Akademija Oxford

Manifestacija „Dani slovačke kulture“, koja se već petu godinu za redom obeležava u beogradskoj Galeriji `73, započeta je izložbom slika prve slovačke akademske slikarke Zuske Medveđove (1897-1985).

U Galeriji `73 Počeli Dani Slovačke Kulture na Čukarici

O slikarskom opusu, obrazovanju i životu ove zanimljive slikarke,  govorio je Vladimir Valenćik, istoričar umetnosti i autor koncepta izložbe. Medveđeva je slikarka figuralne kompozicije, portreta, pejzaža i mrtve prirode. Na ovako tematsko – svestran pristup likovnom stvaralaštvu  uticale su studije kod profesora Jakuba Obrovskog i Maksa Švabinskog koji su u skladu sa klasičnim akademizmom negovali sve tradicionalne slikarske žanrove.

Izložbu je svečano otvorio Boris Konček, treći sekretatar Ambasade Slovačke, koji je istakao svoje zadovoljstvo što je ova manifestacija dobila već tradicionalan karakter, jer se održava već peti put u ovoj galeriji, zahvalivši se predstavnicima Galerije `73 na odličnoj saradnji, istakavši da Ambasada Slovačke u Beogradu pruža pruža snažnu podršku kada je kulturna saradnja sa ovom galerijom u pitanju i promocija slovačke kulture.

U muzičkom delu programa nastupila je Jelena Škorić, sopran, koja je izvela Dvoržakovu "Rusalku" (korepetitor na klaviru Sanja Knežević Gavrilović).

Manifestacija „DANI SLOVAČKE KULTURE“ se realizuje uz podršku Ambasade Slovačke u Beogradu, u saradnji sa Muzejom vojvođanskih Slovaka iz Bačkog Petrovca, Slovačkim kulturnim klubom i GO Čukarica i trajaće do 15. juna.


galerija 73 dani slovačke kulture

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik