Akademija Oxford

U susret 5. junu – Svetskom danu zaštite životne sredine Gradska opština Zemun u saradnji sa JKP ”Gradska čistoća” organizovala je akciju čišćenja deponije u Mozerovoj ulici.

Povodom Svetskog Dana Zaštite Životne Sredine u Zemunu

”Današnja akcija je samo jedna u nizu, i u tim svim aktivnostima partneri su nam građani i javna komunalna preduzeća. Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine još jednom apelujemo na nesavesne građane da ne prave deponije, i ostavljaju kabasti otpad ili prljaju zelene površine. Mnogo resursa i energije trošimo tokom uklanjanja takvih deponija i đubrišta, jer ima puno onih koji se ponašaju neodgovorno”, rekao je Milan Milisavljević, pomoćnik predsednika koji je obišao ekipe ”Čistoće”.

Milisavljević se zahvalio građanima koji su odgovorni i koji obaveštavaju nadležne službe o svemu onome što ruži životnu sredinu, naglasivši da je upravo Dan zaštite životne sredine prilika da svi preuzmemo odgovornost i postanemo nosioci promena i primeri kako se čuva priroda.

Akciji uklanjanja nelegalne deponije prisustvovali su i glavna i odgovorna urednica Zemunskih novina Sonja Jočinac, predsednik Radnog tela za zaštitu životne sredine GO Zemun Karlo Kvapil i pomoćnik direktora Sektora operative JKP ”Gradska čistoća” Saša Mijailović.

Uloga novoformiranog Radnog tela za zaštitu životne sredine je da koordinira akcije, priprema i realizuje projekte u saradnji sa udruženjima građana, ustanovama i institucijama koje se bave ekologijom kako bi se strateški rešavali problemi iz ove oblasti i sačuvali postojeći prirodni resursi.

Gradska opština Zemun je pored redovnih aktivnosti na održavanju čistoće, pokrenula sveobuhvatnu akciju čišćenja i uređenja saobraćajnica, ulica, parkova, igrališta, zelenih i međublokovskih površina.

Posebna pažnja posvećena je kulturno-istorijskim celinama poput Gardoša, užeg jezgra Zemuna, priobalja i keja.

Takođe, u saradnji sa ”Zelenilom”, u cilju oplemenjivanja životne sredine, u kontinuitetu se radi na održavanju već postojećih parkova i izgradnji novih zelenih oaza u svim zemunskim naseljima.

Opština Zemun je u kontinuitetu angažovana u kampanji popularizacije reciklaže, a u saradnji sa JKP ”Gradska čistoća”, uspostavljen je sistem odgovornog upravljanja otpadom kroz podelu kanti za reciklažu svim domaćinstvima u prigradskim naseljima u Zemunu, takođe, kutije za odlaganje otpada postavljene su u zgradi Opštine, u drugim javnim institucijama, i u obrazovno-vaspitnim ustanovama.  

Zaštita životne sredine prednjači na listi prioriteta više od stotinu država koje od 1972. godine obeležavaju 5. jun kao Svetski dan zaštite životne sredine, među kojima je i Srbija.

Ugroženost životne sredine je dostigla takve razmere da je cela treća decenija 21. veka posvećena aktivnostima za očuvanje biodiverziteta plave planete.


svetski dan životne sredine

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik