Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić otvorili su 23. juna rekonstruisano dečije igralište u Prvomajskoj ulici br. 11-27, veličine 1450 kvadrata.

Rekonstruisano još Jedno Dečije Igralište u Zemunu

Kovačević  je istakao da je u poslednjih par godina od šest postojećih igrališta u ovom delu opštine, u saradnji sa Gradom Beogradom, rekonstruisano četiri.

”Ostaje nam još parkić na uglu ulica Nedeljka Ercegovca i Đorđa Pantelića i još jedna lokacija za gradnju parkića na zahtev stanara Ulice Marije Bursać. U narednih nekoliko nedelja Opština Zemun će pokrenuti tri projekta, jedan je novo dečije igralište u Batajnici, u Prvomajskoj ulici između solitera 33 i 35, kao i sportski teren u Ulici Miće Radakovića. Blizu smo realizacije projekta između naselja Vojni put i Altina gde će biti jedan manji sportski centar, ali i dečije igralište za građane tog dela Zemuna”, rekao je Kovačević.

Igralište je urađeno zahvaljujući inicijativi Opštine Zemun i građana koji tu žive, naveo je Vesić i dodao da su od 2014. godine u toj opštini urađena 24 dečija igrališta. Takođe, Vesić je podsetio da je u Zemunu urađeno 24 igrališta, 12 sportskih terena, pet teretana na otvorenom, tri urbana džepa, odnosno skvera, kao i dve pet zone. U ovom delu grada uređen je i Zemunski park, pešačka zona u centru Zemuna i više od 70 fasada u centru opštine.

”Sada počinjemo da radimo Zemunski kej od Lida prema Veneciji, a radimo i Spirtinu kuću. Kada je u pitanju Zemun, Grad Beograd se trudi da pokaže da je on jedan od najlepših delova Beograda i da hoćemo da razvijamo naš grad. Znam da u Zemunu postoji još 50 mesta gde su potrebna igrališta, ali ako svake godine uradimo pet do deset onda ćemo jednog dana moći da kažemo da smo sve uredili. Sada je važno da se igralište čuva. Apelujem na to da se rekviziti čuvaju, jer ovo je raj za decu, oni su presrećni, tako i treba da bude i to najbolje pokazuje kakva je naša politika”, naglasio je Vesić.

Mrežu pešačkih staza čine dve podužne i tri poprečne staze sa jednim platoom, sa jedne strane i manjom kružnom stazom sa druge strane. Najveći deo slobodnih zelenih površina čini ograđeno dečije igralište površine oko 550 kvadrata. Igralište je u centralnom delu prilično udaljeno od prometne saobraćajnice u ulici Milana Uzelca. Oko igrališta postavljena je i zaštitna ograda.

U okviru dečijeg igrališta formirane su zasebne zone za igru dece sa zastorom od livene gume, prostorom za odmor sa klupama i kretanje korisnika. Od novih dečijih rekvizita postavljeno je šest ljuljaški, klackalica, dve njihalice, vrteška i penjalica.

Dečji rekviziti su namenjeni za različitu grupu korisnika uzrasta od dve do dvanaest godina i izrađeni su u potpunosti prema najsavremenijim standardima. Pešačke staze izrađene su od betonskih ploča crvene i sive boje. Prilazi do sadržaja rešeni su stepeništima od interne saobraćajnice ka dečijem igralištu.

Postavljen je i novi mobilijar, devet klupa sa naslonom, šest korpi za otpatke, rukohvati uz stepenice i info-tabla sa obaveštenjima za korisnike.

Ozelenjavanjem će biti dopunjena postojeća stabla formiranjem drvoreda uz ulicu Milana Uzelca i linijskom sadnjom zimzelenog šiblja, čime će se na dečijem igralištu znatno smanjiti prašina i buka.

JKP ”Zelenilo” će redovno održavati živu ogradu, a obnovljene su i zelene površine novom setvom kvalitetne trave.

U razgovoru sa stanarima okolnih zgrada zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je u renoviranje ovog igrališta uloženo 66 hiljada evra i da će se Grad Beograd truditi da u saradnji sa JKP ”Zelenilo Beograd”  u narednom periodu uredi što više ovakvih urbanih džepova.


dečije igralište rekonstrukcija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik