Akademija Oxford

Povodom godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, 24. marta, Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije organizovala je Dan sećanja sa polaganjem venaca...

Dvadeset dve Godine od Nato Agresije

Povodom godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, 24. marta, Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije organizovala je Dan sećanja sa polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim pripadnicima ovog roda vojske na platou ispred zgrade Komande RViPVO u Zemunu.

Vence na spomen-obeležje položili su predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa predsednikom Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslavom Gajićem i komandant RViPVO general-major Duško Žarković.

”Svake godine na ovom mestu evociramo uspomenu i odajemo počast, ne samo nastradalim pripadnicima RViPVO, već svim žrtvama NATO agresije. Vršeći svoju vojničku dužnost 41 pripadnik ratnog vazduhoplovstva, od vojnika do generala, položio je svoj život za slobodu otadžbine, dostojanstvo svog naroda i čast profesije. NJihova neizmerna hrabrost, junaštvo, profesionalizam i patriotizam, sve one vrline koje su oduvek krasile srpskog vojnika zauvek će biti u našim sećanjima”, rekao je komandat Žarković.

Dan sećanja obeležen je i u Batajnici gde je Udruženje boraca i ratnih vojnih invalida ratova od 1990. Opštine Zemun – Mesni odbor Batajnica organizovalo polaganje venaca na spomen ploču ”Herojima našeg neba” – pukovniku pilotu Milenku Pavloviću i majoru pilotu Zoranu Radosavljeviću, kao i na spomenik u centru Batajnice. U ime Gradske opštine Zemun vence su položili članovi Veća Boško Radovanović i Đorđe Dukić. Vence u Batajnici položili su i predstavnici Mesne zajednice Batajnica, Vojske Srbije, SUBNOR-a i članovi porodica.

Major pilot Zoran Radosavljević se dobrovoljno javio na borbeni zadatak, a stradao je 26. marta 1999. godine u MiG-29 u borbi sa višestruko nadmoćnijim agresorom. Pukovnik pilot Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine u bici protiv šesnaest NATO aviona. Centralne ulice u Batajnici danas nose njihova imena.

U kasarni ”Radovan Medić” položeni su venci na spomen-bistu zastavniku Radovanu Mediću, prvoj žrtvi NATO bombardovanja, koji je poginuo 24. marta 1999. godine.


nato agresija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik