Akademija Oxford

U Evropskoj uniji usvojen je Zakon koji sprečava obmanjivanja potrošača i tzv. „greenwashing“

U Evropskoj uniji usvojen Zakon koji sprečava „greenwashing“

Zastupnici Evropskog parlamenta su u četvrtak, 11.maja 2023. podržali Nacrt zakona za poboljšanje označavanja i trajnosti proizvoda i zaustavljanje obmanjujućih tvrdnji kojim se štite prava potrošača da dobiju prave i utemeljene informacije o proizvodima, piše Ambipak magazin.

„Greenwashing“ se dešava kada kompanija iznosi neosnovanu ekološku tvrdnju o nečemu što radi ili proizvodi, a ima za cilj da navodi na osećaj da nema negativnog uticaja na životnu sredinu. Zelena tvrdnja se obično odnosi na neki oblik pozitivnog uticaja na životnu sredinu.


Nacrt Zakona usvojen od strane Evropskog parlamenta predviđa zabranu upotrebe opštih ekoloških tvrdnji kao što su „ekološki prihvatljivo”, „prirodno”, „biorazgradivo”, „klimatski neutralno” ili „eko” ukoliko one ne dolaze sa detaljnim dokazima. 
Druge obmanjujuće prakse kao što je iznošenje tvrdnji o kompletnom proizvodu ako je tvrdnja istinita samo za jedan deo proizvoda, ili izgovaranje da će proizvod trajati određeno vreme ili da se može koristiti na određenom nivou intenziteta ako to nije istina, takođe će biti zabranjeno.


Kako bi pomogli ljudima da izaberu robu koja je trajnija i popravljiva, kupci bi morali biti obavešteni o svim ograničenjima popravke pre kupovine a proizvođači više ne bi smeli ugrađivati namerne greške u tehničke uređaje niti iz proizvoditi za zastarelim delovima koji neće biti dostupni za eventualnu popravku.


greenwashing evropska unija

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik