Akademija Oxford

Mislite da od hobija možete da napravite nešto više i želite da zarađujete za sebe. U prevodu – to znači biti preduzetnik.

Sve što treba da znate ako otvarate firmu kao paušalac

Biti sam svoj gazda zvuči jako primamljivo. Ne želite da slušate nadređene, želite radno vreme i godišnje odmore u skladu sa sopstvenim potrebama, a povrh svega, hoćete da radite ono što zaista volite. Mislite da od hobija možete da napravite nešto više i želite da zarađujete za sebe. U prevodu – to znači biti preduzetnik.

Međutim, kao što pretpostavljate to nije uvek jednostavno i nikako nije lako. Za početak treba da se dobro pripremite, proučite propise i pripremite potrebnu dokumentaciju. Nepotpuna dokumentacija može da bude razlog za odbacivanje prijave u APR-u, a nepoštovanje propisa može da dovede do visokih kazni. Zbog toga je preporuka da pronađete knjigovodstvenu firmu od poverenja i proverite svoja dokumeta.


Otvaranje firme

Pretpostavljamo da ste dobro i sa raznih strana proučili svoju biznis ideju. Napravite biznis plan – šta ulažete i kako će vam se investicija vratiti. Ako sve to stoji na stabilnim osnovama, spremni ste da podnesete zahtev za osnivanje firme


Za početak je potrebno da pronađete šifru pretežne delatnosti kojom će se vaša firma baviti. To ne znači da ne možete da se bavite i drugim delatnostima koje nisu kažnjive zakonom, ali većina doprinosa bi trebalo da bude iz ove primarne delatnosti. 
Za otvaranje firme vam je potrebna prijava u APR-u. Obrazac se kupuje na licu mesta i iznosi 120 dinara, dok je za prijavu potrebno uplatiti 1500 dinara. Ove obrasce možete naći i na zvaničnom sajtu APR-a.


Ime preduzetničke radnje mora biti originalno i da nije ranije upotrebljeno, a takođe je bitno da sedište firme bude upisano tačno, po katastarskim oznakama. 


APR je u obavezi da u roku od 5 dana donese odluku o osnivanju preduzetničke firme ili njenom odbacivanju. Odmah zatim u obavezi ste da se vaša firma prijavi poreskoj upravi (u opštini gde je sedište vaše firme), kako bi se odredila visina poreza koju je potrebno da plaćate. Visina poreza se određuje spram pretežne delatnosti i u skladu sa opštinom gde je sedište firme. U isto vreme otvarate i poslovni tekući račun u banci. 


Paušalac ili knjigaš?

Registrovali ste firmu, ali ćete se već na početku morati da se odlučite da li ćete biti paušalac ili knjigaš. Ovo je veoma važno jer su posledice dugoročne i zato je važno da se sa svojim knjigovođom konsultujete o razlikama između ovih poslovanja. Evo nekoliko razlika koje bi trebalo da uzete u obzir.


Porez

U zavisnosti od toga kako se opredelite, budite svesni da će vas i poreska uprava drugačije tretirati. Paušalci imaju paušalno određen godišnji porez od strane Poreske uprave. Kao što smo rekli, nekoliko faktora se uzima kada se određuje visina poreza: delatnost firme, razvijenost opštine u kojoj je sedište preduzetničke radnje i broj zaposlenih.


Poreska suma paušalcima je fiksna i ne zavisi od prihoda preduzetnika. Drugim rečima, bilo da zaradite tog eseca 150000 ili samo 10000, porez će vam biti isti i moraćete da ga isplatite do 15. narednog meseca. Takođe, vi nemate obavezu da angažujete knjigovodstvenu agenciju, jedina obaveza je da vodite KPO za sve izdate račune.


Ukoliko se odlučite za drugu opciju, da budete knjigaš, osnovica za plaćanje poreza i doprinosa se određuje prema ostvarenoj dobiti. U tom slučaju u obavezi ste da vodite knjige, kao i da podnosite završni račun za prethodnu poslovnu godinu. Na osnovu dobiti koju ste ostvarili u poslovanju, u obavezi ste da akontativno plaćete poreze i doprinose u tekućoj godini.


Ograničena visina prihoda

Da li ćete biti paušalac ili knjigaš ne zavisi samo od toga da li želite da budete jedno ili drugo, već i da li kontinuirano ispunjavate sve uslove. Jedan od tih uslova je visina prihoda koji se ostvari u toku jedne kalendarske godine. 


U slučaju paušalaca, promet odnosno zbir svih izdatih računa (bez obzira da li su naplaćeni ili ne) u toku jedne kalendarske godine mora da bude manji od 6.000.000 dinara. Uz ovo, promet ne sme da pređe 8.000.000 dinara u bilo kom periodu u toku prethodnih 12 meseci (npr. od aprila 2022. do aprila 2013. godine vaš prihod ne sme da prelazi 8.000.000 dinara, dok od januara 2022. do decembra iste godine ne sme da pređe limit od 6.000.000).

Kako se raspolaže prihodom u oba slučaja?

Ako se odlučite da poslujete kao paušalac, prihod koji ostvarite iz svog poslovanja možete da podižete sa svog računa bez plaćanja dodatnih poreza, i niste u obavezi da pravdate podignut iznos. Knjigaši, sa druge strane, nemaju ovaj benefit; oni su u obavezi da namenski podižu novac – o nameni i ograničenjima konsultuju se sa svojim knjigovođom


Vodite računa da su uvedene i ekološke takse čija se visina takođe određuje na osnovu ukupnog prihoda koja je firma ostvarila prethodne godine. Plaćaju je i paušalci i u obavezi su da se prijave do 31.7. za prethodnu godinu. 

Kažu poznati ljudi: ako radiš ono što voliš, nijedan dan nećeš ići na posao. Biti preduzetnik znači upravo to – posvetiti se onome što zaista volite i urediti život po vašoj meri. Da biste ceo proces prošli sa manje briga, potražite pomoć knjigovodstvenih agencija koje će vam svojim savetima pomoći da postavite vašu firmu na noge. Želimo vam puno sreće na tom putu.


otvaranje firme paušalac porez knjigaš

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik