Akademija Oxford

U čast jednom od najpoznatijih Zemunaca i gradonačelnika Beograda od 1965. do 1974. godine, spomenik Branku Pešiću, rad akademskog vajara Marka Kratohvila biće postavljen na jesen na Velikom trgu, u pešačkoj zoni Zemuna.

Spomenik Branku Pešiću na Velikom Trgu u Zemunu

 Odluka o izmeni Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću, usvojena na sednici Skupštine grada Beograda održanoj 9. juna, ”izmešta” omiljenog gradonačelnika sa prvobitno usvojene lokacije na Masarikovom trgu na novu, gde će biti vidljivija i bolje uklopljena u postojeću arhitekturu i ambijent Starog jezgra Zemuna.

Saglasnosti za ovu izmenu dale su Gradska opština Zemun, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Gradski urbanistički zavod, Ministarstvo kulture i informisanja i JKP ”Zelenilo – Beograd”.  

Odbor za podizanje spomenika kreativni deo posla poverio je akademskom vajaru Marku Kratohvilu, koji od 2009. godine živi u Los Anđelesu i u međunarodnim razmerama je izgradio reputaciju originalnog ambijentalnog skulptora.

Za neprocenjiv doprinos Beogradu ime Branka Pešića od 2004. godine nosi ulica u Zemunu kojoj je živeo, kao i u Lazarevcu i Petrovičiću (Surčin).

Bronzani reljef sa njegovim likom nalazi se u Saobraćajno-tehničkoj školi ”Zemun”, koja se do 1992. godine zvala Autosaobraćajni školski centar ”Branko Pešić”. Po omiljenom gradonačelniku je od 1996. godine ime nosila i jedna od mesnih zajednica u Zemunu.

A 2016. godine na fasadu osnovne škole ”Branko Pešić” u Svetotrojičinoj ulici postavljena je bela mermerna spomen ploča sa Pešićevim likom u reljefu izlivenom u bronzi povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Potomci Branka Pešića zaveštali su Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ”Adligat” bogatu zbirku predmeta kojima se Pešić služio i koje je tokom svog života dobio od slavnih gostiju srpske prestonice za legat, u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici.

Veliko delo koje je iza sebe ostavio kao učesnik u vrhu vlasti Beograda sa najdužim stažom u istoriji prestonice, spomenik je, svakodnevica i vizija: od saobraćajne infrastrukture (Mostarska petlja, most Gazela, Terazijski tunel, Beogradski železnički čvor, Beogradski metro…), stambene i poslovne izgradnje (Blok 45, Palata Beograđanka, hotel Jugoslavija, plan spuštanja Beograda na reke…), pokretanja gradske radio-stanice ”Studio B”, BITEF-a, FEST-a i još mnogo drugih manifestacija kulture. I na sve to će već od jeseni Branko Pešić, ovekovečen u kamenu na centralnom gradskom Velikom trgu podsećati svoje sugrađane i goste Zemuna.


spomenik branko pešić veliki trg

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik