Akademija Oxford

Polaganjem venaca na spomenik borcima za oslobođenje Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u porti Crkve Stefan Dečanski obeležena je 102-godišnjica od oslobođenja Železnika.

Položeni Venci na Spomenik Oslobodiocima Železnika u Prvom Svetskom Ratu na Čukarici

Spomenik palim oslobodiocima koji su bili žitelji Železnika podigli su pre 102 godine njihovi rođaci i sugrađani, a odavanjem pošte današnje generacije stanovnika ovog naselja čuvaju uspomenu na svoje hrabre sugrađane.

Nakon održavanja opela, uz činodejstvovanje sveštenstva Crkve Stefan Dečanski i pomena stradalim žiteljima Železnika, pored spomenika koji su porodice u porti crkve podigle 1920. godine, položeni su venci. Vence su položili u ime Gradske opštine Čukarica predsednik Opštine Srđan Kolarić i predsednica Skupštine Lidija Jovanović, delegacija Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 – podružnice Železnik, delegacija mesnog udruženja boraca i potomaka NOR-a i građani Železnika.

Spomenik je na inicijativu Udruženja i uz podršku opštine nedavno obnovljen, a na njemu su uklesana imena 209 žitelja Železnika, boraca za oslobođenje Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.


opština čukarica čukarica polaganje venaca spomenik oslobodiocima železnik prvi svetski rat

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik