Akademija Oxford

Izložba slika Nataše Glogorić, pod simboličnim naslovom „U susret Mitrovdanu“, otvorena je u petak 16. oktobra 2020. g. u Galeriji `73.

U Susret Mitrovdanu: U Galeriji 73 Prikazana Izložba Slika Nataše Gligorić na Čukarici

Izložbu je otvorila direktorka Galerije Mirela Pudar, koja je istakla važnost uvažavanja potrebe zavičajnih udruženja da ostave nekakav svoj pečat u kulturnoj matrici Beograda. „Kultura i umetnost imaju blagotvorno dejstvo na čoveka i na društvenu zajednicu, pogotovo u kriznim vremenima kakva su ova u kojima se trenutno nalazimo“, rekla je Pudar.

Prisutne goste zatim je pozdravila i autorka izložbe, Nataša Glogorić, koja nije krila radost zbog toga što je njen višegodišnji trud napokon dospeo pred lice javnosti. Naglasila je da za kvalitet svojih slika velike zasluge ima njen mentor, profesor Milovan Krznarić, kome je iskazala posebnu zahvalnost, a besedu je zaključila porukom – citatom teoretičara umjetnosti Lesinga: „Slikamo očima ljubavi, pa nas stoga moraju oceniti samo oči od ljubavi”.

Izložbu su svojim prisustvom podržali predstavnici zavičajnih udruženja: Udruženja Nevesinjaca u Beogradu – Zoran Janjić, predsednik, Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ – Žarko Ratković, predsednik i Milivoje Rupić,sekretar, kao i Vojo Babić, ispred Udruženja Prebilovčana.

O umetničkim dometima Nataše Gligorić govorio je njen učitelj slikanja, profesor Milovan Krznarić, koji je, između ostalog, istakao:

„Izložba gospođe Nataše je događaj i osveženje jer se vraća viševekovnim umetničkim postupcima, lepim osećajem za odabrane teme, tako drage umetnicima prošlih vremena, sigurne kompozicije i vladanje tonskim rešenjima. Ne retko gospođa Gligorić poseže za kompozicionim rešenjima „nemih učitelja“, transponujući ih na sebi svojstven način“. Svrstavajući njen pristup umjetnosti u „realizam bez obala“, Krznarić je zaključio da će Natašino delo „protokom vremena doseći granice savršenog izraza“.

U nastavku večeri nastupali su: Slavko Aleksić (narodni guslar), Božidar Bjelica Japan (književnik), LJuba Manasijević (vokal) i Mitar Đerić Laki (aforističar).


izložba opština čukarica čukarica galerija 73 izložba slika mitrovdan nataša gligorić

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik