Akademija Oxford

Povodom Svetskog dana izbeglica u organizaciji Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji i Udruženja izbeglih, raseljenih i doseljenih lica ”Zavičaj”...

u Busijama Održane Krajiške Pjesme Igre i Običaji

Povodom Svetskog dana izbeglica u organizaciji Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji i Udruženja izbeglih, raseljenih i doseljenih lica ”Zavičaj”, a pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, 27. juna su u naselju Busije održane ”20. Krajiške pjesme, igre i običaji”.

Manifestaciju je otvorio popularni pevač Krajiških pesama Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja mali Knindža.

”Vrlo je važno da mlađim naraštajima prenesemo narodne pesme i igre kako bi sačuvali tradiciju i običaje zavičaja, da znaju ko su i odakle su. Gradska opština Zemun nastoji da u tome pruži maksimalnu podršku”, rekao je na otvaranju ove jubilarne manifestacije savetnik predsednika GO Zemun Igor Vukčević.

Posle nastupa brojnih pevačkih grupa, guslara, pesnika i kulturno-umetničkih društava koja neguju baštinu i kulturu Krajine u Hramu svetog Ćirila i Metodija održan je parastos poginulim Krajišnicima, a onda su delegacije, među kojima i GO Zemun, položile vence i cveće na spomen obeležje pored hrama. U ime GO Zemun venac su položili pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Milan Milisavljević i savetnik predsednika Igor Vukčević, član Veća Vukašin Bojović i popularni pevač krajiških pesama Baja mali Knindža.

Predstavljanjem 15 prijavljenih kosaca za tradicionalni 12. Krajiški otkos u Busijama, među kojima su bili i Cvijeta Ceca Knežević, jedina predstavnica nežnijeg pola i četrnaestogodišnji meštanin Matija Graovac, započela je manifestacija na kojoj je pobedio Nedeljko Neđo Kerlec, inače šampion Balkana u kosidbi.

U bacanju kamena s ramena najuspešniji je bio Miloš Marković, za njim Stanko Jerotić,  dok je treće mesto zauzeo Milan Milisavljević, pomoćnik predsednika GO Zemun.


busije naselje busije krajiške pjesme krajiške igre krajiški običaji

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik