Akademija Oxford

U sklopu manifestacije Dani evropske baštine Klub poštovalaca vremena MAH organizovao je program ''Susret'', koji je održan u Crkvi svetog Ivana Krstitelja 30. septembra 2020. godine.

Susret u Crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Zemunu

U muzičkom delu programa LJiljana Arsenović je izvela ''Pokajničku molitvu'' i završni hor iz Bahove Pasije po Mateju, ariju ''Ave Marija'', Mocartovu ''Ave verum'', ''Hleb života'' Cezara Franka i poznatu pesmu ''Čudesna milost'', dok je jednu od molitvi otpevao i crkveni hor.

U nastavku susreta predsednica MAH – a Marijana Ajzenkol pripremila je izvode iz istorije obrazovanja kod naroda koji nastanjuju Zemun: Jevreja, Mađara, Nemaca, Hrvata, Srba, te su se poveli razgovori o uticaju religije na prosvećivanje.

U okrilju hramova, crkava i sinagoga sticala se pismenost, a potom i obrazovanje – a kod Jevreja je, recimo, po rečima muzičara, graditelja žičanih instrumenata i čuvara tradicije Nikole Salaćanina, škola značajnija od sinagoge, zato što je gest crkvene inicijacije u punoletstvo  u 13- oj godini čitanje odlomaka iz Tore na hebrejskom jeziku.

Prve škole i biblioteke formirane pri verskim hramovima obrazovale su generacije vernika svih religija.

Susret je zatvorio Nikola Salaćanin izvođenjem jevrejskih, mađarskih i nemačkih tradicionalnih pesama.


zemun opština zemun crkva zemun

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik