Akademija Oxford

Radovi na čišćenju korita Čukaričkog rukavca započeti su u ponedeljak, nakon izrade Elaborata za izvođenje radova i prethodnog geodetskog obeležavanja i snimanja terena.

Čišćenje Korita Čukaričkog Rukavca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, direktor JVP  „Srbija vode“ Goran Puzović , sekretar za inspekcijske poslove Sonja Božović,   obišli su radove na čišćenju korita Čukaričkog rukavca.

Radovima, koji će trajati 60 dana, biće ubrzan protok vode u rukavcu prema reci Savi i delimično rešiti problem neprijatnih mirisa. Nakon završenih radova, biće urađen i Elaborat o izvedenom stanju.

Trenutno se izvodi mašinski iskop nanosa plovnim bagerom, a nakon toga transport do određene lokacije.

Prilikom obilaska radova zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da će se najpre kontrolisati svi subjekti koji se nalaze na reci, kako bi svako, ko svoju kanalizaciju ne tretira na način predviđen Zakonom, dobio rok da to reši, a zatim ćemo u saradnji sa JVP „Srbijavode“ i Ministarstvom ekologije uraditi jedan projekat za trajno rešenje ovog problema“. Grad Beograd je pre nekoliko godina uradio Urbanistički plan generalne regulacije Topčiderke, što predstavlja prvi korak. Zatim sledi  projektovanje kojim će se rešiti problem svih bespravno postavljenih objekata na samoj reci, kao i problem kanalizacije. „Imamo skoror 100 direktnih ispusta kanalizacije u reku Savu i Dunav, odnosno svake godine sipamo zapreminu fekalija koja je jednaka zapremini od 60 hiljada olimpijskih bazena i mi smo jedini veliki grad u Evropi koji to radi“, rekao j ezamenik gradonačelnika. „Iz tog razloga  se grade fabrike za preradu otpadnih voda i konačno rešenje će biti kada se one budu prerađivale i tako ispuštale u reku“, rekao je Vesić.Zamenik gradonačelnika je podsetio na značaj učešća opština Čukarica i Rakovica u rešavanju ovog problema i zahvalio se i predsedniku opštine Čukarica Srđanu Kolariću na zajedničkom angažovanju.

Direktor JVP „Srbija vode“ je rekao da je pre početka radova urađen Elaborat kojim je definisan posao koji treba da se završi u prvoj fazi, kako bi se ovaj problem otklonio.“Na ulivu Save u Čukarički rukavac je napravljena jedna „greda“ i sada radimo na njenom otklanjanju.Plan je da se u naredna dva meseca, izmulji oko 40 000 kubika nanosa duž celog rukavca, da se napravi jedna kineta, kako bi se propustila voda, usled čega će nestati neprijatni mirisi“, rekao je direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.On je istakao da je trajno rešenje moguće kada se otklone faktori zagađenja.


čišćenje korita čukarički rukavac reka

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik