Akademija Oxford

Masaža predstavlja specifičan pristup kombinaciji tehnika i pokreta kojim se otklanja napetost u telu izazvana različitim uzrocima.

Sve što ste hteli da znate o masaži

Šta je masaža i kada se primenjuje?


Masaža predstavlja specifičan pristup kombinaciji tehnika i pokreta kojim se otklanja napetost u telu izazvana različitim uzrocima. Često se masaža pominje kao potreba tek onda kada se oseti napetost u vratu, ramenima i leđima, ali je njena primena čak i kada problemi ne postoje veoma značajna jer donosi brojne prednosti. Masaža omogućava potpuno opuštanje, relaksaciju i veću pokretljivost čitavog tela. Zato, ne čekajte da osetite bol, masaža je lek koji je potreban svakom telu. Preventivno, preporučuje se da idete na masažu dva puta mesečno, dok u slučaju postojanja određenih tegoba, pratite savete i uputstva svog terapeuta.


Vrste masaže i tehnike masaže


Dugo i nepravilno sedenje, ali i dugo stajanje kao i nepravilno držanje tela često dovode do pojave bola u predelu vrata, leđa i ramena. Ipak, zbog količine stresa kojoj smo izloženi svakodnevno, često se mogu osetiti i trnci i grčevi u nogama ili napetost u listovima. Ovi delovi tela su posebno označeni kao sakupljači stresa zbog čega se, prilikom masaže, njima poklanja posebna pažnja. Različite potrebe klijenata zahtevaju i durgačiji, prilagođeni pristup masaži, od čega zavisi i tehnika masaže koja će biti primenjena.


Antistres masaža (relax masaža) – karakteristična je po sporijem i blažem intenzitetu pritiska i ima za cilj potpuno opuštanje i eliminisanje stresa i napetosti iz organizma.


Terapeutska masaža – karakteriše se jačim intenzitetom pritiska i fokusu na bolno mesto, kritičnu tačku koja otežava svakodnevno normalno funkcionisanje.


Sportska masaža – namenjena sportistima i svima koji se tako osećaju. Sportsku masažu karakteriše jak intenzitet pritiska u cilju opuštanja mišića i pripreme za fizičke napore.


Anticelulit masaža – predstavlja najtraženiji oblik masaže među ženama, posebno pred leto. Ručnom anticelulit masažom podstiče se razbijanje nakupljenih naslaga u predelu nogu, bokova i zadnjice tako da se omogući zatezanje i lepši izgled bez pomorandžine kore. Ipak, treba znati da, u zavisnosti od tipa celulita, broj potrebnih tretmana za savršene noge može biti veći, te je ove pripreme potrebno započeti već tokom zime.


Kome je masaža potrebna?


Masaža je potrebna svima, bez obzira da li imaju neki problem ili jednostavno žele da se opuste. Prijatna atmosfera, opuštajuća muzika, mirisi koji opijaju čula, samo su neki od faktora koji pomažu da se oslobodite napetosti i stresa. Masažu primenjuju svi, i oni koji imaju zdravstvenih problema, i oni koji žele da uživaju u hedonizmu i prednostima koje masaža sa sobom nosi. Zbog svojih specifičnosti, preporučuju se masaže za trudnice, ali i masaže za bebe. Neke od prednosti masaže su:
Smanjenje stresa;
Eliminisanje bola i napetosti u mišićima;
Snižavanje krvnog pritiska;
Estetski razlozi (uklanjanje celulita, zatezanje kože, eliminisanje bora);
Uživanje.


Koliko često treba ići na masažu?


Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jeste koliko često treba ići na masažu. Učestalost i trajanje masaže zavisiće od vrste masaže koju želite i tretiranog područja. Tako su, na primer, terapeutske i sportske masaže češće, dok su masaže u cilju relaksacije, opuštanja i oslobađanja od stresa nešto ređe. Anticelulit masaže se izvode u serijama od po deset masaža, sa maksimalnim razmakom između masaža od dva dana, kako bi se ostvario maksimalni efekat. Masaža, sama po sebi, nije štetna, te će učestalost njene primene često zavisiti i od finansijskih mogućnosti.


Masaža na adresi – da ili ne?


Masaža na adresi postaje sve češće zastupljena, a posebno je aktuelna kod ljudi koji su stalno u pokretu, zbog čega im ova mogućnost pruža maksimalno opuštanje u udobnosti svog doma. Izbegavajući gradsku gužvu i saobraćaj, masaža na adresi često je pravi izbor za sve one koji to žele da izbegnu. Kada dolazi na adresu, terapeut/maser sa sobom nosi sto za masažu na rasklapanje, ulje za masažu i peškire, a na Vama je da obezbedite dovoljno prostora za postavljanje stola i neometani rad terapeuta.


Važno je znati:


Održavajte higijenu i potrudite se da na masažu dođete čisti.
Termini za masažu se zakazuju.
Poštujte zakazani termin.
Ukoliko ste žena, potrudite se da na masažu dođete bez šminke.


relax masaža antistres masaža parcijalna relax masaža anticelulit masaža masaža Zvezdara masaža Veliki Mokri Lug masaža na adresi

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik