Akademija Oxford

Gradska opština Čukarica podržala je inicijativu građana Žarkova da se stara škola u ovom čukaričkom naselju adaptira i pretvori u Muzej Žarkova i Čukarice.

Stara Škola u Žarkovu Postaje Muzej Žarkova i Čukarice

Stara škola u Žarkovu izgrađena je 1840. godine i ovaj izuzetno vredan i star objekat zaštićen je zakonom kao spomenik kulture. Prvobitno je bila podignuta kao upravna zgrada žarkovačke opštine, a 1880. godine u nju je useljena osnovna škola i do danas je zadržala istu namenu. Zgrada škole u Ulici Ace Joksimovića br. 2 je redak primerak sačuvanih seoskih škola iz XIX veka. S obzirom na činjenicu da je naselje Žarkovo imalo status opštine u sastavu Vračarskog sreza još pre nastanka Čukarice, ustanova će se zvati Muzej Žarkova i Čukarice.

Pored stalnih postavki, koje su vezane za istoriju ovog dela grada, u novoadaptiranom prostoru biće organizovane i izložbe, književne večeri, koncerti i brojne kulturne manifestacije.

Objekat stare škole bio je ruiniran i nije bio ni u kakvoj funkciji. Gradska opština Čukarica je uknjižila objekat, pribavila saglasnost Republičke direkcije za imovinu i dobila tehničke uslove od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, pod čijom je zaštitom. Takođe, izrađen je projekat prostorne adaptacije i pretvaranje tog prostora u ustanovu kulture. Projekat je odobrio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i nakon izdavanja građevinske dozvole, Gradska opština Čukarica je potpisala ugovor sa donatorima za prvu fazu radova. Prva faza adaptacije obuhvata radove na zameni postojeće krovne kontsrukcije, tesarske radove, zaštitu tavanske konstrukcije od atmosferskih padavina polietenskom folijom, limarske i izolaterske radove.

“Rekonstrukcija ovog objekta jedan od najboljih primera saradnje građana, privrede, Opštine i Grada. Grad Beograd je prepoznao važnost ovog objekta kulture za građane Čukarice, te će finansirati drugu fazu radova na adaptaciji stare škole u Žarkovu. U planu je da se u dvorištu postavi letnja scena na kojoj će se održavati brojna kulturna dešavanja, koncerti, predstave, književne večeri i promocije“, istakao je predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Kolarić je naglasio da će novi objekat značajno obogatiti kulturni život stanovnika Žarkova, a i cele Čukarice.

“Osim prvog muzeja Čukarice, pobrinuli smo se da naša opština dobije i svoje prvo pozorište. Kompletnom rekonstrukcijom nekadašnjeg bioskopa „Šumadija“, napravili smo novu pozorišnu scenu „Teatar na Brdu“, koja je postala prava mala ruznica umetnosti za sve generacije. Sa željom da kultura bude dostupna u svim delovima naše opštine, adaptirali smo prostor Galerije Sanja u Sremčici i u rekonstruisali salu Doma kulture u Ostružnici. Uz bogat program u renomiranim kulturnim ustanovama kao što su Galerija '73 i Kulturni centar “Čukarica”, koje posećuje sve veći broj Beograđana, sa punim pravom mogu da kažem da Čukarica daje veliki doprinos kulturnoj sceni naše prestonice”, poručio je predsednik Kolarić.


žarkovo stara škola zgrada postaje muzej

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik