Akademija Oxford

O volonterima i volontiranju se uglavnom govori na Dan volontera, 5.decembra ili u okolnostima kada je pojedincima i porodicama potrebna pomoć i podrška. Na Zvezdari nije tako, već se čitave godine aktivnostima volontera poklanja velika pažnja.

Dan Volontera na Zvezdari

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, tradicionalno obeležavanje Dana volontera na Zvezdari ove godine ne protiče u znaku završne manifestacije predstavljanja volonterskih akcija učenika zvezdarskih osnovnih i srednjih škola sa kojim se škole prijavljuju na Konkurs za najvolontersku akciju, i proglašenjem i nagrađivanjem najuspešnijih. Iako je epidemija onemogućila okupljanje najmlađih volontera pouzdano znamo da su se mladi samoorganizovali i da su se trudili da pomognu u svom okruženju. Učenici/ce OŠ „Desanka Maksimović” su uspeli da realizuju zamišljenu akciju prikupljanja odeće i obuće za decu i mlade okupljene u Svratištu i narednih dana, uoči predstojeće zime, prikupljena pomoć će biti isporučena u Krfsku 7a.

Dan volontera je povod i da se podsetimo prvih meseci razvoja epidemije na našim prostorima i vanrednog stanja kada je pomoć u nabavci životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu za naše najstarije sugrađane bilo od egzistencijalnog značaja. Vanredno stanje je na Zvezdari okupilo 477 volontera čije su svakodnevne aktivnosti koordinirali zaposleni u Gradskoj opštini Zvezdara.

I, na kraju, skoro desetogodišnji rad Volonterskog servisa Zvezdare čiji je osnivač Gradska opština Zvezdara, kao dugoročni program pomoći i podrške najugroženijim sugrađanima u kućnim uslovima, rad u Savetovalištu za pojedince i porodice, niz edukativnih i kreativnih radionica, promocije volontiranja kao socijalne vrednosti – realizuju se tokom cele godine. Volonterski servis  je deset godina mesto za sve sugrađane, one kojima je pomoć potrebna, ali i one koji žele da volontiraju na Zvezdari. Godišnje zvezdarski volonteri realizuju više od 6000 volonterskih sati i oko 3000 usluga podrške i pomoći. Mesečno oko 250 sugrađana koristi neki od programa podrške Servisa, od toga oko 50 u kućnim uslovima, starije, nemoćne i osobe sa invaliditetom.

Svim volonterima čestitamo njihov dan, a svojim zvezdarskim  Gradska opština zahvaljuje da angažovanju i promovisanju humanosti i solidarnosti u vreme kada se i uspeh i lična sreća uglavnom mere materijalnim stvarima.

Ono što je sigurno je da Gradska opština Zvezdara sa razlogom ne treba da brine za svoju volontersku budućnost u najboljem interesu svih sugrađana, jer na Zvezdari ima puno osoba kojima je jedino važan osećaj zadovoljstva i ispunjenosti zbog solidarnosti i humanosti sa drugima.


zvezdara opština zvezdara dan volontera

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik