Akademija Oxford

Prag – Ukoliko je ovo jedna od opcija za doček Nove godine, nemojt se uopšte dvoumiti.

Prag: jedan od najlepših gradova Evrope i prestonica piva

Čak i ako ste bili ranije u „Zlatnom gradu“, doživljaj tokom novogodišnjih praznika je poseban. Imaćete utisak kao da ste po prvi put u ovom gradu. Za Prag kažu da je jedan od najlepših gradova Evrope, da je majka svih gradova, često govore da je jedan od najvećih srednjovekovnih gradova i nazivaju ga još i gradom stotinu tornjeva. Bilo kako bilo, jedno je sasvim sigurno: o njemu se priča dugo nakon putovanja, jer je ovo jedan od onih gradova koji vas “na prvu“ oduševi, grad u koji se zaljubite i kome poželite da se iznova i iznova vraćate. 


Ovo nije samo zemlja piva, kako je mnogi često zamišljaju. Da, tačno je da je Prag raj za sve ljubitelje piva, ali ovaj grad (ali i cela Češka Republika) vam može ponuditi mnogo toga. Bogata istorija, mnoštvo spomenika kulture, raznovrsna gastronomija... samo su neki od razloga zbog čega sa nama morate posetiti Prag. Poznato je da je Prag osnovao Karlo IV – jedan od najvećih vladara svih vremena koji je vladao Češkom Republikom. Upravo njegovom zaslugom se Prag danas može pohvaliti jednim od najstarijih univerziteta na području starog kontinenta – Karlov univerzitet. Ne smemo ni zaboraviti jedan od najlepših mostova širom Evrope, Karlov most, koji je prva asocijacija na ovaj prelepi grad.


Sjaj zvezda

„Vidim grad koji će dotaći zvezde“ – rekla je princeza Libuše. Baš ona je i zaslužna zbog čega ovaj grad danas nosi takvo ime. Princeza Libuše se smatra mitskim pretkom svih Čeha. Živela je na brdu Višehrad i kada je, jednom prilikom pala u trans, pokazala je u pravcu današnjeg grada i rekla da će upravo na tom mestu postojati Zlatni grad.  Poslala je svoje ljude i rekla da će na tom mestu pronaći čoveka koji delje prag za svoju kuću i da se taj grad nazove Prag. Rekla je i da će taj grad dotaći zvezde, što se kasnije i više puta pokazalo kao tačno. Čak tri puta je Prag “stigao“ do zvezda: prvu i najveći slavu je imao u doba vladavine Karla IV, zatim u vreme Rudolfa II (XVI i XVII vek) i treću između dva svetska rata.


Pazite šta želite, možda vam se ostvari!

Ako pogledamo realno, Prag će se jako teško istražiti za dva ili tri dana. Zato i ne čudi podatak da se mnogi turisti i po više puta vraćaju Zlatnom gradu. Kažu da je najbolje Prag obilaziti tokom različitih godišnjih doba i perioda u godini, jer je svaki na neki način poseban. 


Već smo spomenuli Karlov most i njega ćete videti gotovo na svim promotivnim materijalima: šoljama, magnetama, onim prelepim kuglama, majicama, razglednicama... Most svoju slavu duguje istaknutom Vladaru koji ga je podigao. Karlo je verovao u numerologiju i zbog toga tačno vreme izgradnje mosta nije slučajno. Prema legendi, kamen temeljac je postavljen 1357. godine, 9.jula (7. mesec u godini) u 5 sati i 31 minut. Ukoliko pažljivo pogledate ove brojeve, shvatićete da se radi o nizu neparnih brojeva (1 3 5 7 9 7 5 3 1). Karlo je verovao da će upravo to vreme mostu dati dodatnu snagu i da se neće urušiti kao prethodni most koji nije preživeo veliku poplavu 1342. godine.


Most danas krase staute istaknutih ljudi češke istorije. Spomenućemo jednu, koja je turistima i najbitnija, a reč je o statui Jana Nepomukog. Naime, veruje se da će se svakome, ko prisloni ruku na ovu statuu ostvariti želja. Pri tome postoje određena pravila, a to je da: ne smemo poželeti da “komšiji crkne krava“, već želja mora biti pozitivna; ne smemo je nikome reći; i možemo pomisliti samo jednu želju. Želja nema ograničen rok trajanja, što znači da se može ostvariti za nekoliko dana, nedelja, meseci ili čak godina. 


Pri tome, naravno, morate biti i prilično obazrivi. Šetajući ulicama Praga saznao sam za jednu, kako lokaci kažu, neobičnu priču. Pre dvadesetak godina, tadašnja srednjoškolka je pomislila želju da celog života ostane sa tadašnjim momkom. Želja joj se i do dana današnjeg ostvarila i već godinama ne može dobiti papire za razvod. Zato se zaključak nameće sam: „Pazite šta želite, možda vam se i ostvari“.


Prag i bogato kulturno nasleđe

Kada boravite u Pragu, obavezno morate videti Starogradski trg, Tinsku crkvu i Tinsku školu, odgledati predstavu na čuvenom Praškom Orloju, otići do palate Wallenstein, katedrale Svetog Vida, videti Hradčane i Višegrad... Kada se umorite od silnih obilazaka, češke taverne su pravo rešenje da saberete sve utiske.  Nemojte propustiti da probate čuvenu prašku kolenicu i knedličke. Ako budete imali sreće, na Starogradskom trgu ćete pronaći čuvene kobasice (jedino mesto gde je ostao sačuvan pravi primer klasišne ulične hrane). Obilazak restorana i pivnica upotpunite degustacijom najboljih čeških piva. Da li ste znali da je Češka država u kojoj se popije najviše piva tokom godine? Oko 156 litara piva se, po glavi stanovnika, popije u ovoj državi za godinu dana.


I za kraj...


„Užasni ste!“ – ako čujete ovu rečenicu od Čeha, nemojte se zabrinuti. Česi često koriste ovo kako bi vam poručili da im se nešto jako, jako dopada.

 


prestonica piva prag putovanje

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik