Akademija Oxford

Glavni grad Srbije je i dalje najveće tržite za promet nekretnina u zemlji!

Gde se u Beogradu nalaze najskuplji a gde najjeftiniji stanovi?

Glavni grad Srbije je i dalje najveće tržite za promet nekretnina u zemlji, iako mu se tokom poslednjih nekoliko godina po broju prodatih stanova sve više približavaju drugi gradovi u kojima tržište nekretnina takođe cveta. Građevinski bum koji u našoj zemlji traje već nekoliko godina se očigledno neće skoro završiti jer se novi stanovi grade na svakom koraku a cene iz meseca u mesec beleže nove rekorde. 

Na tržištu se tako trenutno nalazi veliki broj stanova različite kvadrature, od onih najmanjih do najvećih, što znači da svi mogu naći ono što im je potrebno. Ukoliko na internetu pretražite „prodaja stanova Beograd“ videćete da se gradi u skoro svim delovima glavnog grada - od Beograda na vodi, koji je najveće gradilište u ovom delu Evrope, pa sve do nekih delova koji su udaljeniji od centra kao što je Mirijevo. 
 

Cene nikad veće

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda prosečna cena stanova u novogradnji u našoj zemlji je prošle godine iznosila oko 1700 evra. U odnosu na 2021. godinu, cena kvadrata je uvećana za oko 16 odsto. Ova statistika je posledica velikog povećanja cena u Beogradu, u kome se tradicionalno proda i najveći broj stanova u novogradnji. Tokom 2022. godine na teritoriji glavnog grada prodato je ukupno 8.632 stana po prosečnoj ceni od 2.342 evra po kvadratu. Takve cene nisu zabeležene ni u jednom drugom gradu u našoj zemlji, što je samo dokaz da je Beograd još uvek natraženiji.


Poređenja radi, u drugom po veličini gradu u zemlji Novom Sadu prodato je svega 2.586 stanova sa prosečnom cenom od oko 1580 evra po kvadratu. Treći na listi je Niš, u kome je promet stanova dosta manjeg obima i zabaleženo je 765 prodatih stanova po ceni od 1.130 evra po kvadratnom metru. Ako ove brojeve uporedimo sa onim zabeleženim u Beogradu, jasno je zašto se u glavnom gradu kranovi nalaze na svakom koraku. Investitori veoma lako i brzo nalaze kupce uprkos povećanim cenama. Broj gradilišta raste iz dana u dan, a mi vam zato donosimo pregled najjeftinijh i najskupljih lokacija za kupovinu stana u Beogradu.

Centralne gradske opštine sa pravom najskuplje

Najskuplje nekretnine u državi se tradicionalno nalaze u centralnim beogradskim opštinama. Stari grad, Savski venac, Dorćol, Palilula su oduvek imali više cene, što je i opravdano. To su delovi grada u kojima se nalaze zgrade koje su izgrađene tokom 20. veka i tu jednostavno nema velikog prostora za novogradnju. Iz tog razloga, svaki od stanova koji se nađe na tržištu, a smešten je u nekom od ovih delova grada vrlo brzo nađe kupca. Najviše se traže stanovi manje kvadrature koji su pogodni za izdavanje na mesečnom ili dnevnom nivou, što je biznis koji sve više raste. 


Zato ni ne treba da nas čudi uspeh Beograda na vodi, koji je promenio sliku ovog dela grada. Ovaj projekat je omogućio da se na tržištu nađe veliki broj stanova različite kvadrature u centralnoj gradskoj zoni. Blizina centra grada i reke Save, kao i odlična komunalna i infrastrukturna opremljenost ovog dela grada dodatno je uticala na povećanje cene kvadrata stanova. Kako se projekat sve više razvija, dobijamo obrise kako će ovaj deo grada konačno izgledati, što deluje prilično impozantno. Zato su i najčešći kupci stanova u Beogradu na vodi upravo ljudi iz inostranstva i oni sa višim mesečnim primanjima.


Gradilišta se otvaraju i na periferiji

U poslednje vreme zabeležena je sve veća potražnja za stanovima koji se nalaze u udaljenijim delovima grada. Kako kažu agenti, sve češće se traže nekretnine u naseljima kao što su Braća Jerković, Mirijevo ili Karaburma. Da je tako, pokazuju i cene koje su u nekim od ovih delova grada skoro duplirane za protekih godinu dana. Naselje u kome se u poslednje vreme sve više gradi je definitivno Mirijevo u kome je cena kvadrata sa oko 1.000 evra skočila na preko 2.000 evra.

Svakako da treba obratiti pažnju i na naselja sa druge strane Save i Dunava. Batajnica i Zemun su, na primer, odlično povezani sa ostatkom grada i vredi pogledati ponudu nekretnina i u ovom naseljima. U blizini njih se nalaze i veliki tržni centri koji nude veliki broj pratećih sadržaja, što će svakako biti privlačno određenom broju kupaca.


Ipak, cene su i dalje povoljnije u odnosu na centralne delove grada. Kupovinom stana u nekom od ovih naselja ne gubite ništa - komercijalni sadržaji su danas ravnomerno raspoređeni po gradu, tako da ćete i tamo moći da pronađete ono što vam je potrebno, a uz dobru povezanost sa linijama gradskog prevoza, veoma lako ćete moći da dođete do centra grada. 


najjeftiniji stanovi najskuplji stanovi beograd stanovi cena kvadrata promet nekretnina građevinski bum najskuplje nekretnine najjeftinije nekretnine potražnja za stanovima

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik