Akademija Oxford

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, Kulturni centar „Čukarica“ obeležio je onlajn druženjem, putem ZUM aplikacije

U Kulturnom Centru Obeležen „Dan Slovenske Pismenosti i Kulture“

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, Kulturni centar „Čukarica“ obeležio je onlajn druženjem, putem ZUM aplikacije, sa decom i nastavnicima iz Srpskih dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Švajcarskoj i osnovnih škola opštine Čukarica: OŠ “Ujedinjene nacije”, OŠ “Banović Strahinja”, OŠ “Đorđe Krstić”, OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Karađorđe” - Ostružnica.

Radost zajedništva i lepotu čitalačke reči prikazali su predstavnici iz svih zemalja učesnica u programu „Čitalačka značka“, koji je u KC „Čukarica“ pokrenut još 2018. godine, sa ciljem negovanja bogatog kulturnog nasleđa srpskog naroda i prenošenja tradicionalnih vrednosti na mlade naraštaje koji žele da rade na očuvanju kulture govora, čitanja i pisanja.

Učesnici, deca KNJIGOLJUPCI, su govorili o knjigama srpskih pisaca koje su pročitala, o likovima koji su ih posebno zaintrigirali, ali i čitalačkim dnevnicima koje su imali za zadatak da urade nakon pročitanog dela, koristeći maternji jezik. Tokom sastanka prikazani su i neki od ilustrovanih dnevnika učenika Srpskih dopunskih škola iz devet zemalja: Italija, Nemačka, Danska, Norveška, Grčka, Velika Britanija, Slovenija, Francuska i Švajcarska. Na adresu Kulturnog centra „Čukarica" iz ovih devet zemalja poslato je 150 čitalačkih dnevnika.

Mali predstavnici zemalja u kojima se izvodi nastava na srpskom jeziku su o pročitanim delima, uz recitovanje odabranih stihova i muzičke interpretacije, razgovarali sa književnim kritičarima Violetom Đorđević, višim savetnikom Biblioteke grada Beograda, i Biljanom Marković Jevtić, dečjim piscem. Vršnjaci iz Srbije su predstavili omiljene knjige i preporučili ih drugarima u dijaspori i regionu.

Ovaj program KC „Čukarica“ realizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i GO Čukarica.


kulturni centar obeležen dan slovenska pismenost slovenska kultura

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik