Akademija Oxford

Planirate putovanje i potreban vam je novi kofer ali jednostavno u ogromnoj ponudi niste sigurni koji najviše odgovara vašim potrebama?

Koferi za putovanje – kako izabrati pravi?

Veći ili manji (želite dovoljno prostora ali ne želite da doplaćujete za prtljag)? Sa dva ili četiri točkića (fiksni ili rotirajući)? Od mekanog ili čvrstog materija (tekstil, ABS, PE…)? Setili ste se kako ste poslednji put na aerodromu videli nekog od putnika koji se muči sa koferom kojem je otpao točkić ili pukao rajsferšlus i ne želite da se to i vama desi. 

Pripremili smo detaljan VODIČ koji će vam pomoći u izboru kofera za vaše sledeće putovanje

Izbor adekvatnog kofera pomoći će vam da izbegnete brojne neprijatnosti i učinite vaše putovanje lakšim i komfornijim, jer želite da bude vaše stvari budu sigurne a prtljag bude lak i zgodan za manevrisanje. Pa da počnemo – postavite sebi ovih par osnovnih pitanja i odgovori će vam pomoći dok prolazite kroz naš vodič.

♦ Koliko često putujem? (odredite vaš budžet u skladu sa realnim potrebama);
♦ Da li najčešće putujem autom, vozom, avionom ili…? (pomoći će vam da odlučite koliko izdržljiv kofer vam je potreban);
♦ Da li preferiram/češće koristim low-cost ili standardne letove? (izbegnite eventualne doplate za prtljag);
♦ Da li najčešće putujem sam ili u društvu partnera, prijatelja ili porodice? (pomoći će vam da odredite koja veličina kofera vam je potrebna);
♦ Da li je moj stil više tradicionalan ili volim jarke boje? (vaš kofer, poput vaše garderobe pokazuje oličenje vašeg stila).

Verujemo da vam je već nakon ovih par pitanja daleko jasnije koje su vaše potrebe, ali hajde da se razmotrimo sve bitne kriterijume jer – “đavo je u detaljima”.

Zašto se odlučiti za kofer?

Koferi PROTIV rančeva – večita debata posebno popularna kod kraćih putovanja i low cost letova. Ovaj vodič je o koferima, pa ćemo izdvojiti par ključnih prednosti:

♦ Leđa bez znoja – zar je potreban još neki razlog?
♦ Lakše je stvari gurati nego nositi za ne?
♦ Osim što nećete nositi prtljag na leđima, često ćete se igrati njime dok čekate u redu ili provozati klince na njemu .
♦Pronaći ono što vam je u datom trenutku potrebno u prepunom rancu? Kofer vam pruža mogućnost da preglednije organizujete vaše stvari.
♦ Kofer je čvršći i najčešće izdržljivi od ranca pa samim tim će i vaše lične stvari biti bolje zaštićene
♦  Imate problem sa leđima – ranac jednostavno nije opcija.

Izaberite pravu veličinu kofera

Razmislite o tome koliko dugo najčešće traju vaša putovanja – da li vam je kofer potreban za duže putovanje poput letovanja, zimovanja (preko 10 dana), beg iz grada na produženi vikend (do 4 dana) ili češća službena putovanja (dan ili dva)? Da li putujete zajedno sa nekim? Na primer ukoliko putujete sa malom decom želećete da i njihove stvari spakujete sa vašim pošto bi vam dodatni koferi predstavljali problem.

Veličina kofera je veoma bitan faktor pri izboru, ukoliko je kofer mali možda ćete morati birate između omiljenih cipela, dok ukoliko je preveliki može vam smetati i biti dodatno naplaćen od strane avio kompanije.

Prvenstveno zbog putovanja avionom, podelićemo kofere u dve glavne grupe:

♦ Ručni prtljag „cabin luggage“ ili kabinski prtljag – koji ćete poneti sa sobom u avion;
♦ Prtljag koji se čekira eng. „checked luggage“ – prilikom leta avionom ovaj prtljag ćete predati na aerodromu

 

Ručni koferi / prtljag (kabinski)

Ručni, odnosno kabinski prtljag možete poneti sa sobom u avion. Različite avio-kompanije imaju različite zahteve za veličinu, tako da nemojte da vas uhvate nespremne. Ukoliko koristite ručni prtljag nećete morati da brinete o izgubljenom prtljagu ili dodatnim naknadama (ako možete da spakujete ono što vam je potrebno u ručni prtljag dobre veličine) jer će tokom putovanja on uvek biti sa vama.

Imajte na umu da low-cost avio kompanije poput WIZZ Air-a ili Ryan Air-a imaju neverovatno stroga pravila za veličinu i težinu ručnog prtljaga koja su najčešće ispod standarda drugih avio prevoznika. Takođe, obratite pažnju da će avio kompanije proveravati veličinu vašeg prtljaga uključujući točkove u ukupne dimenzije (postoje i tipovi kofera kod kojih je moguće privremeno ukloniti točkove).

Ignorišite oznake, etikete ili promocije koje proglašavaju „zvanični ručni prtljag“. Ništa nije zvanično. Nijedna regulativa ne diktira veličinu ručne prtljage a avio-kompanije nameću svoja ograničenja i ona se mogu razlikovati. Generalno standard za ručni prtljag je manji kofer dimenzija 55x40x23cm i težine do 8 kg ali uvek proverite standard vašeg avio prevoznika.

 

Koferi / prtljag koji se čekira

Kada je u pitanju kofer koji registrujete pri putovanju, on može biti većih dimenzija – naša preporuka je da izaberete veličinu kofera prema najčešćem trajanju vaših putovanja, tome da li koristite kofer zajedno sa još nekim ili jednostavno volite da na putu imate izbor i ponesete više stvari.

Takođe, težina kofera je jako bitna, naročito kod velikih, budući da su pri putovanjima avionom važan ograničavajući faktor propisi avio kompanija gde je maksimalna težina prtljaga 20-32kg (prekoračenje se doplaćuje). A šta možete da spakujete u taj kofer ma koliko on bio prostran, ako sam teži skoro polovinu propisane težine?

Srednji koferi – veličine M (22 – 24”): Ova veličina je savršena za putnike koji nisu baš spremni da se oslone samo na ručni prtljag i treba im samo malo dodatnog prostora. Ako putujete sa drugom osobom, možda bi bila bolja investicija da ponesete samo jedan kofer od 26-28“ (veličina L) za oboje, kao što je navedeno u nastavku.

Veći koferi – veličine L (26 – 28”): Generalno, ovo je najpopularnija veličina prtljaga koji se čekira jer pruža puno prostora. Idealno bi bilo da koristite ovu veličinu kofera ako želite da iskoristite jednu torbu za vas dvoje. Ako putujete sa porodicom, onda možete da stavite sve stvari u jedan ili dva ovakva kofera radi lakšeg rukovanja, za razliku od jednog prevelikog kofera ispod kojim nije tako lako manevrisati.

Veliki koferi – veličine XL (28 – 32”): Ovo su veoma veliki koferi sa ogromnim kapacitetom i najčešće nećete imati potrebu za njima. Zbog svoje veličine, mogli bi biti previše nezgodni i glomazni za standardna putovanja. Imajte na umu da mogu premašiti ograničenja veličine i težine.

Takođe, vodite računa o težini svog prtljaga, posebno ako koristite kofer L ili XL kofer (preko 26″) u koji je lako spakovati nepotrebne predmete jer imate više prostora.

Mnoge avio-kompanije ograničavaju vas na 23kg (AirSerbia) za čekirani prtljag, dok ukoliko putujete biznis klasom na raspolaganju će vam biti 32kg (možda se nekim slučajevima i isplati uživati u biznis klasi uz doplatu, umesto doplate za prtljag)

Ukoliko izbor jedne veličine kofera jednostavno ne odgovara svim vašim potrebama uvek se možete odlučiti za set kofera, pogledajte setove kofera u našoj ponudi.

 

Koferi sa mogućnošću proširenja

Da li ste ikada primetili da vaše stvari imaju tendenciju da „rastu“ kada se vraćate kući sa putovanja? Koferi koji imaju mogućnost da se prošire su odlični, ali budite oprezni: proširenje vašeg kofera može značiti da više ne može stati u kategoriju kabinskog prtljaga i može vam biti dodano naplaćen prilikom čekiranja na aerodromu. Međutim, za one od nas koji vole da kupuju suvenire sa putovanja ovo je odlična opcija.

Takođe, određeni modeli prtljaga poseduju kopču na vrhu torbe (piggi back clip) koja vam omogućava da zakačite drugu torbu na veću – bonus! Kada preuzmete čekiranu torbu, pričvrstite ručni prtljag ili lični predmet na nju i i imate jednu slobodnu ruku.
Izdržljivost kofera

Ne želite da se nađete u situaciji da je rajsferšlus na vašem koferu pukao i vaše stvari su rasute na sve strane, da vam je otpao točkić i borite se koferom koji se stalno prevrće ili da vam je ručica kofera ostala u ruci.

Razmislite o tome kako najčešće putujete – da li najčešće putujete autom (gde vi se starate o vašem koferi i potrudićete se da se ne ošteti), autobusom (gde će vozač slagati vaše kofere) ili avionom (na kome će vaš prtljag preživeti „svojevrsni pakao“)?

Ujedno od izdržljivosti kofera koja vam je neophodna uveliko će zavisiti i cena samog kofera. Pa da počnemo:
♦ SPINNER ili ROLLER – Koje točkove izabrati?
♦ Dva ili četiri točka – izbor je jednostavan.

Danas su koferi sa četiri točka daleko popularniji. Putnici najčešće vole “spinner-e“ se mogu okretati za 360 stepeni pa je sa njima lako manevrisati, zahtevaju manje snage i možete ih “voziti“ pored, ispred ili iza sebe (ali isto tako na nagibu mogu se sami otkotrljati). Kod ovog tipa kofera točkovi se obično nalaze van kućišta i veća je verovatnoća da će se otkinuti ili oštetiti.

Sa druge strane dvotočkaši ili „roller-i“ su bolji za gradska putovanja jer su točkovi uvučeni i biće više zaštićeni od mehaničkog habanja. Kada budete prelazili preko ivičnjaka ili kotrljali ih po neravnim površinama, kao što su trotoari ili kaldrma lakše će se izboriti sa ovim off-road izazovima. Dvotočkaši, sa druge strane idu samo napred i nazad i manje su ergonomični od spinner-a.

očkovi treba da budu kvalitetni, slični točkovima rolera jer je verovatnije da će točkovi od tvrde plastike pući ili se slomiti kada padnu.

Ukoliko vam je potreban ručni prtljag uverite se da navedene dimenzije obuhvataju i točkove jer avio-kompanije će uključiti točkove kada meri vaš ručni prtljag, tako da biste i vi trebali.
Materijal kofera

Najčešće delimo prtljag po materijalu od kojeg je izrađen na dve grupe: meki (softshell – materijal) i tvrdi (hardshell – ABS, PE). Pod „mekim“ materijalima podrazumevamo prtljag izrađen od tkanina kao što su mikrovlakna, koža, najlon, PVC ili poliester dok kod „tvrdih“ kofera mislimo na ABS, polipropilen i polikarbonat. Najčešćete na tržišut pronaći kofere od ABS materijala poštosu jeftiniji.

Za koji god materijal se odlučili potražite kvalitet jer od materijala zavisi i izdržljivost kofera za putovanja, a sigurno je da želite da vam što duže traje – loši koferi od platna brzo će se pocepati a kod jeftinih tvrdih kofera kućište će lako naprsnuti ili se polomiti…

 

Težina kofera

Avio-kompanije su iz dana u dan sve oštrije po pitanju ograničenja težine prtljaga. Ako je sam kofer mnogo težak, to znači da možete poneti manje stvari sa sobom…ili ćete platiti više novca za tu privilegiju. Prtljag od laganih materijala dobro će vam poslužiti jer i kada ga budete nosili želite da bude što lakši. Bez obzira koju torbu kupite, razmislite o tome da pakujete što efikasnije.

 

Izbor prtljaga sa sigurnosnim funkcijama

Najbolji način da zaštitite svoj prtljag je da imate putno osiguranje u slučaju da nešto loše dogodi (proverite da li vaša polisa uključuje i prtljag). Vredne stvari spakujte u svoj ručni prtljag na koji možete stalno paziti i preporučujemo da nikada ne pakujte dragocenosti u kofer koji se čekira.

Dodavanje bezbednosnih funkcija (brave ili katanca) vašem prtljagu je takođe dobra ideja. Učinite svoju prtljag manje pristupačnim za lopove koristeći:

♦ Brave – pouzdana brava garantovano će barem usporiti lopova. Svi žele da je njihov prtljag bezbedan kada im je van vidokruga. Iako brave mogu pomoći u tome, one nisu pouzdane. Pošto je sav predati prtljag predmet pretrage, TSA (Uprava za bezbednost saobraćaja) može da ukloni/odseče brave sa torbi. Nažalost, većinu krađa iz prtljaga zapravo počine TSA agenti i zaposleni u avio kompanijama. Ipak, brave mogu sprečiti krađu u hotelskim sobama i drugim mestima, tako da i dalje mogu biti dobra ideja.
♦ Termoskupljajuću foliju – umotavanjem kofera u foliju je odličan način da odvratite ljude od ubacivanja ilegalnih predmeta u vaš kofer ili krađu. Takođe je odličan za hidroizolaciju vašeg prtljaga!


poklon rančevi koferi koferi za putovanja rančevi torbe putne torbe neseseri putni pribor novčanici rančevi za školu rančevi za vrtić

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik