Akademija Oxford

Jedna od najstresnijih situacija u životu, prema istraživanjima psihologa, je selidba.

Saveti za selidbu bez muke

Mora li tako da bude? Mislimo da ne mora, a verujemo da ćete do kraja ovog teksta i vi to shvatiti. 

Kao i u svemu drugom, i u slučaju selidbe, dobra organizacija sprečiće haotične situacije koje izazivaju stres. U nastavku, upravo govorimo o tome kako da organizujete selidbu, šta vam je potrebno za selidbu i možete li uopšte to sami obaviti, ili vam je pomoć ipak potrebna. 


Napravite plan selidbe
 

Pravljenje plana zapravo podrazumeva da stavite na papir sve što bi trebalo da prenesete. Iako selidba deluje jednostavno kao prebacivanje istih stvari sa tačke A na tačku B, iznenadili biste se koliko se često, zapravo, zaboravljaju ili gube stvari tokom selidbe i to često one vredne, poput dokumenata.

Zato napravite neku vrstu check liste, na vrhu liste stavite prioritetne i važne stvari, a krećući se ka dnu liste neka idu sve manje važne stvari.

Kada na papir stavite sve stvari koje imate, biće vam znatno lakše da kasnije organizujete pakovanje, jer ćete kroz samu listu videti koje se stvari sa kojima mogu pakovati i slagati. Takođe, dobro je da na listi već označite “lomljivo”, pored predmeta koji su lomljivi kako biste ih kasnije odmah pakovali sve zajedno.


Obezbedite prevoz

Ako ste planirali selidbu da učinite ekonomičnijom i uradite to autom, mi vam to ne bismo savetovali. Jednostavno, koliko god veliki auto imali, i sa koliko god velikim gepekom, biće mali za selidbu. Morali biste nekoliko puta da se vraćate po stvari, pa time zapravo ne biste uštedeli mnogo, pritom biste izgubili silno vreme. 

Prikolica za auto bi ubrzala proces, međutim njen problem je amortizacija, odnosno dolazilo bi do potresa koji bi loše uticali na komade nameštaja i lomljive stvari.

Kombi selidbe su zapravo najpouzdanije i, ispostaviće se, najekonomičnije rešenje. Izbegavate mnogostruke odlaske i dolaske, i ne rizikujete oštećenje predmeta. Tako da, ako nemate kombi, naš savet je da razmislite o anagažovanju kombi prevoza preko firme za selidbe.


Zaštitite lomljive stvari

Kada je reč o lomljivim stvarima, važi jedno pravilo - zaštite nikad dosta! Lomljive stvari su najčešće staklene i keramičke, kao što su ogledala, lusteri, vazne, posude…Ove stvari moraće da idu u kutije i idealno bi bilo da budu u svojim originalnim kutijama. Međutim, pošto u većini slučajeva ne čuvamo originalne kutije, trebalo bi da potražimo one približnih dimenzija lomljivih predmeta, kako bismo izbegli tumbanje predmeta po kutiji.

Pre ubacivanja u kutiju, lomljive predmete obavezno obložiti! Idealno bi bilo da to radite pucketavom folijom i to tako što ćete više puta oboližiti predmet. 

Ako nemate foliju ili vam zafali, možete upotrebiti velike sunđere, pa čak i novine. Međutim, rešenje sa novinama posmatrajte kao “krajnji slučaj” i znajte da ćete morati predmet da obmotate sa dosta slojeva novina.

Kutije u kojima su lomljive stvari obavezno označite sa - LOMLJIVO!


Stvari pakujte u označene kutije

Pored označavanja kutija sa lomljivim stvarima, ono što će vam biti od velikog značaja jeste da stvari slične namene, i iz sličnih delova stana/kuće pakujete u označene kutije. Iako vam ovo raspoređivanje i označavanje može delovati kao oduzimanje vremena, znatno će vam olakšati i ubrzati proces raspakivanja. Kutije možete označavati brojevima, bojama, rečima, kako je vama najlakše da vodite evidenciju. 

Kutije, nikako ne prepunjavajte! Previše zbijeni predmeti, čak iako su dobro zaštićeni, iako nema potresa, mogu da puknu pod pritiskom. Odeću, ako želite da uštedite prostor, ne morate da pakujete u kutije već je možete pakovati u vakuum kese.


Pronađite pomoć

Selidbu jednostavno ne možete da obavite sami, čak iako stanujete na pristupačnim lokacijama, kao što su prizmene kuće ili zgrade sa liftovima. Bela tehnika i nameštaj su najzahtevniji za prenos i za to će vam biti potrebno nekoliko muškaraca koji su fizički spremni, ali i da imaju bar neko iskustvo sa selidbama. 

Često za ovakve stvari pozivamo prijatelje i to jeste jeftinije za nas. Međutim, selidbe oduzimaju puno vremena, odvijaju se tačno određenog dana, potrebno nam više ljudi, teško je uskladiti se sa svima i na kraju ostajemo bez pomoći. Ako se nađete u toj situaciji, a nalazite se na teritoriji Beograda, možete da anagažujete - selidbe Beograd. Ovo je firma koja se bavi selidbama, već godinama unazad i tu su da, sa svojim radnicima pruže svu vrstu pomoći oko selidbe. Počevši od pakovanja stvari i obezbeđivanja kutija, preko prevoza, sve do istovara i unošenja stvari.

Nadamo se da smo vam sa našim savetima pomogli i da će vaša selidba da bude brža, organizovanija i što je najvažnije, sa što manje stresa. Nama ostaje samo još da vam poželimo srećno useljenje u novi dom!


selidbe beograd saveti za selidbe kombi selidbe

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik