Akademija Oxford

Opšte je poznato da dugotrajno ležanje usled različitih bolesti može da izazove niz komplikacija i različitih problema, kako kod starije populacije, tako i kod mlađe.

Antidekubitni dušeci koji sprečavaju rane od dugotrajnog ležanja

Dugotrajna izloženost tvrdoj i neprilagođenoj površini izuzetno negativno utiče na fizičko stanje pacijenta, te se zbog toga javljaju rane u vidu dekubitusa.  Ovaj problem se javlja sve češće i učestalije, a vezuje se uglavnom za osobe koje iz bilo kog razloga moraju dugo da leže u krevetu.

Dekubitno oboljenje, odnosno rane koje se javljaju predstavljaju zapravo oštećeno tkivo koje nastaje usled stalnog vršenja pritiska na delove tela. Kada se desi da se na određene delove tela deluje potpunom težinom, javlja se dekubitus, te tkivo ostaje bez kiseonika i cirkulacije prilikom pritiska. Kao rezultat javljaju se sušenje i pucanje kože, a kao konačni rezultat javlja se nastajanje dekubitusa. Nažalost, dekubitus može da se razvije i u dubljim slojevima tela, kao što su masno tkivo ili mišići.

Budući da je razvoj medicinskih pomagala izuzetno napredovao, kao i sve veće interesovanje za ozdravljenje bolesnika, dekubitus se može uspešno lečiti. Najveća pomoć prilikom lečenja ovog stanja jeste dekubitus dušek, koji može vrlo lako da poboljša kako stanje, tako i sam način života ljudi koji iz bilo kog razloga moraju dugotrajno da borave u krevetu.

 

Šta predstavlja dekubitus dušek?

Dekubitus dušek je jedan od najkvalitetnijih i najsigurnijih načina pomoću kojih se mogu uspešno prevazići dekubitne rane. U pitanju je medicinsko pomagalo čija sama konstrukcija uspeva da prenosi pritisak sa jednog dela tela na drugi deo tela. Stoga, antidekubitni dušek zapravo uspeđno zamenjuje medicinsko osoblje, pošto uspeva da potpuno samostalno okreće pacijenta. Oslobađanje pritiska na delove tela koji su bili iloženi pritisku tokom samog ležanja je osnovna funkcija ovog medicinskog pomagala.

Antidekubitni dušek funkcioniše tako što jedne redove komora napumpava, dok druge uspešno ispumpava. On ujedno vrši pritisak na prve komore na kojima pacijent i leži. Nakon nekoliko minuta, prve komore se ispumpavaju, oslobađaju pritisak na telu i napumpavaju druge komore na kojima pacijent prethodno nije ležao. Stoga, ceo ovaj proces traje ukupno 12 minuta, te se neizmenično jedne komore napumpavaju, dok se druge ispumpavaju.

Ovaj mehanizam ima brojne prednosti koje uspešno pomažu pacijentima. Pre svega, upumpavanje i ispumpavanje odvijaju se posebno sporo, pažljivo i nežno, kako pacijent ne bi osetio ništa. Nije čudno što se ovaj proces poistovećuje sa laganijom masažom, budući da pacijent leži čas na jednoj, a čas na drugoj strani. Pozitivna stvar vezano za antidekubitne dušeke jeste ta što se može koristiti u bilo kom stadijumu dekubitusa, te obećava izlečenje u bilo kom stadijumu bolesti.

Ovo medicinsko pomagalo je namenjeno pre svega pacijentima koji su iz bilo kog razloga vezani za ležanje u krevetu. Stoga, pogodan je za osobe sa invaliditetom, osobe koje su bile izložene hirurškim operacijama, pacijente koji su polomili butnu kost, kuk, karlicu i ostale delove tela. Isto tako, komotno ga mogu koristiti i svi oni koji su doživeli saobraćajnu nesreću, kao i svi oni koji iz bilo kog drugog razloga ne mogu samostalno da promene položaj tela usled dugog ležanja.

 

Kako proceniti kvalitet antidekubitnog dušeka?

Kako biste nabavili potpuno kvalitetan i originalan antidekubitni dušek, potrebno je da istražite tržište i pogledate koja to firma nudi originalna medicinska pomagala. Prva stvar koju treba da znate jeste da je pravi antidekubitni dušek napravljen od medicinskog PVC materijala po posebnom standardu. Ovakav materijal otporan je na urin i vodu i lako se čisti, te se stoga preporučuje posebno pacijentima koji nose pelene i vezani su za krevet. Takođe, materijal ne dovodi do dodatnog zagrevanja ili hlađenja.

Što se tiče čišćenja antidekubitnog dušeka, potrebno je da ga čistite isključivo mlakom vodom i deterdžentom ili razblaženim alkoholom. Budući da sva druga sredstva za čišćenje mogu da prouzrokuju odlepljivanje dušeka, ona nisu preporučljiva. Takođe, postoji atidekubitni sprej za čišćenje koji se može pronaći u posebnim firmama za medicinska pomagala.

Iako dekubitne rane mogu da izazovu različite komplikacije i probleme, zahvaljujući razvoju medicine su danas na raspolaganju kvalitetna medicinska pomagala. Antidekubitni dušek će pomoći pacijentima u svakom smislu, a pre svega će pacijenti uz pomoć njega značajno unaprediti kvalitet svog života.


antidekubitni dušeci dekubitno oboljenje medicinsko pomagalo dekubitne rane

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik