Akademija Oxford

Romske porodice danas obeležavaju verski praznik Tetka Bibiju, svetiteljku i zaštitnicu porodice i dece. Praznik, koji proslavljaju pravoslavni Romi, obeležava se četiri nedelje pre Velikog petka.

Obeležavanje Romskog Praznika Tetka Bibije na Čukarici

Slavu Tetka Bibija tradicionalno slave i romske porodice na Čukarici, a posebno u naselju Žarkovo, gde se okupljaju pored obeleženog drveta u Šavničkoj ulici, pale sveće i slave isceliteljku, moleći se za zdravlje svih, posebno najmlađih.

Obeležavanju slave Bibija tradicionalno je prisustvovao i predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je zajedno sa pomoćnikom predsednika Opštine Nikolom Aritonovićem čestitao slavu romskim porodicama u ovom naselju.

I ove godine, povodom praznika, opština je obradovala najmlađe slatkim poklon paketićima, koje je dobilo 150 dece. Prisutnim mališanima, kojih je ove godine bilo manje nego inače, zbog poštovanja epidemioloških mera, predstavnici Opštine uručili su slatke poklone.

Slava ima i svog domaćina, a tu čast svake godine preuzima neko od muških članova porodice. Ove godine, zajedno sa sveštenikom, kolač je presekao domaćin slave Nenad Petrović.

Tetka Bibija važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, pre svega kuge, a posebno se veruje da je naklonjena deci i predstavlja žensko božanstvo koje poštuju i slave.

Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške dok joj prilazi mnoštvo dece.


tetka bibije obeležavanje romskog praznika

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik