Akademija Oxford

Falsifikovanje proizvoda koji se mogu naći na tržištu, dostupni potrošačima je veoma česta pojava

Kako prepoznati da li je neki proizvod originalan?
Falsifikovanje proizvoda koji se mogu naći na tržištu, dostupni potrošačima je veoma česta pojava, posebno kada se radi o popularnim brendovima parfema, zatim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima što može biti opasno i po zdravlje.
 
Ambalaža i tehnologija pakovanja igraju važnu ulogu u zaštiti proizvoda od krađe i falsifikovanja. Evo nekoliko načina na koje ambalaža može pomoći u ovom procesu:
 
1. Sigurnosne nalepnice i oznake: Originalni proizvodi često imaju posebne nalepnice ili oznake koje je teško ponoviti ili kopirati. To mogu biti hologrami, specijalno štampani obrasci ili drugi identifikacijski elementi koji se lako prepoznaju i proveravaju.
 
2. Zaštitne trake: Ambalaža može sadržavati trake koje se oštećuju ili menjaju kada se otvori ili pokuša otvoriti. Ove trake mogu biti vidljive ili skrivene, a njihova prisutnost ukazuje na to da je proizvod neotvoren i originalan.
 
3. Kôdovi za praćenje i autentifikaciju: Proizvođači sve više koriste tehnologiju pakovanja koja uključuje jedinstvene identifikacijske kodove poput QR kodova ili RFID oznaka. Potrošači mogu skenirati ove kodove putem pametnih telefona ili drugih uređaja kako bi proverili autentičnost proizvoda i pratili njihov put od proizvođača do krajnjeg korisnika.
 
4. Specijalni materijali za pakovanje: Napredni materijali za pakovanje mogu se koristiti kako bi se otežalo otvaranje proizvoda bez oštećenja ambalaže. Na primer, neki proizvodi koriste sigurnosne folije koje se teško probijaju ili čvrste plastične kutije koje se ne mogu jednostavno otvoriti.
 
Kako biste prepoznali originalne proizvode, sledite ove smjernice:
 
1. Kupujte od pouzdanih prodavaca: Kupovina proizvoda od poznatih i proverenih prodavača, poput službenih trgovina, može vam pružiti veću sigurnost da kupujete originalne proizvode.
 
2. Pažljivo pregledajte ambalažu: Proverite da ambalaža nije oštećena i da nema sumnjivih znakova
 
Još o tome koji se proizvodi najviše falsifikuju i kako ih prepoznati, pročitajte na portalu Ambipak magazin

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik