Akademija Oxford

Srbija već nekoliko decenija unazad predstavlja dobro područje za razvoj privrede i predstavlja odlično poslovno okruženje.

Kako da otvorite firmu u Srbiji ako ste strani državljanin?

Nalazi se na središtu puteva koji spajaju istočnu i zapadnu Evropu, predvodnik je na Balkanu, a obrazovni sistem kreira vrhunske stručnjake iz svih oblasti koji mogu biti odlični zaposleni. Zbog toga je vrlo interesantna i stranim državljanima koji ovde vide potencijal za razvoj i žele svoj posao da nastave u Srbiji.


Ako ste stranac, sigurno se pitate da li je moguće otvoriti firmu i kroz koje sve zakonske regulative morate da prođete da biste došli do toga. Istina je zapravo sledeća: firmu sa sedištem u Srbiji mogu da otvore i strani državljani! I to vrlo lako! 


Koji su uslovi za otvaranje firme za strance?

Za registraciju otvaranje firme za strance sa sedištem u Srbiji ne postoje nikakve razlike u pogledu države iz koje stranci dolaze. Uslovi su isti za sve. Ukoliko ste građanin sa boravištem u bilo kojoj stranoj zemlji, u Srbiji možete otvoriti bilo D.O.O. firmu, a možete se registrovati i kao preduzetnik. Jedino što pri registraciji kao dokaz o identitetu podnosite fotokopiju važećeg pasoša.


Agencija za privredne registre ne zahteva dodatne uslove koji bi se nametali državljanima stranih zemalja – propisi su isti za sve.


Kako je administrcija ponekad komplikovana, da ne biste lutali i rizikovali da vam prijava bude nepotpuna ili odbačena, najbolje bi bilo da konsultujete knjigovodstvenu agenciju sa iskustvom. Usluge knjigovodstva nisu skupe koliko može da bude zamorno i da utiče na posao pravne i birokratske začkoljice.


Kako se podnosi prijava za registrovanje firme?

Prilikom registrovanja firme potrebno je da se Agenciji za privredne registre dostavi uredno popunjena dokumentacija koja je ista kao i za državljane Srbije. Spisak dokumenata možete naći na sajtu APR-a. Potrebno je da odredite šifru delatnosti, prijavite sediše i osmislite originalan naziv firme koji nije zauzet.


Ukoliko osnivate društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) imate nekoliko dokumenata koje je potrebno dostaviti: popunjenu registracionu prijavu, dokaz o uplati, osnivački akt (odluka o osnivanju privrednog društva), odluke o imenovanju i ovlašćenju direktora- zakonskog zastupnika društva, OP obrazac firme.


Agencija je u obavezi da donese rešenje u roku od 5 dana od podnošenja prijave. Sa rešenjem ćete dobiti poreski identifikacioni broj (PIB) koji vam je neophodan za fakture i sve poslovne transakcije. PIB vam dodeljuje poreska uprava, a prijavu poreskoj upravi šalje APR.


Važno za strance!

Veoma je važno da znate da sva dokumentacija koju stranci dostavljaju iz svojih matičnih država, mora da bude u odgovarajućoj formi i prevedena na srpski jezik od strane ovlašćenog lica. Ukoliko se radi o preduzetniku, stranac mora da ima privremeni boravak u RS i radnu dozvolu. 


APR neće obavezno tražiti ovu dokumentaciju, ali ako ona ne postoji biće  problema sa otvaranjem računa i izdavanjem PIB-a. Prilikom registracije firme, neophodno je registrovati adresu sedišta firme. Nakon registracije firme u APR-u, u roku od 15 dana, firma je u obavezi da izvrši registraciju stvarnih vlasnika. Firma se može registrovati bez digitalnog potpisa direktora, ali nakon registracije firme direktor mora izvaditi digitalni potpis radi registracije stvarnih vlasnika, kao i radi potpisivanja završnog računa firme. Mnoge banke traže da registracija stvarnih vlasnika bude urađena pre otvaranja računa u banci. To znači da vam mnoge banke neće otvoriti tekući račun firme ako registracija stvarnih vlasnika nije urađena. Zbog svega ovoga je važno da se posavetujete sa knjigovođom koji će Vam dati blagovremene savete.


Poresko i finansijsko savetovanje

Poresko savetovanje je namenjeno svim poreskim obveznicima koji žele da na odgovoran način upravljaju poslovanjem svoje kompanije. Poreski sistem je komplikovan. Poslovanje kompanija utemeljeno je na poštovanju zakona i obaveze plaćanja poreza. Poresko savetovanje podrazumeva pružanje informacija o svim relevantnim poreskim pitanjima: od popunjavanja poreske prijave do sastavljanja redovnih finansijskih izveštaja. Zastupanja u različitim poreskim postupcima pred poreskim ili drugim nadležnim organima takođe spada u poresko savetovanje.

Poreski savetnik kao stručno lice će Vas blagovremeno obaveštavati o aktuelnim promenama poreskih propisa. Od savetnika možete očekivati i ali stručno mišljenje o određenim transakcijama kao i tumačenje propisa.


Finansijsko savetovanje uključuje čitav spektar usluga. Neke od njih koje će Vam svakako biti od pomoći su:
- Savetovanje prilikom registracije firme
- Poslovno savetovanje iz oblasti finansija
- Pomoć oko izrade godišnjih i drugih planova
- Strateško planiranje
- Izrada biznis plana
- Analiza konkurencije
- Priprema izveštaja i dokumentacije za dobijanje kredita i pozajmica

Prilikom otvaranja firme biće vam od velike pomoći ako u svom timu imate profesionalnu knjigovodsvenu agenciju koja će vam pomoći sa upućivanjem u zakone Republike Srbije.


Obračun PDV-a

Ako je firma u sistemu PDV-a, plaćaće PDV na izlazne fakture koje se odnose na promet robe i usluga u Republici Srbiji. Ako se promet odnosi na izvoz robe ili usluga, firma neće plaćati PDV na taj promet robe ili usluga. Firma koja je u sistemu PDV-a ima pravo na odbitak (umanjenje) svoje obaveze za PDV za iznos PDV-a koji plati kroz plaćanje ulaznih faktura od svojih dobavljača. Opšta stopa obračun PDV-a je 20%, dok je posebna stopa 10% i Zakonom o PDV-u je propisano kada se primenjuje opšta, a kada posebna stopa.


Zakoni Republike Srbije usaglašeni su u velikoj meri sa zakonima Evropske zakone. Međutim, savetovanje sa stručnim licima iz profesionalnih knjigovodstvenih agencija je više nego poželjno. Potrebne su vam osobe koje znaju kako funkcioniše lokalna primena propisa, kao i objašnjenje razlika u odnosu na vašu matičnu zemlju.


obračun pdv-a poresko savetovanje finansijsko savetovanje otvaranje preduzeća za strance

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik