Akademija Oxford

Slobodno vreme nas čini zadovoljnijim, uspešnijim, manje usamljenim i depresivnim, a nedostatak vremena ili novca ne može i ne treba da bude izgovor

Održana Radionica o Važnosti i Sadržajima Slobodnog Vremena

Slobodno vreme nas  čini zadovoljnijim, uspešnijim, manje usamljenim i depresivnim, a nedostatak vremena ili novca ne može i ne treba da bude izgovor da ne razvijamo svoja interesovanja i veštine.

Ovo su samo neke od poruka koje su se čule danas na radionici održanoj u Volonterskom servisu Zvezdare na temu „Seniori i slobodno vreme“. Tema nije slučano odabrana jer iskustvo Servisa svedoči da stariji sugrađani često ne razlikuju svoje slobodno vreme u penzionerskim danima, da imaju predrasude kada je reč o važnosti vremena koje treba da posvetimo samo sebi, bez dece, unuka ili supružnika i osvakodnevnih obaveza u kući.

Da li ćete upisati kurs jezika, joge, pilatesa, kompjutera, origamija, baštovanstva, krojenja i šivenja, učlaniti se u planinarsko društvo, volontirati ili jednostavno uvesti u svoju dnevnu rutinu šetnje i redovno vežbanje, stvar je ličnog izbora. Ono što je zaista važno i tačno je činjenica da je slobodno vreme najbolja prevencija od usamljenosti, depresije i demencije, da je najvažnija naša odluka da izađemo iz dokolice, pasivnosti i inertnosti i zaista verujemo u tvrdlju da penzija može i treba da donese radost i radoznalost a nije vreme čekanja, nedešavanja i dosade- zaključeno je na kraju radionice koja je okupila 7 penzionerki i troje sugrađana koji se spremaju za zlatno doba.

Napominjemo da je svaki treći volonter u zvezdarskom Servisu penzioner i pozivamo zainteresovane starije sugrađane ali i njihovu decu da ih informišu da dođu u Volonterski servis da se druže, nauče nešto novo ili volontiraju. Kvalitetno slobodno vreme treba da bude najbolja odbrana od negativnih posledica života u vreme epidemije, straha i neizvesnosti.

Radionicu je vodila Radmila Urošević, sociolog i koordinatorka Volonterskog servisa Zvezdare.

Radionica je održana uskladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

 

održana radionica važnost slobodnog vremena sadržaj slobodnog vremena

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik