Akademija Oxford

U okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Predškolska ustanova Čukarica realizuje dva kvalitetna programa podrške ranom razvoju dece i unapređenju roditeljskih kompetencija.

Bebi Program u Predškolskoj Ustanovi Čukarica - Masaža za Bebe

 U pitanju su Bebi program i Kratki program, koji su namenjeni deci uzrasta od rođenja do 6,5 godina koja nisu u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U okviru projekta, do sada je „Bebi program“ realizovan na dve lokacije, u vrtiću „Sveti Sava“ na Banovom brdu i u vrtiću “Gorica“ u Sremčici.

U vrtiću “Sveti Sava“ je realizovan jedan ciklus bebi masaže i bebi radionica gde je bilo uključeno 7 porodica sa bebama uzrasta 3-12 meseci. U vrtiću “Gorica“ je realizovan program kroz dva ciklusa, u prvom ciklusu bilo je uključeno 10 porodica sa bebama uzrasta od 4 do 8 meseci, dok je u drugom ciklusu bilo uključnjno 6 porodica sa bebama uzrasta od 2,5 do 4 meseca.

Članica Opštinskog veća Stana Lukić i direktorka Predškolske ustanove Čukarica Biljana Gajić posetile su vrtić “Gorica” u kojem se realizuje „Bebi program“, a dočekale su ih koordinator projekta Aleksandra Petrović i instruktor bebi masaže i psiholog Nevena Strižak.

“Ovo je još jedan od programa koji je za dobrobit naše dece, a koji se sprovodi uz poštovanje svih epidemioloških mera. Za decu najmlađeg uzrasta upravo je taj rani razvojni stimulans najpotrebniji, te je ova masaža beba veoma koristan projekat”, poručila je Stana Lukić.

Direktorka PU Čukarica Biljana Gajić istakla je da se kroz Projekat ostvaruje prioritetni cilj u okviru Razvojnog plana PU Čukarica, koji se odnosi na povećanje obuhvata dece koja nisu uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, posebno dece iz osetljivih grupa, povećanje inkluzivnosti, i sistemsku kontinuiranu podršku deci i porodici.

Instruktor bebi masaže i psiholog Nevena Strižak poručila je da na duže staze, svi ovi efekti masaže beba doprinose nastavku sigurne baze u odnosu s roditeljem, boljem opštem ovladavanju svojim telom, osećanjima i ponašanjima i samopouzdanju roditelja u brizi o detetu.

Koordinator projekta Aleksandra Petrović je naglasila da je uključivanje očeva u programe važno, jer je cilj jačanje kompetencija oba roditelja za kvalitetnu brigu o deci i dodala da je u skladu sa potrebama porodica su planu realizacija „Bebi programa“ na još tri lokacije.

Sredstva za realizaciju ovog programa su obezbeđena iz sredstava granta a odnose se na: bebi ulje, peškire, pelene, sredstva za dezinfekciju. Nakon završetka programa, svaka porodica je dobila edukativni paket za dete.


opština čukarica čukarica masaža za bebe bebi program predškolska ustanova

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik