedno sa svojom porodicom. Proizvodnja Zotter čokolade se temelji na bio-organskim namirnicama, a proizvodi se više od 300 čokoladnih proizvoda. Poseta fabrici počinje gledanjem kratkog dokumentarnog filma o porodici Zotter, kakau i proizvodnji čokolade. Zatim se posetiocima, nakon gledanja filma, podeli po jedna keramička kašičica kojom isprobavaju više različitih vrsta kakaa iz celog sveta. Kako se poseta fabrici odmiče, tako dolazimo do one prave čokolade koja nastaje tek na samom kraju. Svakim korakom do kraja čokolada je sve ukusnija, dakle vrlo je moguće da Vam se degustacija neće dopasti na prvom koraku. Već na poslednjem ukus će biti potpuno drugačiji. Takođe jedna od zanimljivosti jeste da oni malo hrabriji mogu isprobati posebnu vrtu čokolade proizvedenu ovde – čokolada sa crvima.

 

Maribor – grad za ljubitelje vina


Poseta Mariboru neretko se vezuje za Grac, najbliži veliki grad. Iako u Sloveniji, Maribor je na prvu nalik austrijskim gradovima. Na mirnoj reci Dravi, sa 7 mostova i bez imalo buke i gužve. Zanimljivo je da se najveće skijalište u Sloveniji, Mariborsko Pohorje, nalazi na samo 6km od centra grada i pravi je užitak za sportiste. Do ski centra možete doći i gondolom iz koje se pruža panoramski pogled na Maribor. Van sezone, ovaj centar pogodan je za prirodne aktivnosti. Pored toga, grad obiluje drugim znamenitostima. Neke od njih su Mariborski zamak, Glavni trg sa spomenicima, Stari most, Titov most, Tri kule – Jevrejska, Crna i kula Osude. Kada spominjemo Maribor uz njega uvek spomenemo i vino, jer se u Mariboru nalazi Stara trta, najstarija loza u Evropi koja i dalje rađa. Stara trta, od koje se i dalje proizvodi veoma dobro vino je loza stara 450 godina. Kuća na koju je loza naslonjena, Kuća stare loze ili na slovenačkom Hiša Stare trte, pretvorena je u muzej u kom se nalaze svi podaci vezani za njeno uzgajanje, a gde se svakog oktobra održava desetodnevni festival vina. Pored ovog vinskog muzeja koji je i vinoteka, postoji još neki značajan broj vinarija i vinskih podruma koji su obavezni za obilazak pri poseti Mariboru.


Ptuj – najstariji grad u Sloveniji


U obilasku ove vinsko-čokoladne ture, kao mali začin ubacićemo slvenački gradić Ptuj, koji zrači i privlači svojom istorijom još iz kamenog doba. Grad koji je preživeo Hune i Avare, a u kom su se dešavali značajni istorijski događaji. Ostaci keltskih naseobina i mnogobrojna arheološka nalazišta otkrivaju hiljadu godina dugu istoriju ovog grada. Prema svim ovim podacima, Ptuj je prava riznica prirodnih lepota i kulturno-istorijskih spomenika.


slovenija čokoladna tura vinska tura fabrika čokolade

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik