Akademija Oxford

Starenje je sastavni deo života, a briga o starima zahteva posebnu pažnju.

Nega starih lica po savremenim standardima kvaliteta

Zbog specifičnosti samog procesa starenja kao i načina na koji se ljudi suočavaju sa starenjem, podrška i nega koja se pruža u tom periodu života u velikoj meri određuje i kvalitet života starih. U periodu starenja postepeno dolazi do smanjenja unutrašnjih fizioloških funkcija što dovodi do potrebe za dodatnom negom. U situaciji kada su rodbina i prijatelji nemoćni da se brinu o svojim bližnjima, dom za stare Elizabeta je pravi izbor koji garantuje kvalitetnu prevenciju i zdravstvenu negu.

 

Dom za stare Elizabeta: Dugogodišnje iskustvo u službi naših korisnika

Od 2011. godine kada je namenski izgrađen objekat za potrebe ustanove za negu starih i bolesnih lica, iskustvo u pružanju zdravstvene zaštite na svim nivoima se godinama gradilo i usavršavalo. Dugogodišnje iskustvo u radu Doma za stare Elizabeta omogućilo je razvoj usluga kojima se obezbeđuje maksimalna brigu o korisnicima, kako u pogledu zdravstvene zaštite, tako i u pogledu mogućnosti fizikalne terapije i oporavka i očuvanja mentalnog zdravlja. 


Stručno medicinsko osoblje je raspoloživo 24/7

Smeštajni kapaciteti Doma za stare Elizabeta posebno su prilagođeni zahtevima i potrebama korisnika. Sobe su opremljene bolničkim krevetima sa električnim podizačima, a za slabo pokretne i nepokretne korisnike obezbeđena su i antidekubitalna i ortopedska pomagala. Stručno osoblje je na raspolaganju 24h dnevno, sedam dana u nedelji. Upravo zbog potrebe da se korisnicima pruži kvalitetna zdravstvena nega koja je označena kao prioritet, u radu su angažovani:

- Lekar specijalista opšte medicine,
- Lekar internista;
- Lekar fizijatar;
- Lekar psihijatar.

Pored lekara koji obavljaju stalne vizite i preglede u skladu sa potrebama, korisnicima Doma za stara lica stalno su na raspolaganju medicinske sestre i tehničari, negovateljice i fizioterapeut. 


Podrška je temelj uspešne brige o starima

Zdravstvena nega starih i briga o njima zahteva stalnu podršku i kontinuiranu saradnju na relaciji korisnik – zdravstveni radnik. Ipak, veliku ulogu u nezi starih ima i socijalni radnik koji, primenom različitih metoda i tehnika, omogućava svesno i aktivno učešće pacijenta u procesu starenja, ozdravljenja ili rehabilitacije. Upravo je ta podrška jako važna za stare, a uloga porodice u tom procesu je neprocenjiva. Dom za stare Beograd Elizabeta svojim korisnicima nudi procenu menatalnog stanja starih, posebno prilikom prijema u dom, pri čemu se u saradnji sa lekarom specijalistom i fizijatrom, takođe uočavaju: 

- starosni funkcionalni nedostaci,
- postojeće bolesti i načini lečenja,
- mogućnosti za izvođenje fizičkih i mentalnih vežbi,
- psihološke, intelektualne sposobnosti i socijalne kompetencije.
- Kvalitetan život starih ulepšava njihovu starost

Dom za stare Višnjička Banja Elizabeta veliku pažnju poklanja aktivnostima koje doprinose unapređenju kvaliteta života i zadovoljstvu njegovih korisnika. Kako bi se obezbedilo aktivno angažovanje svih korisnika Doma za stare, kontinuirano se organizuju izleti, šetnje i kreativne radionice. Ovakve aktivnosti posebno doprinose očuvanju neuroloških i kognitivnih funkcija. Fizička aktivnost u vidu izleta i šetnji je posebno važna kod pacijenata sa otežanim motoričkim funkcijama jer se na taj način podstiče posturalna stabilnost i smanjuje rigidnost mišića.


Uživanje u dobroj, domaćoj hrani, pored adekvatne zdravstvene nege i socijalnog života, jeste preduslov lepe i duboke starosti. Zbog toga, Dom za stare Elizabeta, svojim korisnicima omogućava da sami učestvuju u odabiru namirnica od kojih će se spremati tradicionalna jela, kao i da učestvuju u pravljenju zimnice. Na taj način, iako stari, korisnici Doma za stare Elizabeta se osećaju prihvaćenim i, što je najvažnije, korisnim za ostale članove društva. Imajući u vidu značaj i uticaj hrane na kvalitet života starih, u kuhinji se priprema svaki dan pet obroka (tri glavna obroka i dve užine) od svežih namirnica. 


Rehabilitacija i oporavak kao sastavni deo starosti

Prepoznajući sve aspekte starenja i ograničenja koje ovo životno doba sa sobom nosi, Dom za stare Elizabeta u svom stručnom timu ima i fizioterapeuta koji u svom radu koristi savremene aparate za  magnetnu terapiju, indiferentne struje, laser, ultrazvuk. Cilj angažovanja fizioterapeuta jeste da na brižan i razuman, saosećajan način, pristupi korisniku kako bi ga uputio na koji način određena terapija može pomoći u promeni njegovog zdravstvenog stanja (na primer, kako izvođenje određene vežbe može uticati na povećanje pokretljivosti). Pozitivan i optimističan stav poboljšava očekivanja pacijenta, a strpljenje donosi uverenje da su i mala poboljšanja uvek moguća i da predstavljaju uspeh kome treba da se teži. Zbog toga, svaki napor je usmeren ka smanjenju povreda koje su u periodu starosti učestalije, oporavku nakon povreda i tokom bolesti, eliminisanja onesposobljenosti u ovom životnom dobu. Fizioterapeut Doma za stare Elizabeta ima za cilj da smanji ili u potpunosti otkloni funkcionalna ograničenja koja otežavaju starost, i obezbedi samostalno funkcionisanje.


Zašto odabrati Dom za stare Elizabeta za svoje najmilije?

Visok stepen posvećenosti i dugogodišnje iskustvo samo su dva od mnogo razloga koji idu u prilog kvalitetnoj nezi starih. Ipak, svakako se ističe jaka veza koja se ostvaruje između našeg medicinskog tima i korisnika naših usluga jer time što aktivno slušamo, zapravo razumemo njihove zahteve i potrebe. S tim u vezi, Dom za stare Elizabeta je kreirao takvo okruženje u kome će korisnik imati kvalitetnu zdravstvenu negu, ali i osetiti emocionalnu sigurnost, socijalnu interakciju i poverenje.


starački dom starački dom beograd dom za stare dom za stare beograd dom za stare palilula dom za stare višnjička banja dom za stare višnica

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik